Charles Laughton

Charles Laughton
° 01-07-1899
Scarborough
Engeland
+ 15-12-1962
✞ Leeftijd bij overlijden: 63

winnaar
1 keer een Oscar gewonnen

genomineerd Oscars ® 1936
genomineerd Oscars ® 1958
2 keer genomineerd voor een Oscar

Geboren in Scarborough maar als zoon van hotelhouders groeide Charles Laughton op in Stonyhurst.  Tijdens de Eerste Wereldoorlog sloeg het noodlot al toe wanneer Laughton tijdens een aanval het slachtoffer werd van gifgas.  Hij herstelde hier grotendeels van en volgde een opleiding aan de Royal Academy of Dramatic Art waarna hij aan de slag kon als toneelacteur.

in 1929 maakte Laughton zijn langspeelfilmdebuut in Piccadilly, twee jaar later trok hij met zijn rol in het stuk Payment Deferred naar de Verenigde Staten.  Nog geen jaar na zijn aankomst daar had hij al voet aan de grond in Hollywood door zijn rol van Nero in The Sign of the Cross.  Toen hij een Academy Award kreeg voor zijn rol als Henry in The Private Life of Henry VIII betekende dit niet alleen de waardering die hij als acteur verdiende maar zorgde die meteen ook voor extra bekendheid van London Films van Alexander Korda.

Andere gekende rollen van Laughton waren die als Kapitein Bligh in Mutiny on the Bounty, die van Quasimodo in The Hunchback of Notre Dame en die van Mr. Barrett in The Barrets of Wimpole Street.  Zijn weinig aantrekkelijke uiterlijk had duidelijk ook zijn positieve gevolgen in de rollen die Laughton als acteur aangeboden kreeg...

De twee laatste grote filmrollen van de acteur situeren zich op het einde van zijn carrière : die van de advocaat in Witness for the Prosecution (Oscar-nominatie !) en die van Senator in Advise and Consent.

Charles Lauhgton was ondanks zijn seksuele geaardheid - hij was homofiel - getrouwd met Elsa Lanchester, een actrice die overigens ook te zien was in enkele van zijn films.

Hij overleed in 1962.

Oscars ® 1958 Genomineerd Beste acteur in een hoofdrol
Actor
Witness for the Prosecution
Oscars ® 1936 Genomineerd Beste acteur in een hoofdrol
Actor
Mutiny on The Bounty
Oscars ® 1934 Gewonnen Beste acteur in een hoofdrol
Actor
The Private Life of Henry VIII