The Smurfs

Middelmatig
The Smurfs
03/08/2011
2011
langspeelfilm
102 minuten
komedie

verdeler

Sony Pictures Sony Pictures

acteur/actrice (6)

Hank Azaria Hank Azaria →  Gargamel
Neil Patrick Harris Neil Patrick Harris →  Patrick Winslow
Katey Perry →  (stem)
Jonathan Winters →  (stem)
Sofia Vergara →  Odile
Jayma Mays →  Grace

regisseur (1)

Raja Gosnell

producent (1)

Jordan Kerner
The Smurfs

Hollywood doet zijn uiterste best het internationaal imago van België/la Belgique op te krikken. Later op het jaar mag Steven Spielberg zijn visie op Kuifje in de zalen brengen met het (nu de trailer er is) steeds meer gehypte “Tintin And The Secret Of The Unicorn”, momenteel gaat de meeste aandacht echter nog uit naar de CGI-adaptatie van “De Smurfen”, een andere nationale striptrots. Een verfilming die er al een tijdje zat aan te komen: producent Jordan Kerner is een fan van de blauwe wezentjes en probeerde al in 1997 de filmrechten te pakken te krijgen. In 2002 (nadat de erfgenamen van Peyo waren gecharmeerd door Kerners “Charlotte’s Web”) kreeg hij groen licht om een film te maken die CGI en live action met elkaar mengt. Door het verhaal grotendeels in New York te situeren, heeft deze prent maar weinig gemeen met de succesvolle animatieserie van 256 afleveringen die in de jaren tachtig met veel succes in Amerika liep (en hier bij ons nog steeds in herhaling op Ketnet te zien is).

Filmfreak had vooraf geen goed oog in de verfilming, getuige het curriculum vitae van regisseur Raja Gosnell (“Big Momma’s House”, “Scooby-Doo”, “Beverly Hills Chihuahua”) maar we kunnen tevreden vaststellen dat “The Smurfs” al bij al meevalt, zeker in vergelijking met bovenstaande films. Je hoeft je dus niet volledig te schamen als je bevriend klein filmgespuis laat dagdromen bij dit eenvoudig filmisch vertier vooraleer ze klaar te stomen voor het verzameld werk van Harryhaussen, Tarkovski en Hitchcock.

The Smurfs

Het scenario is rudimentair (niet echt een verrassing natuurlijk), maar houdt de aandacht vast: blunderend magisch meesterbrein Gargamel en kat Azrael maken jacht op de smurfen in het smurfendorp en verzeilen via een vortex samen met zes smurfen (Grote Smurf, Smurfin, Brilsmurf, Klungelsmurf, Moppersmurf en McSmurf) in New York. In afwachting dat de vortex zich opnieuw opent, vinden de blauwe lilliputters van drie appels hoog onderdak bij een politiek correct koppeltje dat zowaar op het punt staat mama en papa te worden. Hij is Patrick Winslow (Neil Patrick Harris, “Doogie Howser M.D.” hemzelve), marketingman bij een cosmeticabedrijf dat wordt gerund door de bitchy Odile (Sofia Vergara, een van de steunpilaren van de uitstekende sitcom 'Modern Family'). De werkdruk waar zij hem onder plaatst zorgt er voor dat hij niet altijd evenveel tijd heeft voor zijn lief vrouwtje Grace (Jayma Mays, vaste waarde in het hier geen voet aan wal krijgende 'Glee'). Waar zij niet zo blij mee is, maar uiteraard laat ze dat niet merken in een Amerikaanse komedie die een lans breekt voor de familiewaarden, waardoor Grace de ganse tijd als een immer lachende opwindpop rondhost. Maar dit terzijde. Grace laat zich onmiddellijk vertederen door de Smurfen die in hun huis verzeilen door de onhandigheid van Klungelsmurf. Patrick hoopt vooral dat hij zo snel mogelijk wakker wordt om te ontdekken dat het allemaal maar een boze droom was. Tot wanneer hij bij de blauwe mannetjes (en het vrouwtje) inspiratie vindt voor een nieuwe publiciteitscampagne. Gargamel en Azrael zitten inmiddels niet stil en schuimen New York af op zoek naar een teken van leven van hun blauwe nemesisjes.

