Julie Andrews
Julia Elizabeth Wells

Julie Andrews
° 01-10-1935
Walton-on-Thames
Verenigd Koninkrijk
Leeftijd: 89

winnaar
1 keer een Oscar gewonnen

genomineerd Oscars ® 1966
1 keer genomineerd voor een Oscar

acteur/actrice
(25)

2022
The King's Daughter → verteller (stem)
2018
Aquaman → Karathen (stem)
Middelmatig 2017
Despicable Me 3 → Gru's Moeder (stem)
Goed 2010
Shrek Forever After → koningin Clarice (stem)
2010
Despicable Me →  (stem)
Matig 2007
Shrek the Third → koningin Lillian (stem)
2004
Goed 2004
Shrek 2 → koningin Lillian (stem)
2001
The Princess Diaries → koningin Clarice
1986
That's Life! → Gillian Fairchild
1982
Victor/Victoria → Victoria Grant
Gewoon 1981
S.O.B. → Sally Miles
1980
Little Miss Marker → Amanda
1979
10 → Samantha Taylor
1966
Torn Curtain →  Sarah Sherman
1966
Hawaii → Jerusha Bromley Hale
1956
Ford Star Jubilee → Lise (High Tor=seizoen 1, episode 7)

De ouders van Julie Andrews waren ook al actief in de showbusiness. Zelf stond Julie Andrews, meestal ook zingend, op de toneelplanken, voor het eerst toen ze nog geen tien jaar was. Op de leeftijd van 12 jaar was ze al te horen op de radio, als dertienjarige was ze al te zien in een voorstelling voor het hof, nooit eerder viel iemand van zo’n jonge leeftijd die eer te beurt. Toen ze 19 was stak ze de grote plas over en zong ze mee in twee succesvolle Broadway-shows. De charmante Julie Andrews was te zien als Eliza Doolittle in de musical My Fair Lady van Alan Jay Lerner en Frederick Loewe maar kreeg de filmrol nooit toegewezen. Dat een niet-zangeres die kreeg overkwam haar ook met haar New Yorks toneeldebuut The Boyfriend (1953) en Camelot (1960), ook al van Lerner en Loewe. Ook het vermelden waard is dat Andrews samen met Bing Crosby te zien was in High Tor (1956), een langspeelfilm die door velen gezien wordt als de eerste film ooit die voor televisie werd gemaakt.
Nog meer televisiewerk in 1957 toen ze te zien was in de titelrol van de musical Cinderella van Rodgers en Hammerstein, gevolgd door de musical-serie The Julie Andrews Hour (waar ze een Emmy Award voor kreeg) en talrijke tv-specials waarvan drie die ze maakte samen met haar vriendin Carol Burnett. Voor Julie and Carol at Lincoln Center werd ze genomineerd voor een Emmy. Andere televisiefilms waren nog One Special Night met James Garner, Eloise at the Plaza en Eloise at Christmastime (2003) waar ze nog maar eens werd genomineerd voor een Emmy.

De meeste mensen kennen Julie Andrews natuurlijk van haar hoofdrol in twee van de succesvolste musicals ooit: Mary Poppins en The Sound of Music. Toen ze haar Oscar in ontvangst nam dacht een aantal mensen dat ze die vooral kreeg omdat Warners haar de kans niet had gegeven om er de hoofdrol in te vertolken. Haar speech was bijzonder gevat en to the point : “I’d like to thank those who made this possible – especially Jack Warner.” Opmerkelijk was daarenboven dat ze met die Academy Award de loef afstak van Audrey Hepburn die de hoofdrol vertolkte in… My Fair Lady (en daar zelfs niet voor genomineerd was !).
En ze mag dan wel een Oscar gekregen hebben voor haar langspeelfilmdebuut in Walt Disneys Mary Poppins, het weerhield er haar niet van om op een dag een sticker op haar auto te kleven met de tekst: Mary Poppins is a junkie.

