Mark Robson

Mark Robson
° 04-12-1913
Montreal
Canada
+ 20-06-1978
✞ Leeftijd bij overlijden: 64


genomineerd Oscars ® 1958
genomineerd Oscars ® 1959
2 keer genomineerd voor een Oscar

Aan het begin van zijn beroepsleven was Mark Robson een tijd verbonden aan het leger, volgde hij een opleiding aan de school voor mariniers, studeerde politieke wetenschappen en economie aan de Universiteit van Los Angeles én rechten aan de Pacific Coast University. En toch was het anno 1932 zijn part time baantje op de rekwisietenafdeling van Fox, gevolgd door zijn werk als assistent op de art afdeling die bepalend zouden zijn voor zijn latere carrière, gewoon omdat dit hem eigenlijk het beste lag. Hierna ging hij aan de slag bij RKO waar hij na een stage op verschillende afdelingen volwaardig beeldmonteur werd. Op die manier werkte hij samen met Robert Wise aan de montage van twee films van Orson Welles : Citizen Kane en The Magnificent Ambersons. Het leverde hem weliswaar geen vermelding op in de eindgeneriek, het was een bijzonder welgekomen ervaring die zeker heeft meegespeeld wanneer men hem aanduidde als de beeldmonteur van Journey Into Fear (1942).

Hierna sloot hij zich aan bij de groep van Val Lewton en stond in voor de montage van Cat People (1942), onmiddellijk gevolgd door zijn regiedebuut : The Seventh Victim, een eerste van vijf horror-thrillers die hij regisseerde voor producent Val Lewton. Hierna volgden nog de boksdrama’s Champion en The Harder They Fall (1956) maar ook Home of the Brave, een drama rond racisme. Met The Inn of the Sixth Happiness ging hij de sentimentele toer op : in de film was Ingrid Bergman te zien die haar religie beroepsmatig verkondigde aan mensen die nog niet dezelfde mening hadden op vlak van geloof. Ook het vermelden waard : Nine Hours to Rama waarin de moord op Gandhi centraal stond en natuurlijk de rampenfilm Earthquake, een voor die tijd bijzonder spectaculaire film.

Eind de jaren ’50 ging Mark Robson een aantal van zijn eigen films ook zelf produceren. In 1971 richtte hij samen met Robert Wise en Bernard Donnenfeld een eigen productiebedrijf op onder de naam The Filmmakers Group. In 1974 vormden ze dit om naar een vennootschap : de Tripar Group.

In juni 1978, tijdens het afwerken van de film Avalanche Express in Noord-Italië, werd Robson geveld door een hartaanval. Hij stierf tien dagen later in een Londens ziekenhuis.