Frank Sinatra
Francis Albert Sinatra

Frank Sinatra
° 12-12-1915
Hoboken
New Jersey
Verenigde Staten
+ 14-05-1998
✞ Leeftijd bij overlijden: 82

winnaar
1 keer een Oscar gewonnen

genomineerd Oscars ® 1956
1 keer genomineerd voor een Oscar


De vader van Frank Sinatra was een Italiaanse immigrant die werkte als brandweerman. Frank Sinatra’s eerste job bestond er in om kopieën te nemen bij een plaatselijke krant.

Daarna ging hij een zanggroepje oprichten, de Hoboken Four. Hij won de eerste prijs in het radioprogramma Major Bowes Amateur Hour. Dit zorgde er voor dat hij regelmatig als gast werd gevraagd in radioprogramma’s maar ook optredens deed in kleine nachtclubs. Korte tijd later was hij zanger bij de bands van Harry James en Tommy Dorsey.

Begin de jaren ’40 groeide hij uit tot hét idool van heel veel tienermeisjes die helemaal gek waren van hem. Hysterisch schreeuwende en krijsende, opgewonden en soms flauw vallende bakvissen…

Het is in deze periode dat Frank Sinatra de bijnaam The Voice kreeg, een periode waarin hij razend populair was in het theater, op radio en televisie, in nachtclubs en in musicals.

Toen MCA hem liet vallen in 1952 leek zijn carrière plots afgelopen. Maar hij vocht terug én zag een uitweg naar de film. Hij smeekte Columbia om hem de rol van Maggio te geven in From Here to Eternity. Echt enthousiast was men daar niet over en men gaf hem toch een kans maar hij moest het wel doen voor slechts 8.000 Dollar (!!).

Hij koos vanaf dan voor ernstige filmrollen en stelde vast dat zijn volwassen geworden publiek hem nu ook waardeerde omwille van zijn zangkwaliteiten wat ervoor zorgde dat hij bij een breed publiek werd geaccepteerd als acteur én zanger.

Zijn rol als drugverslaafde in The Man With the Golden Arm is ook een vermelding waard maar de acteur was ook te zien in oorlogsfilms.

Sinatra stond regelmatig in het middelpunt van de belangstelling en niet alleen omwille van zijn herhaalde haartransplantaties. Zijn huwelijken met Ava Gardner en Mia Farrow waren heel dankbare onderwerpen voor alle media en daar kwam nog als kers op de taart bij dat hij banden zou (gehad) hebben met de maffia.

Frank Sinatra was een man van contrasten. Soms arrogant, met een kort lontje en regelmatig betrokken in een vechtpartij, andere keren de vriendelijkheid en vrijgevigheid zelve door zich op een creatieve manier ten dienste te stellen van het goede doel, zowel voor specifieke individuele gevallen als voor bepaalde organisaties.

Tijdens de Oscar-uitreiking van 1971 kreeg hij de Jean Hersholt Humanitarian Award. In 1983 kreeg hij veel lof van het Kennedy Center, in 1983 kreeg hij van President Ronald Reagan op het Witte Huis de Medal of Freedom, de hoogste onderscheiding die je in de VS als burger kunt ontvangen.

Nog later werd een wereldwijde tournee met Sammy Davis Jr. en Liza Minelli gelanceerd, in 1993 werd een album uitgebracht met enkel duetten met telkens jonge(re) artiesten.

Zijn stormachtig leven vormde de basis voor een biografie van Kitty Kelly – Sinatra – maar daar gaf hij zelf nooit de toelating voor. Het resultaat was te zien in de tv-miniserie Sinatra in 1992.

Frank Sinatra is vier keer getrouwd. Twee van zijn drie kinderen kwamen uit zijn eerste huwelijk met Nancy Barbato (1939-1951) : Nancy Sinatra (° 1940) en zanger Frank Sinatra Jr. (° 1944). Zijn tweede vrouw was Ava Gardner, zijn derde Mia Farrow (1966-1968). In 1976 trouwde hij dan voor de vierde maal, dan met Barbara Marx, de weduwe van Zeppo Marx.

In 1963 presenteerde Frank Sinatra de uitreiking van de Academy Awards/Oscars.

Oscars ® 1956 Genomineerd Beste acteur in een hoofdrol
Actor
The Man With The Golden Arm
Oscars ® 1954 Gewonnen Beste acteur in een bijrol From Here to Eternity
Beelden prijsuitreiking(en)
1954 : Frank Sinatra wint Academy Award/Oscar in de categorie Beste acteur in een bijrol voor From Here to Eternity.