Captain America : The Winter Soldier

Goed
Captain America : The Winter Soldier
26/03/2014
2014
langspeelfilm
135 minuten
Actie

verdeler

Walt Disney Studios Motion Pictures Walt Disney Studios Motion Pictures

acteur/actrice (15)

Samuel L. Jackson Samuel L. Jackson →  Nick Fury
Robert Redford Robert Redford →  Agent Alexander Pierce
Chris Evans →  Steve Rogers/Captain America
Scarlett Johansson →  Natasha Romanoff/Black Widow
Anthony Mackie →  Sam Wilson/Falcon
Sebastian Stan →  Bucky Barnes/Winter Soldier
Cobie Smulders →  Agent Maria Hill
Emily Vancamp →  Agent 13
Hayley Atwell →  Peggy Carter
Frank Grillo →  Brock Rumlow
Georges St-Pierre
Toby Jones
Maximiliano Hernandez
Stan Lee
Callan Mulvey

regisseur (1)

Anthony Russo

producent (1)

Kevin Feige
Captain America : The Winter Soldier

Alle Dunderklumpen nog aan toe … “Captain America: The Winter Soldier” (deel negen uit het Marvel Cinematic Universe) speelt zich weliswaar zeventig jaar af na “Captain America: The First Avenger” (deel vijf), toch zijn er verschillende verhaaldraden die beide films netjes met elkaar verbinden. Niet zomaar een tweede “Captain America”-film dus, maar wel degelijk een bona fide sequel. Een aangename verrassing, tenminste toch voor hen die niet vertrouwd zijn met het Marvelcomic-universum, waar de interactie tussen en genesis van sommige personages natuurlijk al langer dan vandaag bekend zijn.

Qua toon verschilt er het een en ander tussen beide “Captain America”-films: de eerste in een regie van voormalig ILM’er Joe Johnston had de flair van een ouderwetse avonturenprent, in de opvolger gaan de broers Anthony en Joe Russo voor de teneur van de samenzweringsthrillers zoals die in de jaren zeventig bon ton waren in Hollywood. En ze wisten zowaar Robert Redford Hemzelve te strikken voor een bijrol die niet echt past bij zijn track record. En net daarom voor een laagje extra cinefiel genot zorgt. Redford gaf – naast het loonbriefje - twee redenen mee waarom hij in een moderne blockbuster wou aantreden: enerzijds om zijn kleinkinderen een plezier te doen, anderzijds om eens van dichtbij te kunnen zien hoe het filmisch productieproces werkt met green screens en speciale effecten. Dat hij daarbij werd gecast voor een rol die net het tegenovergestelde is van wat hij liet zien in onder andere “Three Days Of The Condor” en “All The President’s Men” zorgt uiteraard voor een fikse portie gegniffel.

Captain America : The Winter Soldier

In “The Winter Soldier” probeert Steve Rogers/Captain America (Chris Evans) nog steeds met zichzelf in het reine te komen: bewusteloos raken in de jaren veertig en zeventig jaar later ontdooien in ons tijdperk … er zijn er die al voor minder op een therapeutische sofa belanden. Als lid van S.H.I.E.L.D. probeert hij er het beste van te maken, al gaat hij niet altijd akkoord met de missies waar Nick Fury Samuel L. Jackson) hem voor inschakelt. Veel tijd om zich daar zorgen om te maken heeft hij echter niet: een aanslag op Fury maakt duidelijk dat iemand het op S.H.I.E.L.D. heeft voorzien en duidelijk is dat Captain America niemand kan vertrouwen wanneer ook de jacht op hem wordt geopend. Nu ja, bijna niemand: samen met Black Widow (Scarlett Johansson) en zijn nieuwe beste vriend Sam Wilson/The Falcon (Anthony Mackie) probeert hij uit te vissen waar de mollen binnen S.H.I.E.L.D. zitten. Hij ontdekt dat de genesis van het verraad tegen Fury wortels heeft tijdens de tweede wereldoorlog, en dat die wortels en de lancering van drie aan satelieten gelinkte Helicarriers de vrijheid van de mens als individu serieus aan banden dreigen te leggen.

