The Detective

Gewoon
The Detective
1968
langspeelfilm
112 minuten

acteur/actrice (18)

Frank Sinatra Frank Sinatra → Joe Leland
Lee Remick Lee Remick → Karen
Jacqueline Bisset Jacqueline Bisset → Norma MacIver
Robert Duvall Robert Duvall
Ralph Meeker
Jack Klugman
Horace McMahon
Lloyd Bochner
William Windom
Tony Musante
Al Freeman Jr.
Pat Henry
Patrick McVey
Dixie Marquis
Sugar Ray Robinson
Renee Taylor
James Inman
Tom Atkins

regisseur (1)

Gordon Douglas Gordon Douglas

producent (1)

director of photography (1)

scenarist (1)

beeldmonteur (1)

kostuumontwerper (1)

componist (1)

An Adult Look At Police Life. Een slogan die zowel de cover van Roderick Thorps politieroman uit 1966 als de affiche van de verfilming twee jaar later kleurde. Het bleek een attractieve leuze: de film werd een dikke hit, al dan niet omdat het publiek zich aangetrokken voelde tot de verboden vruchten die hier hun opwachting mochten maken. Homoseksualiteit op kop, maar ook nymfomanie, corruptie en politiegeweld zitten in de mix.

Frank Sinatra kruipt tegelijkertijd ingetogen en zelfingenomen in de huid van politie-inspecteur Joe Leland. Het onderzoek naar de moord op een homoseksuele man leidt naar een gewetenscrisis als de gearresteerde en ter dood veroordeelde dader uiteindelijk onschuldig blijkt te zijn. De nadruk op homoseksualiteit zal bij de release ongetwijfeld risqué zijn geweest, in de minder stroeve tijden die volgden komt het vooral pompeus over. En dat geldt ook voor de mannenzotheid van Lee Remick, gecast als Lelands echtgenote.

Oorspronkelijk ging Mark Robson de film regisseren, maar Sinatra liet duidelijk merken dat zijn voorkeur uitging naar Gordon Douglas met wie hij al een aantal keer had samengewerkt, zoals voor de Tony Rome-films. En Sinatra’s wil geschiedde. Oorspronkelijk was ook Mia Farrow gecast. Haar rol ging uiteindelijk naar Jacqueline Bisset omdat Farrow zich niet kon vrijmaken van Rosemary’s Baby toen de opnames daar langer doorgingen dan gepland. Sinatra was daar zo kwaad om, dat hij prompt de scheidingspapieren naar de set van Rosemary stuurde. Woopsie. Nog een link met die film trouwens: Rosemary’s producer Robert Evans was oorspronkelijk de producent van The Detective, maar hij liet het project met graagte door de vingers glippen toen hij de kans kreeg om bij Paramount hoofd van de Europese productiepoot te worden.

Nog interessanter is de link tussen The Detective en Die Hard. In 1979 verscheen van Thorp de roman Nothing Lasts Forever, een tweede boek rond Leland. Daarin zat die opgesloten in een door Duitse terroristen gekaapte wolkenkrabber en probeerde hij zijn dochter en kleinkinderen te bevrijden. Omdat Sinatra in zijn contract had staan dat hij de eerste keus was om Leland te spelen in eventuele sequels, kreeg hij als eerste de kans om de hoofdrol te vertolken in wat uiteindelijk Die Hard werd. Sinatra vond het gezien zijn zeventigplusleeftijd echter niet meer zo opportuun om dan nog een actieheld te vertolken. Waarop na veel vijven en zessen Bruce Willis aan boord kwam voor wat de actiefilmgeschiedenis zou ingaan als een van de beste actiethrillers aller tijden.

Alex De Rouck