Marilyn Monroe
Norma Jean Mortenson

Marilyn Monroe
° 01-06-1926
Los Angeles
Californië
Verenigde Staten
+ 05-08-1962
✞ Leeftijd bij overlijden: 36Haar leven mag dan misschien heel kort geweest zijn (Marilyn Monroe werd slechts 36..), ze is een legende. Marilyn Monroe, een naam die tot de verbeelding spreekt, zelfs voor wie ze niet gekend heeft en van een andere generatie is.
Marilyn Monroe is voor velen een inspiratie geweest en betekende voor iedereen wel iets bijzonders op een of andere manier. Ze kende in elk geval een vrij ongelukkige jeugd.

Als Norma Jean Mortenson werd ze geboren op 01/06/1926 in Los Angeles. Haar vader heeft ze nooit gekend, haar moeder was in een inrichting opgenomen waardoor een opeenvolging van weeshuizen het enige alternatief bleek voor Marilyn.
Om deze uitzichtloze situatie te kenteren trouwde ze op 16-jarige leeftijd (!) met James Dougherty, een vliegtuigmecanicien. Toen die tijdens de Tweede Wereldoorlog naar het strijdtoneel werd gestuurd, ging Marilyn aan de slag als verfspuitster. Het was nadat een plaatselijke fotograaf haar daar ontdekte dat ze scheidde van haar man en begon te werken als fotomodel. Op die manier kwam ze bij veel mensen onder de aandacht waaronder 20th Century Fox waar ze aan de slag kon als Marilyn Monroe. Enige tijd later liet de Studio haar echter terug vallen.
Het is in de periode die hier op volgde dat Marilyn Monroe naar verluidt naakt zou geposeerd hebben voor een kalender voor het schamele bedrag van 50 Dollar wat resulteerde in een van de meest gekende naaktfoto's ooit gemaakt. Ze werd hierna terug opgevist door Fox en vanaf dan schoot haar carrière als een raket de hoogte in. Marilyn Monroe was bijzonder sexy maar het weerhield haar er ook niet van die status te parodiëren, andere keren was (haar) kwetsbaarheid dan weer een belangrijke troef.

Een volgende huwelijk kwam er toen de actrice voor het altaar stond met Joe DiMaggio, een belangrijke pion bij de Yankees, maar dat huwelijk hield maar negen maand stand. De teleurstelling die hierop volgde, gecombineerd met de idee dat haar (film-)carrière de verkeerde kant op ging, zorgde ervoor dat Marilyn Monroe andere (Oostelijker) oorden ging opzoeken en er in de (acteer-)leer ging bij Lee Strasberg. Echtgenoot nummer drie volgde in 1956 in de persoon van toneelschrijver Arthur Miller. Het werd meteen de laatste want Miller schreef het scenario voor The Misfits, Marilyn's laatste film. Het zal allicht in de jaren '50 geweest zijn maar Monroe heeft ook een tijd een relatie gehad met Yves Montand op het moment dat hij nog getrouwd was met Simone Signoret (Montand en Signoret trouwden op 22 december 1951).

Marilyn Monroe werd verslaafd aan zowel barbituraten als alcohol. Het gevolg hiervan was dat ze meerdere keren werd opgenomen in de kliniek en op professioneel vlak nauwelijks nog kon presteren. Het was ook in deze periode dat ze te maken kreeg om maar eens een bewust vage term te gebruiken met de broers John F. Kennedy en Robert Kennedy. De negatieve spiraal kwam tot een dodelijk einde wanneer Marilyn Monroe op 5 augustus 1962 overleed aan een overdosis drugs, iets wat leek op zelfmoord.

Na haar dood schreef Arthur Miller nog het toneelstuk After the Fall, voor sommigen een eerbetoon aan de actrice, voor anderen een bewijs van zijn commercieel uitbuiten van Monroe's dood.