Bolt (DVD)

2-Disc Special Edition
Middelmatig
Bolt (DVD)
alle leeftijden
27/05/2009
2008
Blu-ray
92 minuten
animatie
Dolby Digital 5.1 Ⓡ
DTS Ⓡ
1.78

acteur/actrice (15)

John Travolta John Travolta →  Bolt (stem)
Malcolm McDowell Malcolm McDowell →  Dr. Calico (stem)
Chloë Grace Moretz Chloë Grace Moretz
Mark Walton →  Rhino (stem)
Susie Essman →  Mittens (stem)
Miley Cryus →  Penny (stem)
Mario Cantone →  (stem)
Greg Germann →  De Agent (stem)
Nick Swardson →  Blake (stem)
J.P. Manoux →  Tom (stem)
Dan Fogelman →  Billy (stem)
James Lipton
Diedrich Bader
Kari Wehlgren
Randy Savage

regisseur (1)

Chris Williams

producent (1)

Clark Spencer
Bolt

Na talrijke supergetalenteerde menselijke voorgangers als Superman, Spiderman, Wonderwoman, de Hulk en misschien ook wel Arnold ‘The Terminator’ Schwarzenegger is het nu eens tijd voor een goeie, ouderwetse dierlijke variant. Maak kennis met Bolt, een sneeuwwitte hond die op een dag uit een asiel wordt meegenomen door Penny. Penny is, of zal actrice worden en voor je het goed en wel in het snotje hebt mag ze met de viervoeter tonen tot wat ze allemaal in staat is op het witte doek (best wel leuk de manier waarop deze Disney-prent wordt geopend maar allicht niet door alle kijkertjes goed begrepen wordt).

“Bolt” is een TV-serie die bijzonder hoog scoort op het vlak van kijkcijfers. De hond staat cruciaal in deze reeks en slaagt er telkens weer in om door middel van zijn supertalenten de boeven of slechteriken te slim af te zijn, zijn baasje Penny te bevrijden en je kan allicht zelf nog wat scènes verzinnen die goed zouden passen in deze voor kinderen gemaakte reeks.
Maar voor Penny is Bolt meer dan gewoon haar partner in de filmstudio. Bolt is haar trouwe metgezel en ze zijn beiden, zowel binnen de muren van de studio als erbuiten, onafscheidelijk.
Maar dan slaat het lot toe. Door een ongelukje komt Bolt in een kartonnen doos terecht die onmiddellijk wordt dichtgeplakt en verstuurd met een koerierdienst. Vanzelfsprekend naar een verre bestemming, op een plaats waardoor deze hond niet zomaar in een handomdraai zijn baasje kan terugvinden…

Bolt

Het probleem is natuurlijk dat de hond nu op zichzelf is aangewezen. Hij hoeft niet gewoon het script te volgen en doen wat van hem verwacht wordt, nee hij bevindt zich in één klap op vreemd terrein. Er is geen planning, niemand die voor hem zorgt, hij staat er helemaal alleen voor. En… last but not least, hij kan ook niet terugvallen op zijn superkrachten. Vergeet dus maar die superblaf die in een filmstudio altijd wonderen deed want die dingen werken nu eenmaal niet in het echte leven !

Penny van haar kant maakt natuurlijk ook een moeilijke periode door. Ze is haar vaste partner kwijt en wanneer ook de kijkcijfers een duik nemen is het maar de vraag of een gelijkaardige hond alles weer in orde kan krijgen. Wat haar betreft in elk geval niet, ze treurt om de verdwijning van Bolt en zoekt troost bij haar moeder want bij haar commercieel ingestelde manager/agent hoeft ze voor dit soort problemen zeker ook niet aan te kloppen.

