Marlon Brando

Marlon Brando

°

03-04-1924
Omaha
Verenigde Staten

+

01-07-2004

Biografie

Marlon Brando werd op 3 april 1924 geboren in Omaha als enige zoon van een verkoper en een eenmalige actrice. Nadat hij werd weggestuurd van de militaire school in 1943 verhuisde hij naar New York. Dank zij A streetcar named desire was hij vijf jaar later al een grote ster op Broadway.

Zijn eerste langspeelfilm The men werd commercieel bekeken een enorme flop maar vier jaar later kreeg Marlon Brando de Oscar voor beste acteur voor zijn rol in On the waterfront. In de jaren '60 ging het dan weer bergafwaarts met de populariteit van de acteur en voor The Godfather - (1972) moest hij zelfs auditie doen ! Een andere gekende film met Marlon Brando was Apocalypse now.

De familie Brando kwam in het verleden al meermaals in het nieuws op een weinig positieve manier. In 1991 bijvoorbeeld werd Christian Brando, een van Marlon's elf kinderen, veroordeeld voor de moord op de minnaar van zijn halfzuster.

Marlon Brando huwde twee keer in zijn leven, telkens met een actrice (Anna Kashfi en de Mexicaanse Movita Castenada). Hierna ging hij samenwonen met Tarita Teriipaia, de actrice waarmee hij in 1962 al in dezelfde film te zien was : Mutiny on the bounty. In totaal werd Marlon Brando acht keer genomineerd voor een 'Academy Award', hij won er 2.

Marlon Brando overleed op 1 juli 2004.