Superman Returns

Middelmatig
Superman Returns
2006
12/07/2006
langspeelfilm
154 minuten
actie

verdeler

Warner Bros Warner Bros

acteur/actrice (9)

Kate Bosworth Kate Bosworth →  Lois Lane
James Marsden James Marsden →  Richard White
Frank Langella Frank Langella →  Perry White
Eva Marie Saint Eva Marie Saint →  Martha Kent
Parker Posey Parker Posey →  Kitty Kowalski
Kal Penn Kal Penn →  Stanford
Kevin Spacey Kevin Spacey →  Lex Luthor
Brandon Routh →  Ket-EL/Clark Kent/Superman
Sam Huntington →  Jimmy Olsen

regisseur (1)

Bryan Singer Bryan Singer

producent (3)

Bryan Singer Bryan Singer
Jon Peters
Gilbert Adler
Superman Returns

Een jaar nadat Batman (opnieuw) mocht beginnen, haalt Warner ook Superman uit het bejaardentehuis voor wat een triomfantelijke filmische terugkeer moet zijn. Niet dat het allemaal zonder slag of stoot is verlopen, want de comeback van Superman liet meer dan tien jaar op zich wachten, en het project versleet en passant diverse potentiële regisseurs, acteurs en scenario's. De Superman-franchise was in elk geval aan herwaardering toe, want na twee nog steeds hoog aangeschreven delen en een in de vergetelheid geraakte derde deel was hekkesluiter Superman IV: The Quest For Peace enkel verplichte kost voor iedere filmfreak met een fetisj voor rioolcinema uit de jaren tachtig.

Bryan Singer (die na twee X-Men-films nog steeds graag in het land van de stripverfilmingen vertoeft) doet alvast alsof de tijd is blijven stilstaan na Superman II en laat zijn film daar naadloos bij aansluiten. Hij blijft zeer trouw aan de originele Superman-erfenis en aan de in 1978 door Richard Donner ontwikkelde stijl. Tegelijkertijd behandelt hij de materie met een serieux die er ongetwijfeld als een goed geoliede boterkoek zal ingaan bij de echte fan. Voor de meer modale medemens die niet echt wakker ligt van de vraag hoeveel plooien Supermans cape bevat, zal het ongetwijfeld met iets te veel serieux zijn. Want hoe mooi de ode aan Superman die Singer uit zijn camera tovert bij momenten ook mag zijn, wanneer hij de titelheld tijdens een vrije val een Christuspose laat aannemen, is er alvast meer reden tot ogenrollend gegniffel dan tot overdonderend applaus. Singer gaat zelfs zo ver dat hij archiefmateriaal met Marlon Brando gebruikt dat het destijds niet haalde in Donners Superman-film. Wat op zich wel een leuke hommage is natuurlijk. Ook illustere onbekende Brandon Routh is gemodelleerd naar Christopher Reeve en maakt zich al diens manierismen als een echte dubbelganger eigen.

Superman Returns

Het verhaal is - niettegenstaande de zelf opgelegde air van belangrijkheid - bedrieglijk eenvoudig: Superman keert na een afwezigheid van tien jaar terug naar de aarde. De superheld lag met zichzelf en zijn afkomst in de knoop en had nood aan een retraite op de overblijfselen van de planeet Krypton. Vraag is of de wereld nog wel op hem zit te wachten.

Superman Returns

Lois Lane (Kate Bosworth) schijnbaar niet in elk geval: zijn aardse vlam heeft intussen een relatie met collega-journalist Richard White (Cyclops James Marsden) en is moeder geworden van een astmatische knul. Wie ook niet op Superman zit te wachten is kaalhoofdige opperdomoorschurk Lex Luthor (Kevin Spacey, zichtbaar lol hebbend wanneer hij stompzinnige oneliners mag debiteren). Luthor heeft immers net een plan ontwikkeld waardoor hij heerser over de wereld kan worden en dat er daar tsunamigewijs enkele miljarden mensen bij omkomen zal hem de spreekwoordelijke worst wezen. Een plan dat Superman uiteraard zal proberen dwarsbomen, maar Luthor beschikt over een geheim wapen dat voor eens en altijd komaf zal maken met de gevleugelde maillotdrager. Of misschien toch niet, want laat ons niet vergeten dat Superman destijds nog de wereld achteruit liet draaien om Lois Lane terug tot leven te wekken ?

Een mélange van verhaallijnen dus, die er moeten voor zorgen dat het allemaal boeiend blijft, maar die ironisch genoeg niet kunnen verhinderen dat Superman bij vlagen als een serieuze saaie piet overkomt. Van Lex Luthor gaat trouwens ook opnieuw geen dreiging uit, al mag hij Lois Lane wel een serieuze oorveeg verkopen. De terugkeer van Superman/Clark Kent is al bij al maar half geslaagd. Indien Singer de funfactor niet had opgeofferd voor een overdaad aan gestileerde idolenverering dan hadden we hier vast meer van genoten. Nu gaat Superman Returns net zoals Ang Lee's The Hulk-verfilming van een paar jaar terug ei zo na ten onder aan een te grote hoeveelheid expositie.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
30-06-2006 Plaats 1 $ 52.535.096
07-07-2006 Plaats 2 $ 21.815.243
14-07-2006 Plaats 4 $ 12.288.317
21-07-2006 Plaats 8 $ 7.375.213


Synopsis

Na een jarenlange mysterieuze afwezigheid, keert de Man van Staal terug naar de aarde. Terwijl een oude vijand een complot sluit om hem eens en voor altijd krachtloos te maken, wordt Superman bovendien geconfronteerd met de hartbrekende realiteit : de vrouw waarvan hij houdt, Lois Lane, leidt haar eigen leven gewoon verder. Of toch niet ?  Superman zal in elk geval moeten proberen om de afstand die tussen hen is ontstaan te overbruggen. Dat allemaal in een wereld die heeft leren overleven zonder hem. In een poging om de wereld te behoeden voor een catastrofale vernietiging, onderneemt Superman een gevaarlijke tocht, die hem van de diepste oceaan tot ver buiten onze atmosfeer brengt.