Elmer Bernstein

Elmer Bernstein

°

04-04-1922
New York City
New York
Verenigde Staten

+

18-08-2004
genomineerd Oscars ® 1956
genomineerd Oscars ® 1961
genomineerd Oscars ® 1962
genomineerd Oscars ® 1963
genomineerd Oscars ® 1963
5 keer genomineerd voor een Oscar

Elmer Bernstein werkte met succes zijn studies af aan de Universiteit van New York. Hierna ging hij aan het werk als acteur, danser én schilder. In de jaren ’40 maakte hij dan finaal zijn keuze : nadat hij een opleiding compositie had afgewerkt gaf hij als pianist muziekconcerten.

Tijdens de tweede wereldoorlog werkte hij bij de militaire radio-omroep, schreef hij de muziek voor radioshows van de Verenigde Naties én kwam begin de jaren ’50 in de filmwereld terecht. Zo stond hij in voor arrangementen voor Glenn Miller en de Army Air Force Band. Hij raakte steeds meer geïnteresseerd in het jazz-genre en stilaan werd de naam Bernstein een begrip in de muziekwereld.

Voor de muziek van de televisiefilm The Making of a President kreeg hij een Emmy Award. Van 1963 tot 1969 was hij vicevoorzitter van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Hij werd verschillende keren genomineerd voor een Academy Award en won er één voor zijn bijdrage aan Thoroughly Modern Millie (1967). Hij schreef ook muziek voor gezongen nummers en kamermuziek.

Om verwarring met Leonard Bernstein te vermijden stond hij in het filmmilieu gekend als Bernstein West, daar waar zijn New Yorkse naamgenoot Bernstein East werd genoemd.

Oscars ® 1963 Genomineerd Muziek
Voornamelijk originele muziek
To Kill a Mockingbird
Genomineerd Beste nummer
Walk On The Wilde Side - muziek
Walk on the Wild Side
Oscars ® 1962 Genomineerd Filmmuziek (drama of komedie) Summer and Smoke
Oscars ® 1961 Genomineerd Filmmuziek (drama of komedie) The Magnificent Seven
Oscars ® 1956 Genomineerd Filmmuziek (drama of komedie) The Man With The Golden Arm