The Smurfs

Peyo’s creatie is – al bij al - met respect behandeld door de Hollywoodgeldmachine: de CGI is verzorgd, Hank Azaria zet een geïnspireerde Gargamel neer (als Jommeke ooit verfilmd wordt, kan hij ook als Anatool aan de slag) en de grappen worden zelden of nooit echt infantiel. Toch zijn er een paar zaken die “The Smurfs” bijna de nek omwringen. Vooreerst de allesbehalve subtiele manier waarop de levenslessen over verantwoordelijkheid en ouderschap er worden ingeramd. Storm en drang waar dit filmpje rustig zonder kon. Neen beste scenaristen, niet elke film heeft moraal in de staart nodig. Eveneens nefast voor de smurfvreugde: de welhaast kotsmisselijke manier waarop de commercie het scenario inpalmt (en dan hebben we het nog niet over de merchandising naast de film). Soms ten dienste van het verhaal (Smurfin die ontdekt dat de mensenvrouwen niet elke dag in hetzelfde kleedje rondlopen), meestal als heel erg fout product placement (de onverlaat die besloot een 'Guitar Hero' commercial in te lassen mogen ze vierendelen na hem eerst in kokende pek te hebben ondergedompeld).

Jammer dat de film door die slordigheden iets teveel te kort door de bocht gaat, want in vergelijking met gedrochten als pakweg “Yogi Bear” laat dit filmpje zich voor het grootste deel best lekker smaken. Peyo’s erfgenamen zullen best tevreden zijn: in een scène wordt de schepper van de Smurfen passend geëerd en zelfs de originele striptekeningen passeren de revue, onder meer tijdens een mooi afgewerkte eindgeneriek. Met als afsluiter een pluim voor de geslaagde Vlaamse versie met geslaagd stemmenwerk van onder meer Anton Cogen, Stijn Meuris en Nigel Williams.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
29-07-2011 Plaats 2 $ 35.611.637
05-08-2011 Plaats 2 $ 20.702.415
12-08-2011 Plaats 4 $ 13.733.081
19-08-2011 Plaats 6 $ 7.802.377
26-08-2011 Plaats 7 $ 4.754.766
02-09-2011 Plaats 10 $ 4.099.478


Synopsis

Terwijl de Smurfen druk bezig zijn met zingen, dansen en smurfbessen plukken, stormt de boze tovenaar Gargamel hun eens zo vredige dorpje binnen.

Tijdens de vlucht stuurt Klungelsmurf per ongeluk Grote Smurf, Smurfin en een aantal anderen de verkeerde kant op, met als gevolg dat het groepje in een vreemd zwart gat valt en pardoes in de wereldstad New York belandt! Het zwarte gat sluit zich snel, maar niet voordat het Gargamel en zijn gemene kat Azraël is gelukt om er ook doorheen te geraken. De slechterik is nog altijd op zoek naar de geheime toverdrank van de Smurfen om daarmee zijn magische krachten te versterken.

Verward en ook wel beangstigd door hun nieuwe omgeving, ontmoeten de Smurfen Patrick ( Neil Patrick Harris ) en Grace ( J ayma Mays ) . Zij zijn een getrouwd koppel dat binnenkort hun eerste kind verwacht. Met de tijd raken de Smurfen erg gesteld op deze mensen, maar steeds weer verlangen zij terug naar hun eigen vertrouwde thuis. Juist wanneer Grote Smurf eindelijk een terugweg heeft gevonden, wordt hij gevangen genomen en ontvoerd naar Gargamels kasteel.

De ultieme confrontatie is nu aangebroken. Zullen de Smurfen, Patrick en Grace in staat blijken om Grote Smurf in veiligheid te brengen ?  En zullen zij hierin slagen voordat het zwarte gat zich voorgoed sluit ?  Of moeten zij voor eeuwig in New York achterblijven, samen met de kwade tovenaar Gargamel ?