Lillian Hellman

Lillian Hellman
° 20-06-1905
+ 30-06-1984
✞ Leeftijd bij overlijden: 79
genomineerd Oscars ® 1942
genomineerd Oscars ® 1944
2 keer genomineerd voor een Oscar

Voor haar eerste toneelstuk, The Children's Hour op Broadway werd gelanceerd werkte Lillian Hellman als journaliste en literatuurrecensente.  Ze mag met de vermelde Broadway relase dan wel in één klap heel beroemd geworden zijn, het stuk was echter nooit te zien op het  prestigieuze West End.  De reden ?  Omdat sommigen er een lesbische bijklank in meenden te herkennen.

Hellman groeide uit toe een prominent Amerikaanse toneelschrijfster en was verbonden aan de Goldwyn studio's.  Onder hun spreekwoordelijke vleugels schreef ze ondermeer het filmscenario van haar eigen stuk The Little Foxes, iets wat haar een Academy Award/Oscar-nominatie opleverde.

Maar de scenariste was ook één van de vele namen die op de zwarte lijst terecht kwam omdat ze weigerde mee te werken (lees : namen te noemen) toen ze moest verschijnen voor de Commissie tot onderzoek naar on-Amerikaanse activiteiten.  Het duurde maar liefst twintig jaar tot ze weer met open armen ontvangen werd in Hollywood voor het schrijven van het draaiboek van The Chase van Arthur Penn.

Op 62-jarige leeftijd bracht ze een aantal autobiografieën op de markt waarin ze niet alleen schreef over haar leven en haar werk maar ook haar relatie met de schrijver Dashiel Hammett.  De belangrijkste ervan was An Unfinished Woman (1969).  Eén ervan werd zelfs gebruikt als basis voor de film Julia van Fred Zinnemann (1977) waar Jane Fonda eigenlijk de rol van Hellman vertolkte.

Oscars ® 1944 Genomineerd Beste origineel scenario The North Star
Oscars ® 1942 Genomineerd Beste scenario The Little Foxes