Audrey Hepburn

Audrey Kathleen Hepburn-Ruston
Audrey Hepburn

°

04-05-1929
Brussel
België

+

20-01-1993
winnaar
1 keer een Oscar gewonnen
genomineerd Oscars ® 1955
genomineerd Oscars ® 1960
genomineerd Oscars ® 1962
3 keer genomineerd voor een Oscar

acteur/actrice
(15)

1989
Always →  Hap
1963
1961
Breakfast at Tiffany's → Holly Golightly
Middelmatig 1959
The Nun's Story → Gabrielle/zuster Luke
1956
War and Peace → Natasha
1954
Sabrina → Sabrina

De vader van de in België geboren (!) Audrey Hepburn was een Engelse bankier, haar moeder een Nederlandse barones. Nadat haar ouders scheidden werd ze naar een meisjesschool in Londen gestuurd.

Toen de tweede Wereldoorlog uitbrak was Hepburn op vakantie bij haar moeder in Nederland en moest noodgedwongen een tijd verblijven in een stad die door de Nazi’s was bezet. Ze volgde de lessen in een plaatselijk schooltje en een balletopleiding aan het Conservatorium van Arnhem. Dank zij een studiebeurs kon ze hierna naar Londen voor een meer doorgedreven balletopleiding.

In 1948 keerde ze dan terug naar Nederland voor haar filmdebuut.

Ze tekende een contract bij Associated British waar ze als beginnende actrice maximaal werd ondersteund. Audrey Hepburn was een slanke, knappe, sierlijke vrouw waardoor ze heel vlot aanbiedingen kreeg van modefotografen voor modelwerk.

Begin de jaren ’50 sloot ze zich aan bij de acteerlessen van Felix Aylmer en kreeg rolletjes in Engelse films. In 1951 leerde ze op de set van Monte Carlo Baby de Franse schrijfster Colette kennen. Die overtuigde haar om de hoofdrol in het op haar boek gebaseerde toneelstuk Gigi te vertolken op Broadway. Die was zo succesvol dat ze hierna de rol kreeg van een prinses die het belangrijk vindt om tussen de mensen en de bevolking te staan in Roman Holiday, een film waarin ook Gregory Peck speelde en waar ze een Oscar voor won. Zes weken na de Oscar-uitreiking won ze een Tony Award voor haar rol in het Broadway-stuk Ondine. Snel bleek dat ze een voorliefde had voor romantische komedies, drama’s en musicals.

In 1954 trouwde ze met acteur Mel Ferrer. Ze waren samen te zien in War and Peace van King Vidor in de respectievelijke rollen van Natasha en Andrei. Ferrer regisseerde later nog Green Mansions waarin Hepburn een rol had. In 1964 speelde ze de rol van Eliza Doolittle in My Fair Lady. En dat ze ook heel andere rollen aankon bewees ze met haar rol als sensuele halfbloed in The Unforgiven. Mel Ferrer produceerde ook Wait Until Dark, haar laatste film van de jaren ’60. Daarin speelde ze een geterroriseerde, blinde vrouw. Het paar scheidde in 1968.

Het jaar daarop trouwde ze met een Italiaanse psychiater en verhuisde naar Rome. Later woonden de twee ook nog in Zwitserland.

Het duurde maar liefst acht jaar voor ze terug te zien was in een film en wat voor één : in Robin And Marian als de Maagd Marian die op middelbare leeftijd besluit om het nonnenklooster vaarwel te zeggen en met Robin Hood (rol van Sean Connery) seks te hebben in een korenveld. Vanaf dan had ze nog maar weinig rollen en zeker al niet op regelmatige basis.

Audrey Hepburn heeft heel wat van haar tijd gespendeerd aan zaken die gerelateerd waren aan het goede doel. Ze werd door UNICEF aangesteld als Speciale Ambassadrice.

Kort nadat ze terugkeerde van een missie naar Somalië dat verscheurd was door de oorlog en kreunde onder een verschrikkelijke hongersnood kreeg ze de diagnose van kanker. Ze verloor een korte strijd met de verschrikkelijke ziekte en overleed in 1993.

In 1986 was ze samen met Robert Wagner te zien in de televisiefilm In the Company of Thieves.

Oscars ® 1962 Genomineerd Beste actrice in een hoofdrol
Actress
Breakfast at Tiffany's
Oscars ® 1960 Genomineerd Beste actrice in een hoofdrol
Actress
The Nun's Story
Oscars ® 1955 Genomineerd Beste actrice in een hoofdrol
Actress
Sabrina
Oscars ® 1954 Gewonnen Beste actrice in een hoofdrol
Actress
Roman Holiday

Beelden prijsuitreiking(en)

1954 : Audrey Hepburn wint Academy Award/Oscar in de categorie Beste actrice voor Roman Holiday.