Lethal Weapon 3

Middelmatig
Lethal Weapon 3
1992
13/08/1992
langspeelfilm
118 minuten
actie

verdeler

Warner Bros Warner Bros

acteur/actrice (15)

Mel Gibson Mel Gibson →  Martin Riggs
Danny Glover Danny Glover →  Roger Murtaugh
Joe Pesci Joe Pesci →  Leo Getz
Rene Russo Rene Russo →  Lorna Cole
Lauren Shuler Donner Lauren Shuler Donner → verpleegster
Stuart Wilson →  Jack Travis
Steve Kahan →  Kpt. Murphy
Darlene Love →  Trish Murtaugh
Traci Wolfe →  Rianne Murtaugh
Damon Hines →  Nick Murtaugh
Ebonie Smith →  Carrie Murtaugh
Mark Pallegrino →  Billy Phelps
Nick Chinlund →  Hatchet
Gregory Millar
Jason Meshover-Irg

regisseur (1)

producent (2)

Joel Silver Joel Silver

scenarist (2)

Jeffrey Boam
Shane Black

Jullie dachten waarschijnlijk ook dat de Lethal Weapon 3-trailers met hun lange fragmenten heel wat van de plot prijsgaven, doch ik kan hier meteen het tegendeel beweren: die fragmenten komen immers bijna allemaal uit het eerste halfuur, en dan is er van een gestructureerde plot nog geen sprake.

En dat is meteen een opzienbarend feit uit dit derde schuifje van een actiereeks die, vooral door het perfecte samenspel tussen Gibson en Glover en de hyperkinetische regie van Richard Donner is uitgegroeid tot het beste wat actiefilmend Hollywood te bieden heeft.   Verrassing nummer twee is een schrijnend gebrek aan gefundeerde emoties, iets waar de vorige delen wel heel sterk in waren. De scenarist is nochtans gelijk gebleven: Jeffrey Boam (die ook nog meeschreef aan o.a. de laatste Indiana Jonesprent) pende immers ook Lethal Weapon 2 bijeen. En hij deed dat zo overweldigend goed, dat het erg moeilijk ging worden om de spankracht van die magische film te overtreffen, hetgeen dan ook niet is gebeurd.

Daarvoor is de intrige te dunnetjes en de humor meestal te oppervlakkig. Zolang Gibson en Glover elkaar het vuur aan de schenen leggen, kan er nog wel luidop gelachen worden, maar de overdaad aan idiote nevenpersonages was beter van de montagetafel geveegd.

Joe Pesci is in zijn Leo Getz-rol meestal wel leuk, doch zijn personage raakt nooit echt in het geheel geïntegreerd.  Het is dan ook nieuwkomer Rene Russo (Major League) die voor het meeste vuurwerk zorgt, na Gibson en Glover wel te verstaan.

En opvallend is dat, wanneer één aspect faalt, de rest meestal volgt.  Mel Gibson bv., maakte van Martin Riggs in de vorige twee films nog een echte held, met angsten en emoties van vlees en bloed, wiens getormenteerdheid het perfecte alibi was om de sadistische tegenstanders een kopje kleiner te maken. In dit derde deel is Riggs 'geëvolueerd' naar een dolgedraaide stripfiguur.
Reden genoeg tot klagen dus, maar nooit echt tot wanhopen, want ook al ontbreekt hier de verwachte meerwaarde, toch blijft Lethal Weapon 3 uiteraard een dijk van een actiefilm. Richard Donner brengt de veelvuldige explosies andermaal opzienbarend in beeld, met de spectaculaire metro-achtervolging als prachtig georchestreerd orgelpunt.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
15-05-1992 Plaats 1 $ 33.243.086
22-05-1992 Plaats 1 $ 27.567.462
29-05-1992 Plaats 1 $ 15.420.806
05-06-1992 Plaats 3 $ 9.035.802
12-06-1992 Plaats 4 $ 6.332.667
19-06-1992 Plaats 5 $ 4.704.475
26-06-1992 Plaats 6 $ 3.265.014
03-07-1992 Plaats 9 $ 2.448.146


Synopsis

Martin Riggs en zijn partner Murtaugh, nog een week van zijn pensioen verwijderd, besluiten zich vast te bijten in een achtervolging van Jack Travis, een ex-flik. Deze ex-politieagent is op het slechte pad geraakt... Hij specialiseert zich namelijk in illegaal transport van uiterst geperfectioneerde en verboden wapens, die hij steelt van de politie en verkoopt aan straatbendes.
Al vlug ondervinden Martin en Murtaugh dat zij niet de enige zijn die jacht maken op deze gangster. Lorna Cole, agente bij het ministerie van binnenlandse zaken, 'bemoeilijkt' het werk van beide agenten. Vooral Martin is niet gelukkig met haar inmenging. Zij is nochtans vastbesloten deze bandiet achter slot en grendel te steken en dit zonder de assistentie van beide heren...