Sneakers

Bijna zeer goed
Sneakers
1992
28/01/1993
langspeelfilm
126 minuten
komedie

acteur/actrice (13)

Robert Redford Robert Redford → Martin Bishop
James Earl Jones James Earl Jones → Bernard Abbott
Sidney Poitier Sidney Poitier → Crease
Dan Aykroyd Dan Aykroyd → moeder
David Strathairn David Strathairn → Whistler
Ben Kingsley Ben Kingsley → Cosmo
Stephen Tobolowsky Stephen Tobolowsky → dokter Werner Brandes
Donal Logue Donal Logue → dokter Gunter Janek
River Phoenix → Carl
Mary McDonnell → Liz
Eddie Jones → Buddy Wallace
Bodhi Elfman → Centurion S&L nachtwaker
Timothy Busfield

regisseur (1)

Phil Alden Robinson

producent (2)

Walter F. Parkes
Lawrence Lasker

Het bonte gezelschap dat geheimzinnig glimlachend tussen de plooien van de filmaffiche doorgluurt zijn de sneakers waaraan deze film zijn vlot in de mond liggende titel dankt : aanvoerder Bishop Robert Redford, ex-CIA'er Crease (Sidney Poitier), voormalige hippie Mother (Dan Aykroyd), losbol Carl (River Phoenix) en de blinde electronicafreak Whistler (David Strathairn), die in tijden van nood meestal kunnen rekenen op Liz (Mary McDonnell), Bishops ex-vriendin.

De gemeenschappelijke deler die deze verzameling (en dan vooral de eerste vijf elementen) bijeenhoudt is het 'sneaken', het tegen betaling inbreken bij multinationals in opdracht van de eigenaars zelf die zo de zwakke punten in hun veiligheidssysteem te weten komen. Een job waarbij de adrenaline rijkelijk vloeit, maar echt gevaarlijk wordt het pas wanneer twee would beveiligheidsagenten het vijftal contacteert om een ultrageheim apparaatje te stelen van een van Russische connecties verdachte wiskundige die baanbrekend werk verrichte bij het onderzoek naar de ultieme codebreker, die zich een weg kan banen doorheen elk mogelijk computerprogramma.

Uiteraard duurt het niet lang of de zaak begint te escaleren : na het stelen van het gegeerde object wordt de wiskundige vermoord, en blijken de veiligheidsagenten helemaal niet te zijn voor wie ze zich uitgeven. Als ook nog het FBI, de CIA en nog veel gevaarlijker vijand de jacht op de codebreker inzetten, zullen de sneakers heel wat halsbrekende toeren moeten uithalen om hun huid gaaf te houden en om tussendoor ook nog de wereldeconomie te behoeden voor de rampen die zich kunnen openbaren wanneer het decodeertoestel in verkeerde handen valt...

Geschreven door regisseur Phil Alden Robinson (Field of Dreams) en het duo Walter Parkes & Lawrence Lasker (auteurs van het verwante, maar pubergerichte War Games) boksten met Sneakers een heerlijke ontspanningsfilm in elkaar.  De spionage-intrige is met zoveel dubbele bodems en (bewuste ?) plotgaten versierd, dat het niet eens nodig is om al die tegenstrijdigheden te verdoezelen.  Met een ongelooflijk snel tempo en een spetterende cast (het centrale zestal acteren allemaal hoogst geïnspireerd en stuwen het enthousiasme zo de zaal in) groeit Sneakers uit tot een alternatieve Indiana Jones variante waarin de hoed en de zweep plaats hebben gemaakt voor een computerscherm en walkie talkies.

Vooral Robert Redford is bij momenten hilarisch en lijkt wel te solliciteren voor de nieuwe rol van James Bond vertolker. Sneakers : een film die de poorten wagenwijd openzet om optimaal door te zakken, te kijken en bovenal te genieten.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
11-09-1992 Plaats 1 $ 10.031.145
18-09-1992 Plaats 1 $ 8.112.395
25-09-1992 Plaats 2 $ 5.722.065
02-10-1992 Plaats 5 $ 3.912.105
09-10-1992 Plaats 6 $ 2.848.245
16-10-1992 Plaats 8 $ 2.004.750
30-10-1992 Plaats 10 $ 1.026.370
06-11-1992 Plaats 10 $ 1.101.790


Synopsis

Martin Bishop leidt een team van experts dat zich bezig houdt met het testen van beveiligingssystemen. Bishop draagt echter een geheim uit het verleden met zich mee.Wanneer overheidsagenten hem hiermee confronteren ziet hij zich genoodzaakt om voor hen een geheim zwart doosje op te sporen. Dit blijkt de codekraker te zijn die toegang verleent tot ‘s werelds meest beveiligde systemen.