Bing Crosby
Harry Lillis Crosby

Bing Crosby
° 02-05-1903
Tacoma
Washington
Verenigde Staten
+ 14-10-1977
winnaar
1 keer een Oscar gewonnen
genomineerd Oscars ® 1946
genomineerd Oscars ® 1955
2 keer genomineerd voor een Oscar

Al van op de middelbare school zong Bing Cosby liedjes en was hij te zien achter het drumstel.  De interesse in muziek was zo sterk dat hij zijn eigen bandje oprichtte : The Rhythm Boys.  Een tijd later maakte hij deel uit van het groepje van Paul Whiteman en sloeg als zanger hiervan in King of Jazz (1930) een brugje naar het medium film.

Harry Lillis Crosby is zijn echte naam en de wijziging naar Bing haalde Crosby uit The Bingville Bugle, zijn favoriete stripverhaal.

Hij was te zien in een achttal korte films voor Mack Sennett, trad op in nachtclubs én had  succes op de radio wat ervoor zorgde dat hij een platencontract kreeg én zijn eigen radioshow met als themanummer Where the Blue of the Night.  Bing Crosby verkocht miljoenen platen en kreeg een contract aangeboden door Paramount wat eigenlijk de start was van een Hollywood-carrière die een kwarteeuw zou beslaan.  Bing Crosby groeide in de jaren ’30 uit tot één van de succesvolste en meest invloedrijke entertainers aller tijden.

Crosby verdiende een fortuin in de pakweg veertig jaar dat hij actief was in de wereld van film, radio, tv en platen maken maar heeft het ook altijd heel goed en verstandig besteed.  Zo was hij onder andere uitvoerend producent van de film Final Chapter – Walking Tall uit 1977.

In 1930 gaf Bing Crosby een eerste keer zijn ja-woord, aan Dixie Lee.  Het leek er even op dat de spreekwoordelijke appel(s) niet ver van de boom zouden vallen toen zijn vier zonen (Gary (° 1933, + 1995), Dennis (°1935,+1991), Phillip (°1935) en Lindsay (°1938,+1989) het ook probeerden in de filmwereld maar geen van hen had enig succes van betekenis…

Zijn echtgenote stierf in 1952, vijf jaar later trouwde Crosby een tweede keer, dan met de 30 jaar jongere actrice Kathryn Grant.  Nog eens twee zonen volgden, alsook een dochter : Mary Crosby ° 14/09/1959) die een tijd lang te zien was in de televisie-serie Dallas.

Bing Crosby stierf op 73-jarige leeftijd tijdens het beoefenen van zijn favoriete hobby : het spelen van golf.

Wat volgde was onder andere de biografie Bing Crosby – The Hollow Man in 1981, geschreven door Donald Shepherd en Robert F. Slatzer.  Daarin werd Bing Crosby afgeschilderd als een egoïstische en ongevoelige manipulator.

Zijn zoon Gary Crosby deed er nog een schepje bovenop in Going My Own Way (1983) door melding te maken van naar zijn zeggen veel voorkomend kindermisbruik- en -mishandeling…

In 1989 pleegde zoon Lindsay zelfmoord met een vuurwapen omdat hij zijn eigen familie (financieel) niet meer kon onderhouden.  Toen kwam aan het licht dat Bing Crosby in zijn testament een clausule had opgenomen waarin expliciet stond dat de centen die hij voor hen had opzij gezet in een voor deze gelegenheid aangemaakt fonds pas beschikbaar zou worden toen zij de leeftijd van 65 hadden bereikt.

Bing Crosby had ook nog een broer ; Bob Crosby (geboren als George Robert Crosby op 23/08/1913 en overleden in 1993).  Hij had een eigen muziekbandje en was in de jaren ’40 en ’50 af en toe ook eens te zien in een film.

Oscars ® 1955 Genomineerd Beste acteur in een hoofdrol
Actor
The Country Girl
Oscars ® 1946 Genomineerd Beste acteur in een hoofdrol
Actor
The Bells of St. Mary’s
Oscars ® 1945 Gewonnen Beste acteur in een hoofdrol
Actor
Going My Way