Jennifer Jones
Phyllis Lee Isley

Jennifer Jones
° 02-03-1919
Tuls
Oklahoma
Verenigde Staten
+ 17-12-2009
✞ Leeftijd bij overlijden: 90

winnaar
1 keer een Oscar gewonnen

genomineerd Oscars ® 1945
genomineerd Oscars ® 1946
genomineerd Oscars ® 1947
genomineerd Oscars ® 1956
4 keer genomineerd voor een Oscar

Als kind ging ze al samen met haar familie op tournee met vaudeville-shows in tenten (!) dus lag haar opleiding aan de American Academy of Dramatic Arts in New York in de lijn van de verwachtingen.

Het was daar dat ze Robert Walker ontmoette, de man waar ze in 1939 een eerste keer haar  ja-woord aan gaf en er zelfs haar opleiding voor onderbrak.  Het voordeel daarvan was dat hun huwelijksreis in Hollywood doorging wat hen beiden wat filmopdrachtjes opleverde : voor Jones  kwam dit neer op wat werk in enkele weinig zeggende actiefilms waaronder een western waar ze telkens in werd vermeld met haar echte naam : Phyllis Isley.  Het huwelijk tussen de twee werd ontbonden in 1945.

Jones heeft ook een tijd meegewerkt aan radio-shows en deed ook wat ervaring op met toneel.

Jennifer Jones’ eerste auditie ooit was er één bij David O. Selznick die haar niet alleen een contract voor lange duur aanbood maar ook haar naam liet veranderen én haar drie jaar lang door middel van intensieve training en passende persoonlijke publiciteit op specifieke momenten bij passende gelegenheden klaarstoomde voor een carrière als actrice.

Daarna kon hij Jennifer Jones als zijn nieuwste ontdekking lanceren in een rol die nauwgezet voor haar werd gekozen in de film The Song of Bernadette.  Daarin was Jones te zien als de boerendochter die er in slaagt om de Katholieke kerk ervan te overtuigen dat de Heilige Maagd Maria aan haar is verschenen.  De rol was voor Jennifer Jones onmiddellijk een schot in de roos want ze kreeg er een Academy Award/Oscar voor.

Selznick werd in 1949 zelfs haar tweede echtgenoot (!) en hij was het die vanaf dan de selectie maakte van haar filmrollen.  de twee bleven bij elkaar zoals dat zo mooi wordt vermeld of voorgelezen op een huwelijksmoment : tot de dood hen 16 jaar later scheidde…

In 1971 trouwde ze met de industrieel Norton Simon en werd ze President van het Norton Simon Museum in Pasadena – Californië.

Robert Walker Jr. is haar zoon, tevens acteur in langspeel- en televisiefilms.

Oscars ® 1956 Genomineerd Beste actrice in een hoofdrol
Actress
Love Is a Many-Splendored Thing
Oscars ® 1947 Genomineerd Beste actrice in een hoofdrol
Actress
Duel in the Sun
Oscars ® 1946 Genomineerd Beste actrice in een hoofdrol
Actress
Love Letters
Oscars ® 1945 Genomineerd Beste actrice in een bijrol Since You Went Away
Oscars ® 1944 Gewonnen Beste actrice in een hoofdrol
Actress
The Song of Bernadette