Johnny Green

Johnny Green

°

10-10-1908

+

15-05-1989
winnaar
winnaar
winnaar
genomineerd Oscars ® 1948
genomineerd Oscars ® 1952
genomineerd Oscars ® 1955

Biografie

Johnny Green studeerde economie aan de Universiteit van Harvard.  Op 20-jarige leeftijd ging hij als pianist aan de slag bij Paramount.  Het jaar daarop verzorgde hij arrangementen voor films én ging hij filmmuziek schrijven.  Tegelijk was hij ook bandleider en trad op in nachtclubs, op de radio en in concertzalen.  Hij schreef ook liedjes waarvan sommige echte hits werden : I Cover het Waterfront en Body and Soul waren de belangrijkste.

Van 1949 tot 1958 werkte hij als musical director bij MGM.  Die studio bracht een reeks kortfilms uit onder de noemer Concert Hall waarvan Green supervisor én dirigent was.  Eén van de prijzen die hij won (Academy Award/Oscar) was die als producent van The Merry Wives of Windsor in de categorie kortfilms met 1 haspel.  In die periode was hij ook componist voor televisie én dirigent bij vertoningen in concertzalen.

Green was ook als producent verantwoordelijk voor de eerste twee televisie-uitzendingen van de Oscars (1953 en 1954) en nauw betrokken bij nog 10 andere.

Maar hij was ook een liberaal activist en voerde zelfs actief campagne voor de Hollywood Independent Citizens Committee of the Arts, Sciences and Professions (HICCASP).  Het leek er even op dat hij hiervoor op de fameuze zwarte lijst van 1952 zou komen te staan.  Maar een vurige verklaring waarin hij sterk de nadruk legde op zijn vaderlandslievendheid voorkwam dit en zorgde er voor dat zijn carrière niet werd geblokkeerd of gehypothekeerd.

Hij is drie keer getrouwd geweest, Betty Furness was zijn tweede echtgenote.  In 1943 huwde hij de gewezen MGM-filmster Bonnie Waters.

Oscars ® 1955 Genomineerd Kortfilm (1 haspel) The Strauss Fantasy
Oscars ® 1954 Gewonnen Kortfilm (1 haspel) The Merry Wives of Windsor Overture
Oscars ® 1952 Gewonnen Beste muziek
Music (Scoring of a Musical Picture)
An American in Paris
Genomineerd Beste muziek
Music (Scoring of a Musical Picture)
The Great Caruso
Oscars ® 1949 Gewonnen Beste muziek
Music (Scoring of a Musical Picture)
Easter Parade
Oscars ® 1948 Genomineerd Beste muziek
Music (Scoring of a Musical Picture)
Fiesta

Beelden prijsuitreiking(en)

Video 1 : 1954 - Johnny Green wint Academy Award/Oscar in de categorie Kortfilm (1 haspel) voor The Merry Wives of Windsor Overture.
Video 2 : 1952 - Johnny Green wint Academy Award/Oscar in de categorie Beste muziek voor An American in Paris.
Video 3 : 1949 - Johnny Green wint Academy Award/Oscar in de categorie Beste muziek voor Easter Parade.