Batman Returns

Goed
Batman Returns
16/07/1992
1992
Langspeelfilm
126 minuten
Actie

Verdeler

Warner Bros

Acteur/Actrice (15)

Michael Keaton Michael Keaton →  Batman
Michelle PfeifferMichelle Pfeiffer →  Catwoman
Danny DeVito Danny DeVito →  Oswald Cobblepot/de Pinguin
Christopher WalkenChristopher Walken →  Max Schreck
Michael Gough →  Alfred Pennyworth
Pat Hingle →  Commissaris Gordon
Michael Murphy →  De Burgemeester
Christi Conaway →  Ijsprinses
Andrew Bryniarski →  Chip Shreck
Steve Witting →  Josh
Jan Hooks →  Jen Shreck Image Consultant
Branscombe Richmond →  Schrik aanjagende clown #1
Doug Jones →  Dunne Clown
Paul Reubens →  Mr. Cobblepot
Vincent Schiavelli

Regisseur (1)

Tim Burton

Producent (2)

Tim Burton
Denise Di Novi

Batman Returns is te vergelijken met Steven Spielberg's Hook.  Beide films zijn een lust voor het oog, maar ze missen allebei de beoogde emotionele impact.  Bij Spielberg kwam dit vooral door het te ver doodrijven van de kinderlijke fantasieén, Burtons film is onderkoeld door een knetterende adoratie voor bombastische decors, een grauwe camerakleur en explosieve, zij het kille massascénes.

En het verhaaltje van Batman Returns is nou niet meteen van een dergelijk gehalte om dit Burtonvacuüm te doorbreken. Schurk van dienst is Oswald Cobblepot alias The Pinguin, een werkelijk onherkenbare Danny DeVito, die qua maskerade alvast Batmans eerdere tegenstander The Joker (Jack Nicholson) achter zich laat.  Deze 'vogelmens' werd luttele uren na zijn geboorte door zijn ouders in de riolering van Gotham City gedumpt, waar de drinkeling werd opgevoed door een kudde pinguins, die ongetwijfeld net Kiplings Jungle Book hadden gelezen.  Drieéndertig jaar later komt Pinguin boven water, met in het achterhoofd een doortastend plan om af te rekenen met de stad die hem al die tijd heeft verstoten.

Hij rekent daarvoor op de hulp van de corrupte magnaat Max Schreck (Christopher Walken), die uiteraard ook profuit de snode plannen van de nieuwkomer probeert te puren.

Werk aan de winkel dus voor Batman (een alweer ingetogen Michael Keaton), die een tikkeltje harder mept dan in het eerste deel, en wiens Batmobiel met nog meer technische snufjes is uitgerust.

En dan is er ook nog Catwoman (Michelle Pfeiffer), het alert ego van Selina Kyle en de gedroomde speelkameraad voor Batman. Zonder masker verzinken ze immers allebei in hun verstikkende eenzaamheid, maar eens uitgerust met hun verdierlijkte uniformen halen hun klappen uitdelende dubbele persoonlijkheden vlot de bovenhand.

Batman Returns is een spectaculaire en leuke film, maar door het ontbreken van een degelijk tempo en het afwezig zijn van warmbloedige impulsen is het resultaat toch een trapje onder de perfecte megabudgetspektakels à la Indiana Jones, Die Hard en (ongetwijfeld) Lethal Weapon 3 te rangschikken.  Een etalage die toch nog voldoende gestoffeerd blijkt te zijn om op amper één week tijd 100 miljoen dollar in Amerikaanse boxoffice te laten stromen.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
19-06-1992 Plaats: 1 $ 45.687.710
26-06-1992 Plaats: 1 $ 25.425.426
03-07-1992 Plaats: 1 $ 13.823.658
10-07-1992 Plaats: 4 $ 7.722.838
17-07-1992 Plaats: 7 $ 4.066.818
24-07-1992 Plaats: 9 $ 2.249.161
Totale weekend omzet VS: $ 98.975.611

Synopsis

De stoute pinguin (een onherkenbare Danny De Vito) tracht, bijgestaan door een leger van honderden soortgenoten, Gotham City in the palmen. Catwoman (Michelle Pfeiffer) probeert precies hetzelfde met Batman (Michael Katon).