Robert Redford

Robert Redford
° 18-08-1936
Santa Monica
Verenigde Staten
Leeftijd: 87acteur/actrice
(50)

Goed 2018
The Old Man and the Gun →  Forrest Tucker
Goed 2017
Our Souls at Night → Louis Waters
2017
Earth : One Amazing Day →  Verteller (stem)
Middelmatig 2016
A Walk in the Woods → Bill Bryson
Middelmatig 2016
Pete’s Dragon →  Meacham
2015
Truth → Dan Rather
Goed 2014
Captain America: The Winter Soldier →  Agent Alexander Pierce
2012
A Fierce Green Fire →  Verteller (stem)
Goed 2012
The Company You Keep →  Jim Grant
Gewoon 2007
Lions for Lambs →  Dr. Stephen Malley
2006
Charlotte's Web → Ike (stem)
2005
Trudell →  zichzelf
2004
The Clearing →  Wayne Hayes
Gewoon 2004
An Unfinished Life →  Einar Gilkyson
Gewoon 2001
Spy Game →  Nathan Muir
2001
The Last Castle →  Generaal irwin
1996
Up Close and Personal →  Warren Justice
Gewoon 1993
Indecent Proposal → John Gage
1992
Incident at Oglala →  (stem)
Bijna zeer goed 1992
Sneakers → Martin Bishop
1990
Havana → Jack Weil
1989
To Protect Mother Earth → verteller (stem)
1986
Legal Eagles →  Logan
1985
Out of Africa → Denys Finch Hatton
1984
The Natural →  Roy Hobbs
1980
Brubaker → Henry Brubaker
1979
The Electric Horseman →  Sonny Steele
Goed 1977
A Bridge Too Far → majoor Julian Cook
1976
All the President's Men → Bob Woodward
1975
The Great Waldo Pepper →  Waldo Pepper
1975
1974
The Great Gatsby →  Jay Gatsby
1973
The Way We Were →  Hubbell
1973
The Sting → Johnny Hooker
Goed 1972
The Candidate →  Bill McKay
1972
Jeremiah Johnson →  Jeremiah
Goed 1972
The Hot Rock →  John Dortmunder
1970
1969
1969
Downhill Racer →  David Chappellet
1969
Tell Them Willie Boy Is Here → Christopher Cooper
1967
Barefoot in the Park → Paul Bratter
1966
The Chase →  Bubber Reeves
1966
This Property Is Condemned →  Owen Legate
1965
Inside Daisy Clover →  Wade Lewis
1962
War Hunt →  Private Roy Loomis

Aanvankelijk studeerde Robert Redford (dank zij een baseball-studiebeurs...) aan de universiteit van Colorado, maar onderbrak er zijn studies om een jaar te gaan reizen en schilderen in Europa. Eenmaal terug in de States, streek hij neer in New York en ging er de richting theatervormgeving volgen aan het Pratt Institute in Brooklyn. Hierop aansluitend ging hij toneel volgen aan de American Academy of Dramatic Arts.

Enige toepassing in de praktijk kon niet lang op zich laten wachten. Naast enkele tv-rolletjes was vooral zijn rol in Neil Simon's Barefoot in the Park opmerkelijk, iets wat hij te danken had aan Mike Nichols... Daarvoor had hij al zijn Broadway-debuut gemaakt met Sunday in New York. Het niveau van de films waarin Redford te zien was ging hierna in stijgende lijn, tot van enig niveauverschil tussen hem en Paul Newman in de western Butch Cassidy and the Sundance Kid vrijwel geen sprake meer was. De film werd een echte klassieker.

In 1968 ging Redford ook zijn eigen firmaatje oprichten om zelf films te maken : Wildwood Enterprises was onder andere verantwoordelijk voor The Candidate en All the President's Men (genomineerd voor zeven Oscars !). Het geld dat hij hiermee verdiende investeerde hij in de aankoop van grond in Utah, waar hij later een ski-oord oprichtte die meteen een favoriete verblijfplaats werd voor heel wat mensen die actief zijn in de filmwereld.

Maar op vlak van acteren bleef hij hoge toppen scheren : zijn rol in The Sting net als Butch Cassidy... geregisseerd door George Roy Hill, leverde hem zelfs een Oscarnominatie op voor beste acteur. De film werd in totaal maar liefst zeven keer genomineerd voor een Academy Award.

Redford ging zo een beetje zijn eigen weg en bleef niet altijd mooi tussen de lijntjes lopen. Getuige daarvan zijn medewerking aan All the President's Men, een film over het Watergate-schandaal.

Redford wou hierna nog meer en ging regisseren : met Ordinary People (zijn regiedebuut) won hij een Oscar, een Golden Globe en een Director's Guild of America Award. Het lijstje van Redford-successen is hiermee natuurlijk niet afgesloten. Hierna regisseerde en produceerde Redford nog The Milagro Beanfield War, A River Runs Through It waarvoor hij een Golden Globe nominatie kreeg, Quiz Show (Oscar-nominatie voor beste Speelfilm en beste regie) en laat ons zeker The Horse Whisperer niet vergeten, een sterke film die werd bedacht met een Golden Globe nominatie. En dan was er ook nog The legend of Bagger Vance.

Robert Redford is door de jaren heen een groot voorstander geweest van de onafhankelijke filmproductie. Door het oprichten van het Sundance Institute ligt hij zelfs aan de basis van het Sundance Film Festival dat elke winter plaatsvindt in Park City in Utah. Op die manier is Redford er bijzonder goed in geslaagd om de belangrijkste doelstelling van de instelling te concretiseren : "het werk van debuterende scenaristen en regisseurs bevorderen en de nationale en internationale vertoning van nieuwe onafhankelijke Amerikaanse filmproducties promoten".

Nog enkele films met Robert Redford die het vermelden waard zijn : An Unfinished Life met Jennifer Lopez, de documentaire Trudell, de animatiefilm Charlotte's Web waar Redford een stemmetje voor zijn rekening nam en natuurlijk Lions for Lambs met ondermeer Meryl Streep en Tom Cruise, een film die hij overigens ook zelf regisseerde.

Begin 2014 was Robert Redford te zien in de rol van Agent Alexander Pierce in The Winter Soldier - Captain America.