Bolt

“Bolt” is een film die ons tegelijk aan “The Incredibles” als aan“Monsters vs Aliens” deed denken. De ene Disney, de andere niet maar telkens een superheld en/of een meisje die halsbrekende, spectaculaire toeren uithaalt om maar één gemeenschappelijk punt te vermelden. Op die manier scoort de film toch enkele sporten lager op de creativiteitsladder dan het gros van de Disney-animatiefilms en dat kost een half Filmfreak-sterretje.
Hoeft het nog gezegd dat deze film op technisch vlak feilloos is en de perfectie benadert ? Het is onvoorstelbaar hoe écht, schattig en snoezig het er weer allemaal uitziet. Je zou dit soort van knuffeldieren zo meenemen naar huis, zelfs zonder de trieste blik die onze held in de film aanleert (dan nog van een kat nota bene). Opvallend is ook dat de muziek geen rol van betekenis speelt, we hebben het bij Disney-animatiefilms wel anders gezien in het verleden. Op het vlak van verhaal loopt het verhaal netjes parallel met het klassieke heldenverhaal waarin echte acteurs de rollen vertolken. Spectaculaire scènes (de brand), heldhaftige reddingen op het allerlaatste moment, netjes de slachtoffers richting ziekenwagen rollen en natuurlijk het happy end. Of mochten we dat niet verklappen ? Allemaal geschreven en gemaakt zonder veel risico en met de gekende, gebruikelijke ingrediënten die al meermaals hun diensten hebben bewezen. Voor “Bolt” heeft men dus op vele vlakken op 'veilig' gespeeld.

Zoals steeds bij Disney DVD’s zijn de extra’s verzorgd. Alhoewel… DVD ? Disney is het nieuwe Blue Ray formaat bijzonder gunstig gezind en heeft de goede gewoonte om alle belangrijke titels uit te brengen in een soort combi-pakket. Wij kregen ook de 2-Disc Special Edition in handen waarbij je in één beweging de film zowel op DVD als op Blue Ray hebt ! De beeldkwaliteit van het Blue Ray formaat komt ook nu weer bijzonder goed tot zijn recht in deze film. Verbluffend hoe rijk aan detail, hoe haarscherp het allemaal wel is.
Maar terug naar de extra’s dan. Hier wordt aandacht besteed aan de mensen die verantwoordelijk waren voor de stemmetjes (met Miley Cyrus en John Travolta op kop) en krijg je de twee zelfs samen te zien in de muziekvideo van 'I Thought I Lost You'. In 'Een nieuw ras van regisseurs' leggen filmmakers Chris Williams en Byron Howard uit hoe het voelt om het van animator tot regisseur te schoppen. Je krijgt als extra ook een tweetal verwijderde scènes te zien die je kunt bekijken met een introductie van de vermelde regisseurs. Men stelde hiervoor de ‘storyboards’ ter beschikking om één en ander te illustreren.
Wat ook klassiek is en ook nu weer niet ontbreekt is een kortfilm waarin deze keer Rhino centraal staat, de hamster die zich via deze alternatieve weg eens van zijn sterkste kant mag laten zien. 'De wereld van Bolt komt tot leven' heeft eigenlijk de meest interessante informatie rond de film. Hierin verneem je hoe belangrijk licht eigenlijk wel is en wat men allemaal heeft gedaan om dit aspect maximaal tot zijn recht te laten komen in de film.
Je merkt het, de extra’s zijn gevarieerd (we vergeten bijna nog het Bolt-spelletje dat je kan spelen door middel van je afstandsbediening) maar we hadden persoonlijk toch liever wat meer achtergrondinfo meegekregen. Iets waar de gemiddelde filmfreak het zeker met mij eens zal over zijn.

Koenraad Adams

Extra informatie

Extra's

  • Korte Bonusfilm : Super Rhino (4' 27)
  • Niet-gebruikte scènes (6' 37)
  • In de studio met John Travolta en Miley Cyrus (59)
  • Muziekvideo I Thought I Lost You (1' 46)
  • Bolts vet coole missie, Een nieuw ras regisseurs : de reis van de filmmakers (4' 34)
  • Acteren en inspreken : de stemmen van Bolt (9' 47)
  • De wereld van Bolt komt tot leven (6' 45)
  • Afbeeldingen van Bolt

Zie ook...