Ava Gardner

Ava Lavina Gardner
Ava Gardner

°

24-12-1922
Smithfield
North Carolina
Verenigde Staten

+

25-01-1990
genomineerd Oscars ® 1954
1 keer genomineerd voor een Oscar

Ava Gardner komt uit een gezin van zes kinderen, haar vader was een arme landbouwer. Ze had dan ook een jeugd zonder veel liefde of affectie. In de aanloop naar een job als secretaresse zorgde een bezoek aan New York ervoor dat haar leven en plannen voor de toekomst drastisch veranderden.

Haar schoonbroer, een fotograaf, nam er een foto van haar die op het bureau van de casting afdeling van MGM terecht kwam. Ze werd uitgenodigd voor een screen test in New York waarna ze in 1941 in Hollywood terecht kwam. Ze had op dat moment nog geen enkele acteer- of toneelervaring maar hoe ze er uit zag was voldoende voor de studio om een jarenlange voorbereiding op te starten om haar op die manier de filmwereld in te loodsen. Die bestond uit toneel, dictie, gymnastiek, make-up en uiterlijke verzorging. De opleiding alleen al zorgde voor heel veel publiciteit nog voor ze ook maar één keer op het grote doek was te zien. In 1942 kreeg ze onbewust nog wat extra gratis publiciteit toen ze trouwde met Mickey Rooney. Het jaar daarop scheidden de twee al.

Toen ze in 1946 haar eerste rol te pakken had was ze enkel nog maar in enkele kleine rolletjes te zien geweest. Ze deed het samen met Burt Lancaster, een andere nieuwkomer, in de filmversie van een stuk van Hemingway : The Killers.

Eind de jaren ’40 stootte Ava Gardner, ooit verkozen tot mooiste vrouw ter wereld, Rita Hayworth van de spreekwoordelijke troon als een soort godin van de liefde en behield die status tot halfweg de jaren ’50 Marilyn Monroe haar entree maakte.

Van 1945 tot 1947 was ze getrouwd met de overigens al vaak gehuwde Artie Shaw. In 1951 gaf ze dan haar ja-woord aan Frank Sinatra na een stormachtige relatie die heel wat media-aandacht had gekregen. In 1954 gingen ze uit elkaar, in 1957 was hun scheiding een feit.

Hierna verliet Gardner Hollywood en trok ze naar Madrid in Spanje. Daar liet ze zich omringen door rijke, bewonderende playboys en bekende matadors.

Drie jaar later keerde ze terug naar de filmwereld, volwassener dan ooit maar nog steeds oogverblindend mooi en bovenal een echte filmster. Alhoewel ze in bepaalde films niets meer was dan een publiekstrekker, een grote naam waar veel mensen op af kwamen.

In 1985 nam haar carrière een andere wending toen ze interesse kreeg voor televisiewerk. Zo was ze te zien in de serie Knots Landing maar ook als Agrippina, Nero’s moeder, in de miniserie A.D. Ze was ook te zien in de televisiefilms The Long Hot Summer (1985) en Harem (1986), haar laatste rol.

Haar beste rollen waren die in The Killers, Show Boat en Mogambo maar vooral die in The Barefoot Contessa waar ze er beter en mooier uit zag dan ooit tevoren.

Nadat ze een medewerker voor een autobiografie op alle vlakken het nodige bronmateriaal had bezorgd stierf ze in Londen aan de gevolgen van een longontsteking. Ava Gardner werd 67.

Er werden meerdere biografieën van haar uitgebracht : Ava (1960) van David Hanna en Ava Gardner in 1984, geschreven door John Daniell.

Oscars ® 1954 Genomineerd Beste actrice in een hoofdrol
Actress
Mogambo