Peter Ustinov

Peter Ustinov

°

16-04-1921
Londen
Engeland

+

28-03-2004
winnaar
1 keer een Oscar gewonnen
genomineerd Oscars ® 1952
1 keer genomineerd voor een Oscar

Peter Ustinov was de zoon van een journalist van Russische afkomst, zijn moeder was van Franse origine. Hij studeerde aan de Westminster School, gevolgd door de toneelschool. Toen hij 17 was maakte hij zijn professioneel debuut in de Players Theatre Club. Daar schreef en speelde hij ook revue-sketches.

Ustinov was een bijzonder getalenteerd acteur. Hij kon als geen ander bijna ieder accent nabootsen wat bijzonder goed van pas kwam toen hij de komische rollen van speurneus Hercule Poirot in drie Agatha Christie films en die van Charlie Chan vertolkte.

Maar hij deed meer dan acteren alleen. Zo was hij ook scenarist. Hij schreef zijn eerste toneelstuk toen hij pas 19 was en schreef ook mee aan het verhaal van zijn debuutfilm The Way Ahead (1944). Maar ook na de Tweede Wereldoorlog bleef hij schrijven, zowel voor film als voor toneel.

Ook de regie was hem niet onbekend. Hij was één van de twee regisseurs van Private Angelo maar stond ook in voor de regie van Romanoff en Juliet, twee verfilmingen van eigen toneelstukken.

Ustinov had ook de reputatie een goed verteller te zijn en verscheen daarom ook regelmatig in praatshows op televisie.

Hij scheidde in 1971 van zijn echtgenote Suzanne Cloutier waar hij 17 jaar mee gehuwd was.

Naast een aantal Oscars won hij ook een Emmy Award voor zijn rol van Dr. Johnson in The Life of Samuel Johnson die te zien was in een aantal televisieproducties in de jaren ’80.

In 1978 werden zijn memoires neergeschreven in de autobiografie Dear Me.

Oscars ® 1961 Gewonnen Beste acteur in een bijrol Spartacus
Oscars ® 1952 Genomineerd Beste acteur in een bijrol Quo Vadis

Beelden prijsuitreiking(en)

1961 : Peter Ustinov wint Academy Award/Oscar in de categorie Beste acteur in een bijrol voor Spartacus.