Met verwijzingen naar hot topics als drones, afluistertechnieken, privacy issues en hogepietencynisme is “Captain America: The Winter Soldier” één van de beste en meest interessante prenten uit het MCU. Zeker omdat de actie meer biedt dan de zoveelste laat ons nog even een stad opblazen-stormram: er zijn zelfs een paar potige sequenties die niet zouden misstaan in een Bond- of Bourne-prent. Welke pot er ook onder het deksel past, uiteindelijk is het aan de eindstreep toch weer de popcornpulp die het haalt van eender welke hommagestrapats. En blijft het binnen de krijtlijnen van het comicbookgenre moeilijk om echt een jota te geven om de personages: vandaar dat de waarderingslijn hier d’office op drie sterren staat – die overstijgen zou pas echt straf zijn.

Opvallend is dat de regisserende broers Russo zich al meteen als een vis in het water voelen. De twee blikten hiervoor enkel maar komedies in, en zijn vooral bekend van hun tv-werk, waaronder hun medewerking aan gelauwerde sitcoms als 'Arrested Development' en 'Community'. Het was trouwens de manier waarop ze heel wat popcultuurelementen in 'Community' verwerken die de Marvelbonzen kon overtuigen dat zij de meest geschikte kandidaat waren om de “Captain America”-sequel te regisseren. Ook hun voorstel om niet al teveel in te zetten op CGI, maar zoveel mogelijk te gaan voor fysische effecten op de set, viel in goede aarde. Toen ze bij Marvel de eerste werkversie zagen, kregen de Russo-broers al meteen het aanbod om de volgende “Captain America” eveneens voor hun rekening te nemen. Of hoe tegendraadse casting ook in de regiestoel soms voor verrassende resultaten kan zorgen.

Captain America : The Winter Soldier

De echte Marvelkenner krijgt naar goede gewoonte extra veel waar voor zijn/haar geld: bijna elk personage dat hier verschijnt komt rechtstreeks uit de stripverhalen, en het regent meer knipogen dan in eender welke rendez-vous-bar op een dronken zaterdagavond. Blijven zitten tijdens de eindgeneriek is opnieuw de boodschap: de door Joss Whedon geregisseerde scène die de generiek in twee breekt introduceert de slechteriken die mogen aantreden in “The Avengers: Age Of Ultron” (in mei 2015 in de zalen). Een intrigerende tip van de zoveelste sluier waarin Wolfgang von Strucker (Thomas Kretschmann), The Scarlet Witch (Elizabeth Olsen) en Quicksuilver (Aaron Taylor-Johnson) opduiken. Helemaal op het eind worden ook nog de krijtlijnen van “Captain America 3” (verlosdatum: 2016) geschetst.

Moeilijk te zeggen wanneer de Marveloverload voor een implosie van de franchises gaat zorgen (ook “X-Men” en “Spider-Man” blijven hun ding doen en verschijnen nog deze lente in de zaal), maar voorlopig rijdt alles nog netjes op het juiste spoor. Op naar de volgende superheldenbundel dan maar, zeker ?

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
04-04-2014 Plaats 1 $ 95.023.721
11-04-2014 Plaats 1 $ 41.274.861
18-04-2014 Plaats 1 $ 25.587.056
25-04-2014 Plaats 2 $ 16.219.025
02-05-2014 Plaats 4 $ 7.774.269
09-05-2014 Plaats 5 $ 5.737.840
16-05-2014 Plaats 8 $ 3.664.058

Synopsis

Na de grote gebeurtenissen in New York met The Avengers, zien we in Marvel’s Captain America: The Winter Soldier hoe Steve Rogers, aka Captain America, een rustig leventje leidt in Washington D.C. Hij probeert zich aan te passen aan het moderne leven. Wanneer een S.H.I.E.L.D. collega wordt aangevallen, raakt Steve verstrikt in een web vol levensgevaarlijke intriges waardoor de wereld gevaar loopt. Hij gaat samen met Black Widow de strijd aan om een groot complot te ontmaskeren. Ze komen tegenover professionele huurmoordenaars te staan die op hen zijn afgestuurd om ze te stoppen. Wanneer het hele complot duidelijk wordt, sluit ook The Falcon zich aan bij het duo. Maar al snel ontdekken ze dat ze tegenover een gevaarlijke vijand staan...The Winter Soldier.