Nina Foch
Nina Maud Consuelo Fock

Nina Foch
° 20-04-1924
Leiden
Nederland
+ 05-12-2008
✞ Leeftijd bij overlijden: 84
genomineerd Oscars ® 1955
1 keer genomineerd voor een Oscar

acteur/actrice
(10)

Gewoon 1998
1993
Morning Glory →  Miss Beasly
Gewoon 1993
Sliver → mevrouw McEvoy
1975
Klasse 1960

Haar vader was de Nederlandse dirigent/componist Dirk Fock, haar moeder de Amerikaanse actrice Consuele Flowerton, een bekende postergirl tijdens de eerste Wereldoorlog. Op 10-jarige leeftijd trok Nina Foch naar Amerika en groeide op in Manhattan. Haar eerste interesse was muziek waardoor ze in het begin van haar carrière concert-pianiste was maar ook amateur-schilder. Uiteindelijk ging ze acteerlessen volgen aan de American Academy of Dramatic Arts. Eens die opleiding achter de rug was speelde ze toneel bij kleine theatergroepjes.

In 1943 bood Columbia haar een contract aan maar ze kreeg enkel kleine rollen, zij het telkens in goede films.

In 1947 maakte ze haar Broadway-debuut en al snel was ze ook te zien in verschillende Shakespeare-producties. Zelf heeft ze het stuk Ways and Means (1967) geregisseerd. Verder was ze de assistente van John Houseman voor de tv-special A Night at Ford’s Theater.

MGM gaf haar dan de mogelijkheid om in grote films te acteren. Zo was ze te zien als rijk, verwend meisje in An American in Paris maar ook als de bijzonder efficiënte secretaresse in Executive Suite. De verstandhouding tussen Nina Foch en de studio’s was niet altijd even goed, ze had het soms wat moeilijk met de gestructureerde aanpak bij het maken van een film. Dat zorgde er mede voor dat ze regelmatig uitweek naar het toneel.

Nina Foch was naast toneelstukken en langspeelfilms ook te zien in talrijke televisie-producties zoals de -serie Shadow Chasers in 1985 en 1986.

Oscars ® 1955 Genomineerd Beste actrice in een bijrol Executive Suite