Toy Story (DVD)

Zeer goed
Toy Story (DVD)
07/04/2010
1995
dvd
77 minuten
animatie
1.78

acteur/actrice (13)

Tom Hanks Tom Hanks → Woody (stem)
Tim Allen Tim Allen → Buzz Lightyear (stem)
John Ratzenberger John Ratzenberger → Hamm (stem)
Wallace Shawn Wallace Shawn → Rex, de groene dinosaurus (stem)
Laurie Metcalf Laurie Metcalf → mevrouw Davis (stem)
R. Lee Ermey R. Lee Ermey → sergeant
Don Rickles → Mr. Potato Head (stem)
Annie Potts → Bo Peep (stem)
Jim Varney → Slinky Dog (stem)
John Morris → Andy (stem)
Erik von Detten → Sid (stem)
Annie Potts → Bo Peep
Sarah Freeman → Hannah

regisseur (1)

John Lasseter

producent (2)

Ralph Guggenheim
Bonnie Arnold

“To Infinity And Beyond…” Vijftien jaar geleden is het inmiddels sinds Buzz Lightyears onsterfelijke levensmotto ons voor het eerst van onze sokken blies. En de leuze is nog steeds even levendig en amusant als toen. Net zoals de volledige “Toy Story”-film trouwens. Wat ook moeilijk anders kan, daar “Toy Story” een tijds- en generatieoverstijgende klassieker is, die het net zoals die andere onsterfelijke trendsetter uit de Disneystudio’s (“Snow White and The Seven Dwarfs” dus) verdient om telkens opnieuw en opnieuw vanonder de mottenballen te worden gehaald. Niet dat “Toy Story” daar al lang heeft ondergelegen: de merchandising verkoopt nog steeds als zoete koek, en met de nakende release van “Toy Story 3” voor de boeg zijn de eerste twee films opnieuw uitgebracht in de bioscoop (in 3D uiteraard) en hebben zowel “Toy Story” en “Toy Story 2” ook op dvd en Blu-ray een opfrisbeurt gekregen.

Het uitgangspunt van “Toy Story” is tegelijkertijd kinderlijk eenvoudig en briljant: wat als speelgoed geen levenloze objecten zijn, maar echt kunnen leven ?  En ook een eigen leven leiden als hun baasje even niet kijkt ?  Het speelgoed van Andy kan dat allemaal, en telkens als Andy nieuw speelgoed krijgt (op zijn verjaardag bijvoorbeeld) kijken ze vol spanning uit naar wie hun nieuwe vriendje zal worden. En zijn ze ook altijd een beetje nerveus en bang dat ze uit de gratie van Andy gaan geraken als het nieuwe speelgoed hipper blijkt te zijn. Een vrees die dusver steeds vals bleek: Andy blijkt immers trouw aan zijn speelgoed in het algemeen en zijn cowboyvriendje Woody (Tom Hanks) in het bijzonder. Maar ditmaal liggen de kaarten anders: Andy krijgt de astronaut Buzz Lightyear (Tim Allen) en die futuristische vliegenier ligt niet alleen bij Andy goed in de markt, ook het speelgoed zelf vindt de nieuweling eigenlijk cooler dan hun zelfverklaarde leider Woody. Wanneer een jaloerse Woody besluit om Buzz een zetje richting buitenwereld te geven, loopt alles anders uit dan gepland: algauw bevinden zowel Buzz als Woody zich in de boze buitenwereld en terug veilig Andy’s slaapkamer bereiken lijkt een avontuurlijke brug te ver…

Initiatiefnemer en regisseur van “Toy Story” is John Lasseter, die momenteel ook aan de slag is als baas van de animatieafdeling bij Disney, en er in die optiek mee “Bolt” en “The Princess And The Frog” superviseerde. Lasseter leerde het animatievak trouwens bij Disney en maakte begin jaren tachtig deel uit van de Disneycrew toen de studio films als “The Fox And The Hound” en “A Christmas Carol” (een korte tekenfilm met Dagobert Duck in de rol van Scrooge) maakte. Zijn fascinatie voor computeranimatie was echter groot: toen Pixar ontstond uit het ter ziele gegane LucasFilm Computer Graphics, was Lasseter meteen een van de boegbeelden van de nieuwe studio. Hij stortte zich gretig op de eerste kortfilms van Pixar vooraleer met het idee op de proppen te komen voor een eerste avondvullende computeranimatiefilm. Daar Pixar enkel maar een productiemaatschappij is en zelf geen films uitbrengt was het logisch dat de films in de bioscoop zouden komen dankzij het distributiekanaal van Disney. Disney en Pixar sloten al in 1991 een deal voor drie films, vier jaar voor “Toy Story” de zalen platwalste en een nieuwe revolutie in het animatiegenre ontketende.

“Toy Story” mag vijftien jaar na zijn première misschien niet meer de meest flitsende computergraphics aller tijden bevatten (Pixar zelf verlegt per film telkens opnieuw de grenzen), het is en blijft nog steeds een dijk van een familiefilm. Toch is het niet enkel het technisch vernuft waardoor de film de tand des tijds doorstond: de echte koopwaar is nog steeds het leuke verhaal en de fijne karakters die zelfs hip en cool genoeg zijn om in een live actionfilm overeind te blijven. Kortom, “Toy Story” is en blijft een tijdloze klassieker. Wie hem nog niet in huis had, heeft dus geen reden om deze opgepoetste ‘special edition’ in de winkelrekken te laten liggen. En richt zijn periscoop ook maar best zo snel mogelijk naar het zowaar nog betere “Toy Story 2”.

De nieuwe dvd- en Blu-rayuitgave bevat meer extra’s dan de vorige keer dat Disney “Toy Story” uitbracht. De Blu-ray bevat het leeuwendeel van de extra’s, maar ook op het grijze schijfje wacht de fan flink wat achtergrondinformatie. Er is een commentaartrack, en verschillende featurettes die laten zien hoe het er aan toegaat bij Pixar. Het meest interessant is “Black Friday” waarin we zien hoe de eerste uitgeschreven versie van “Toy Story” nogal wat afwijkt van het uiteindelijke resultaat, en dat Woody zich iets te tiranniek gedroeg om de kinderkamer op te fleuren (en de Disneybonzen te overtuigen). Ook leuk: een korte vooruitblik op het verhaal van “Toy Story 3” (Woody, Buzz en co verzeilen in een kindercreche) en een interessant filmpje waarin Buzz op een speelse en kindvriendelijke manier de geheimen van een raketlancering blootlegt.

Alex De Rouck
Extra informatie

Extra's

  • Audiocommentaar
  • Vooruitblik Toy Story 3: het verhaal (2 ’02”)
  • Buzz Lightyear Missielogboek: lancering (3’ 20”)
  • De Weg naar Pixar: Animators (4’ 35”)
  • Studioverhalen: Johns auto (1’ 25”)
  • Studioverhalen: baby AJ (1’ 36”)
  • Studioverhalen: scooterraces (2’ 36”)
  • Buzz verovert Manhattan (2’ 07”)
  • Zwarte vrijdag (7’ 17”)