Jane Wyman

Jane Wyman
° 05-01-1917
St. Joseph
Missouri
Verenigde Staten
+ 10-09-2007
✞ Leeftijd bij overlijden: 90
winnaar
1 keer een Oscar gewonnen
genomineerd Oscars ® 1947
genomineerd Oscars ® 1952
genomineerd Oscars ® 1955
3 keer genomineerd voor een Oscar

Jane Wyman groeide op als dochter van de Burgemeester.  Haar moeder overtuigde haar al op zeer jonge leeftijd om het te gaan proberen als kind-actrice.  De twee trokken zelfs naar Hollywood maar gaven het daar na enkele maanden op.  Jane Wyman nam hierna de draad terug weer op in school.  Ze studeerde aan de Universiteit van Missouri en werkte soms als manicure of als operator van een schakelbord.   Ze kwam in de showbusiness terecht als zangeres voor de radio maar dan onder de naam Jane Durrell.  Halfweg de jaren ’30 ging de carrière dan richting Hollywood, als koorzangeres en in een aantal bijrolletjes.

Tussen 1935 en 1944 waren het er een veertigtal maar weinig ervan bleven hangen.  We vermelden enkel The Kid from Kokomo en  Tugboat Annie Sails Again (1939) van Warner Brothers waarin ze samen te zien was met Ronald Reagan die later president van de Verenigde Staten zou worden… 

De twee trouwden in 1940 (!) en waar Wyman aanvankelijk vooral te zien was in de rol van dom blondje ging dit na een jaar of vijf een richting uit waarbij ze rollen kreeg die meer aansloten bij haar persoonlijkheid die toch aan maturiteit had gewonnen.

Die in The Lost Weekend bijvoorbeeld als vriendin van de aan drank verslaafde Ray Milland die een bijzonder ellendige periode in haar leven meemaakt.  Maar ook haar rol naast Gregory Peck in The Yearling of die van het doofstomme meisje dat slachtoffer is van een verkrachting in Johnny Belinda verdienen een eervolle vermelding.

In 1948 liep het huwelijk met Ronald Reagan op de klippen.  Het was het eerste van vier.  Hun dochter Maureen Reagan werd een zanger/actrice die voornamelijk op televisie was te zien, tot het moment dat ze net als haar vader actief werd in de politiek.

In de jaren ’50 vermelden we In Magnificent Obsession en All That Heaven Allows als goeie vertolkingen waarna Wyman het voor bekeken hield.  Even dan toch want begin de jaren ’80 was ze te zien in de tv-serie Falcon Crest.

Oscars ® 1955 Genomineerd Beste actrice in een hoofdrol
Actress
Magnificent Obsession
Oscars ® 1952 Genomineerd Beste actrice in een hoofdrol
Actress
The Blue Veil
Oscars ® 1949 Gewonnen Beste actrice in een hoofdrol
Actress
Johnny Belinda
Oscars ® 1947 Genomineerd Beste actrice in een hoofdrol
Actress
The Yearling
Beelden prijsuitreiking(en)
1949 : Jane Wyman wint Academy Award/Oscar in de categorie 'Beste Actrice in een Hoofdrol' (Actress) voor Johnny Belinda