Sidney Poitier

Sidney Poitier
° 20-02-1927
Miami
Verenigde Staten
+ 06-01-2022
✞ Leeftijd bij overlijden: 94

winnaar
1 keer een Oscar gewonnen

genomineerd Oscars ® 1959
1 keer genomineerd voor een Oscar

Zijn vader was een tomatenkweker, zelf groeide Poitier op in Cat Island en werd daarmee de eerste zwarte Amerikaanse superster die was opgegroeid op de Bahama-eilanden Toen zijn vader was failliet gegaan zag men zich genoodzaakt hem op 13-jarige leeftijd van school te halen zodat hij kon bijspringen in het onderhouden van het gezin.

Nadat hij zijn dienstplicht had vervuld als fysiotherapeut sloot hij zich aan bij het Negro Theater (jawel, bestond toen echt wel onder die naam !). Hij maakte zijn Broadway-debuut in het overwegend zwarte stuk Lysistrata. waardoor hij begin de jaren ’50 filmrollen kreeg aangeboden. Zo was hij in No Way Out te zien als inwonend medisch assistent en als progressieve geestelijke in Cry, The Beloved Country. Na bijrollen volgden hoofdrollen. Op die manier heeft Sidney Poitier vanaf de jaren ’50 een belangrijke invloed gehad op het imago van anders gekleurde, meestal zwarte acteurs en filmmakers en maakte voor hen zo de weg vrij om het te gaan maken in de commerciële Amerikaanse cinema.

Maar stilaan nam de populariteit van de acteur af tot zijn rol van de ruwe rechercheur Virgil Tibbs in In the Heat of the Night daar terug verandering in bracht. Andere belangrijke filmrollen uit die periode : To Sir With Love en Guess Who’s Coming to Dinner. Eigenlijk was het in die film de eerste keer dat een zwarte acteur in een romantische scène met een blanke/witte vrouw te zien was en dit ook werd aanvaard door zo goed als iedereen.  Sidney Poitier groeide in de jaren ‘60 uit tot de meest succesvolle zwarte acteur in Hollywood. Toen hij in de jaren ’70 ook films begon te regisseren kwam dit zijn populariteit enkel maar ten goede. Eerst maakte hij films waarin hij zelf een rol speelde, later deed hij dit voor films met uitsluitend andere acteurs. Hij begon met een western, daarna volgde een aangrijpend liefdesverhaal. In een volgende fase koos hij voor komedies, gericht op het zwarte kijkerspubliek.

Op 64-jarige leeftijd maakte hij een soort van mini-comeback nadat hij tien jaar lang niet meer te zien was geweest op het grote witte doek. In 1991 speelde hij de rol van Thurgood Marshall aan het hooggerechtshof in de tv-film Separate but Equal. In 1992 werd hij de eerste zwarte acteur die een Life Achievement Award van het American Film Institute won.

Sidney Poitier is getrouwd geweest met de in Canada geboren actrice Joanna Shimkus, vanaf 1976 zijn tweede echtgenote.

In 1980 werd zijn autobiografie uitgebracht onder de titel The Life.

Oscars ® 1964 Gewonnen Beste acteur in een hoofdrol
Actor
Lilies of the Field
Oscars ® 1959 Genomineerd Beste acteur in een hoofdrol
Actor
The Defiant Ones
Beelden prijsuitreiking(en)
1964 : Sidney Poitier wint Academy Award/Oscar in de categorie Beste acteur in een hoofdrol voor Lilies of the Field.