Spartacus

Klasse
Spartacus
1960
langspeelfilm
Actie

acteur/actrice (7)

Kirk Douglas Kirk Douglas →  Spartacus
Laurence Olivier Laurence Olivier →  Crassus
Peter Ustinov Peter Ustinov →  Bastatius
Tony CurtisTony Curtis
John Gavin

regisseur (1)

Stanley Kubrick

producent (1)

Edward Lewis

scenarist (1)

Eenendertig jaar na zijn oorspronkelijke release komt dit meesterwerk van Stanley Kubrick plots weer de zalen binnenwaaien, door Robert A. Harris en James C. Katz gerestaureerd en completteerd tot volledige lengte, en dat is ruim drie uur. Meteen een kans voor nostalgische zielen om de prent voor de eerste keer integraal te gaan zien, en voor de jongere generaties een ideale gelegenheid om ook geboeid te raken door deze klassieker van het zuiverste water.

Kirk Douglas speelt de rol van zijn leven als Spartacus, een slaaf die uit een Libische steengroeve wordt weggekocht en in de gladiatorenschool van Batatius (Peter Ustinov, die hier oververdiend een Oscar voor kreeg) terecht komt.  Daar ondergaat hij samen met een heleboel lotgenoten een Spartaanse opleiding, die goed van pas zal komen eens de grote slavenrevolte een feit is.

Onder de bezielende leiding van Spartacus trekt een meer dan duizendkoppig geheel, vrouwen en kinderen inbegrepen, via de flanken van de vesuvius de vrijheid tegemoet. Totdat de legioenen van de op macht beluste Crassus (Laurence Olivier, ook al meesterlijk) op de slavne afstormen en tekenen voor een bloedige veldslag.

Onder supervisie van hoofdrolspeler/uitvoerend producent Kirk Douglas, groeide deze voor zijn tijd peperdure productie uit tot een verbluffend geheel waarin actie en avontuur, maar ook humor en dramatiek omnipresent zijn.

Het minitieus nagebouwde Romeinse decor, de gedreven hoofdrolspelers en de duizenden figuranten ademen een grote verhalende pracht uit (uiteraard gesteund door camerawerk en muziek) die nog steeds garant staat voor glanzend vertier.  Te zien of te herzien.

Alex De Rouck

Synopsis

Winnaar van 4 Academy Awards.

Opnieuw uitgebracht in 1991 in de bioscoop in een gerestaureerde 70mm-versie.