De films die volgden na The Sound of Music en Mary Poppins – de musicals Star! en Darling Lili bijvoorbeeld – vielen verrassend genoeg eerder tegen. Ze koos hierna voor rollen met meer inhoud zoals S.O.B. en Victor/Victoria die alle twee werden geregisseerd door haar tweede echtgenoot Blake Edwards. Daar was ze in 1969 mee getrouwd nadat ze het jaar daarvoor was gescheiden van ontwerper Tony Walton (ze huwden in 1959). Julie Andrews had zelfs ooit een klein rolletje aan de zijde van Peter Sellers in één van Edwards’ Pink Panther komedies maar die scène haalde de definitieve versie van de film niet.
Omdat ze definitief af wou van het stereotiepe beeld dat het publiek had van haar, koos ze hierna voor niet-musicals, sterker nog, ze was ooit te zien in Torn Curtain (1966) van Alfred Hitchcock.

Tussen al het filmwerk door vond Andrews nog de tijd voor een nationale concerttournee, gevolgd door een rol in de Stephen Sondheim revue Putting it Together, vertoond in New York zij het nooit op Broadway.

In 2000 kreeg Andrews van Koningin Elizabeth II de eretitel Dame Commander of the British Empire.

Julie Andrews schreef zelf twee succesvolle kinderboeken onder de naam Julie Andrews Edwards: Mandy en The Last of the Really Great Whangdoodles. Samen met haar dochter Emma Walton Hamilton lanceerde ze in oktober 2003 The Julie Andrews Collection met meer dan 30 boeken.

In april 2008 werd haar biografie Home: A Memoir of My Early Years uitgebracht die heel snel bovenaan de lijst met bestsellers van The New York Times stond. Het smaakte allemaal naar meer en moeder en dochter startten een nieuwe boeken-franchise op onder de titel Very Fairy Princess. In 2010 haalde het eerste boek ook al de eerste plaats op de lijst met bestsellers en bleef maar liefst tien weken in de top 10 staan. In dezelfde reeks werden nog 11 boeken uitgebracht. Ook al met haar dochter maakte ze de Netflix-serie Julie’s Greenroom. De twee schreven en produceerden de serie voor de Jim Henson Company.

In 2013 waren de door Richard Sherman en Robert Sherman geschreven liedjes Jolly Holliday en A Spoonful of Sugar nog te horen in Saving Mr. Banks, gezongen door… Julie Andrews.

En Andrews maakte de cirkel helemaal rond door musicals te gaan regisseren. In de zomer van 2017 was ze verantwoordelijk voor een heuse revival van My Fair Lady waarin ze zestig jaar daarvoor zelf te zien was in de Broadway-uitvoering (!). Het stuk brak alle records in het Sydney Opera House, kreeg bijzonder lovende kritieken en er volgde een Australische tournee. Nu Andrews de smaak van het regisseren goed te pakken had zorgde ze voor een muzikale bewerking van één van haar haar kinderboeken, getiteld The Great American Mousical.

En dat ze ook het hart op de goede plaats heeft bewees ze door samen met haar man Blake Edwards Operations USA op te starten. Daarnaast maakt ze deel uit van het bestuur van de Foundation for Hereditary Disease en het Los Angeles Philharmonic én steunde ze ook de organisatie Americans for the Arts. Van 1992 tot 2006 was ze Goodwill Ambassadeur voor het United Nations Development Fund for Women (UNIFEM).

Naast de Academy Award voor Mary Poppins kreeg Julie Andrews verschillende Primetime Emmy Awards, Golden Globes, een BAFTA, een Grammy, een New York Drama Critics Award, een SAG Lifetime Achievement Award en dan vermelde we nog maar de meest prestigieuze prijzen…

Oscars ® 1966 Genomineerd Beste actrice in een hoofdrol
Actress
The Sound of Music
Oscars ® 1965 Gewonnen Beste actrice in een hoofdrol
Actress
Mary Poppins
Quotes - citaten
  • "Films are much more my level. On stage I never feel quite enough..."

  • "Working with her is like being hit over the head with a Valentine's cars." (Christopher Plummer na The Sound of Music)
  • "Like a nun with a switchblade." (anonieme man)
  • "She has that wonderful British strength that makes you wander why they lost India." (Moss Hart)
  • "She's everybody's tomboy tennis partner and their daughter, their sister, their mum... she is Christmas carols in the now, a companion by the fire, a laughing clown at charades, a girl to read poetry to on a cold winter's night..." (Interviewer Time Magazine)
Beelden prijsuitreiking(en)
1965: Julie Andrews wint Academy Award/Oscar in de categorie Beste actrice in een hoofdrol (Actress) voor Mary Poppins.