Eva Marie Saint

Eva Marie Saint
° 04-07-1924
Newark
New Jersey
Verenigde Staten
Leeftijd: 100

winnaar
1 keer een Oscar gewonnen


acteur/actrice
(16)

Matig 2013
Winter’s Tale →  Volwassen Willa
Middelmatig 2006
Superman Returns →  Martha Kent
2005
Don't Come Knocking → Howard's moeder
1986
Nothing In Common → Lorraine Basner
1966
Grand Prix → Louise Frederickson
1964
1960
1959
North By Northwest → Eve Kendall
1954
On the Waterfront → Edie Doyle

Eva Marie Saint groeide op in Delmar (New York) en studeerde aanvankelijk aan de Bowling Green State University in Ohio met de bedoeling om later lerares te worden. Toen ze auditie deed voor een toneelstuk op school en de hoofdrol kreeg zorgde dit er voor dat haar toekomstplannen werden bijgestuurd. De Universiteit gaf haar de eervolle onderscheiding van Doctor of Fine Arts en gaven hun eigen theaterzaal de naam het Eva Marie Saint Theatre (!).

Nadat ze was afgestudeerd trok ze naar New York en studeerde er aan de American Theatre Wing, gevolgd door een doorgedreven opleiding aan de prestigieuze Actor’s Studio van Lee Strasberg. Aan het begin van haar carrière was ze vooral te horen in radio-drama’s en te zien in drama-televisieseries waardoor ze de bijnaam ‘De Helen Hayes van de televisie’ kreeg.

In 1953 maakte ze haar Broadway-debuut in het stuk The Trip to Bountiful waarvoor ze de Drama Critics Award en de Outer-Circle Critics Award kreeg. Ze ging nog meer toneelrollen vertolken in New York, zoals in in The Lincoln Mask en Duet for One. In haar volledige carrière heeft ze opgetreden in heel wat belangrijke toneelzalen, verspreid over gans Amerika. Het positieve onthaal van haar debuut door de critici én het feit dat Elia Kazan haar ook zag spelen in het stuk zorgden voor de volgende stap in haar carrière. Kazan bood haar het jaar na haar Broadway-debuut een rol aan in On the Waterfront waardoor ze haar langspeelfilmdebuut kon maken als vriendin van Marlon Brando, een spreekwoordelijk absoluut zwaargewicht in de filmwereld. Ze speelde in de film de rol van Edie Doyle die vastbesloten is om de moord op haar broer, gepleegd door iemand uit de havenbuurt, op te lossen.

Dank zij de Oscar die ze kreeg voor haar debuutrol kon ze hierna heel selectief te werk gaan in het kiezen van haar volgende films. Haar rol van de vrouw die enerzijds berust in de drugsverslaving van haar man maar anderzijds ook blijft hopen op beterschap in A Hatful of Rain van Fred Zinnemann was er opnieuw één van topniveau. En natuurlijk was haar personage van de kille, blonde dubbelspionne Eve Kendall in North by Northwest van Alfred Hitchcock er één die door veel filmliefhebbers zal gekend zijn. Kwaliteit dus boven kwantiteit wat langspeelfilms betreft.

Vanaf 1972 ging ze zich beperken tot enkel televisiefilms. Ze werd meerdere keren genomineerd voor een Emmy. De eerste kreeg ze voor Philco Playhouse. In de tv-musicalversie van Our Town van Thorton Wilder met Frank Sinatra en Paul Newman acteerde ze niet alleen, ze zong ook én werd genomineerd voor een Emmy. De derde voor de Hallmark Hall Of Fame presentatie van Taxi. De vierde nominatie kreeg ze voor de miniserie How the West Was Won. De vijfde keer was het dan toch prijs : ze kreeg de Emmy Award voor haar rol in de miniserie People Like Us. Andere televisierollen waren er als moeder van Cybill Shepherd in de tv-serie Moonlighting, de miniserie The Titanic, Time To Say Goodbye ?, The Klooster Family Story, Jackie’s Back,, Fatal Vision, When Hell Was In Session, The Last Days of Patton, The Achille-Laura Affair, The Best Little Girl In The World, Where’s Jimmy, My Antonia en Open House. Saint was ook te zien in vier vakantiespecials : A Christmas to Remember, I’ll Be Home For Christmas, Breaking Home Ties en Papa’s Angels.

Na een afwezigheid van ongeveer tien jaar keerde ze terug naar het toneel in New York.

Eva Marie Saint trouwde in 1951 met toneel-/tv-producent en tevens regisseur Jeffrey Hayden. Samen produceerden ze de PBS-televisiedocumentaires Primary Colors : The Story of Corita die Saint voorzag van haar stem en Children in America’s Schools met Bill Moyers.

Eind 2004 werden de opnames van Wim Wenders’ Don’t Come Knocking met Jessica Lange en Sam Shepard afgewerkt.

Saint was ook te zien in Because of Winn-Dixie van Wayne Wang, een film die gebaseerd is op het gelijknamige boek. Haar respectabele leeftijd weerhield er haar niet van om de rol van Martha Kent te vertolken in de actie- en avonturenfilm Superman Returns onder de regie van Bryan Singer.

Eva Marie Saint en Jeffrey Hayden hebben twee kinderen en drie kleinkinderen en leven in Santa Monica in Californië in de Verenigde Staten.

We sluiten af met een leuk wist-je-datje. Eva Marie Saint heeft een tijd campagne gevoerd voor een verbod voor voor motorrijders om een gsm te gebruiken.

Oscars ® 1955 Gewonnen Beste actrice in een bijrol On the Waterfront
Beelden prijsuitreiking(en)
1955 : Eva Marie Saint wint Academy Award/Oscar in de categorie Beste actrice in een bijrol voor On the Waterfront.