Nobody

Goed
Nobody
2020
langspeelfilm
92 minuten
actie
thriller

verdeler

WW Entertainment WW Entertainment

acteur/actrice (11)

Bob Odenkirk Bob Odenkirk → Hutch Mansell
Connie Nielsen Connie Nielsen → Becca Mansell
Christopher Lloyd Christopher Lloyd → David Mansell
RZA RZA → Harry Mansell
Michael Ironside Michael Ironside → Eddie Williams
Alexeï Serebriakov → Yulian Kuznetsov
Gage Munroe → Blake Mansell
Billy MacLellan → Charlie Willams
Paisley Cadorath → Abby Mensell
Colin Salmon → de kapper
Araya Mengesha → Pavel

regisseur (1)

Ilya Naishuller

producent (5)

David Leitch David Leitch
Bob Odenkirk Bob Odenkirk
Kelly McCormick
Braden Aftergood
Marc Provissiero

director of photography (1)

Pawel Pogorzelski

uitvoerend producent (3)

Derek Kolstad
Marc S. Fischer

beeldmonteur (2)

William Yeh
Evan Schiff

productieontwerper (1)

Roger Fires

kostuumontwerper (1)

Patricia J. Henderson

componist (1)

David Buckley
Nobody

Nobody in een notendop: een voormalig huurmoordenaar leeft een normaal leven, maar hervalt in bloedvergieten wanneer een Russische crimineel zijn hond doodt en hij vervolgens een bataljon Russische maffiosi aanpakt. Waarop … oeps, verkeerde film. Dat was John Wick. Excuus.

Nobody in een notendop: een voormalige FBI-moordenaar leeft een normaal leven, maar hervalt in bloedvergieten wanneer Russische criminelen zijn familie belagen en hij vervolgens een bataljon Russische maffiosi aanpakt.

Nobody

Neen, scenarist Derek Kolstad maakte het zichzelf niet al te moeilijk toen hij Nobody schreef. Hij plagieerde gewoon zijn eigen script van John Wick. De stouterd. Niet alleen de verhaalstructuur trouwens, maar ook de overdaad aan brutale zij het scherp gechoreografeerde actiescènes nam hij mee. En coproducent David Leitch - naast producent van John Wick ook regisseur van Atomic Blonde - adviseerde hem waarschijnlijk om die actiescènes een opvallende en tegendraadse muzikale achtergrond mee te geven. Iets met bijvoorbeeld Nina Simone, Louis Armstrong, Steve Lawrence, Andy Williams en Gerry & The Pacemakers of zo. Oh, en Pat Benatar.

Nobody is geenszins een film die het verschil maakt met de plot en zelfs niet met de bad ass-actiestijl waarin het allemaal is gefilmd. Het verschil zit ditmaal in wie de bad ass vertolkt: geen gevestigde actiester deze keer, maar Bob Odenkirk. Die dit project zo fijn vond dat hij ook een producerszitje kreeg zodat hij zijn karakter verder kon uitdiepen. Hij kwam ook met het idee om Christopher Lloyd te casten als zijn in een rusthuis verblijvende vader. Meteen de geestigste rol van Lloyd in jaren en zijn aanwezigheid alleen al is misschien wel - zoals dat heet - de prijs van het kaartje waard. Al is dit ontegensprekelijk Odenkirks film: fijn om te zien hoe hij de karaktertrekken van zijn bekendste personage Saul Goodman hier compleet opentrekt. Elke vorm van agressie die hij in Breaking Bad en Better Call Saul laconiek neerzette spat hier zonder barrière alle hoeken en gaten uit.

Nobody

Dat het Odenkirk menens was is duidelijk: hij volgde twee jaar krachttraining om de rol aan te kunnen en probeerde zoveel mogelijk de actiescènes zelf te vertolken. En dat was niet tussen de soep en de patatten: de mano a mano a steunbeugel-scène op de bus duurde drie dagen om te filmen. Regisseur van Nobody is de Rus Ilya Naishuller. Die van het GoPro-gedrocht Hardcore Henry, ja. Op basis van zijn tweede film zeggen dat hij een gigantische sprong vooruit heeft gezet is een understatement. Al zal hij gezien zijn nog steeds opdringerige stijl waarschijnlijk niet gevraagd worden voor de sequel op Nomadland.

(neen, neen, die komt er niet).

Nobody laat zich vergelijken met een Fred Astaire en Ginger Rogers-film: formulaisch, een risicoloze plot, doelgroepcaterend en je weet dat je op zijn minst een achttal muzikale nummers te zien krijgt. Hier weet je dat je op je minst twee handvolle dosis-sen brutale actie krijgt. Niet zozeer omdat ze de plot vooruithelpen, maar gewoon … ja, omdat het een actiefilm is. En Kolstad en Naishuller besloten van de weeromstuit om al hun actiescènes de grandeur mee te geven van The Continental, de showstopper uit The Gay Divorcee. En al dan niet toevallig ook de naam van het hotel uit John Wick. Karma.

Door het allemaal binnen de de speelduur van negentig minuten te houden en door duidelijk aan te tonen dat de makers heus wel weten dat het allemaal maar om te lachen is geraakt Nobody als brutale genrespielerei ruimschoots met de hakken over de driesterrensloot. Een genrevernieuwende klassieker is het geenszins, maar als hersen- en Russendodend tussendoortje schiet en knokt het zeker raak. Zo erover dat het er grotendeels ook gewoon op is: dat is Nobody. Met de tong in de kaak en de wind van voren.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
26-03-2021 Plaats 1 $ 6.820.100
02-04-2021 Plaats 3 $ 2.999.810
09-04-2021 Plaats 2 $ 2.646.600
16-04-2021 Plaats 2 $ 2.500.170
23-04-2021 Plaats 4 $ 1.742.165
30-04-2021 Plaats 6 $ 1.286.315
07-05-2021 Plaats 8 $ 801.445
25-06-2021 Plaats 9 $ 594.880


Synopsis

Hutch Mansell is een onderschatte en over het hoofd geziene vader en man, die de vernederingen van het leven maar neemt zoals ze zijn, zonder zich te verzetten. Een niemendal.
Wanneer twee dieven op een nacht inbreken in zijn huis in de buitenwijk, weigert Hutch zichzelf of zijn familie te verdedigen, in de hoop ernstig geweld te voorkomen. Zijn tienerzoon, Blake is teleurgesteld in hem en zijn vrouw, Becca, lijkt alleen maar meer afstand te nemen.
In de nasleep van het incident wordt Hutch's langdurende woede aangewakkerd, waardoor zijn onderdrukte instincten de bovenhand krijgen en hij zich voortbeweegt op een brutaal pad dat duistere geheimen en dodelijke vaardigheden aan de oppervlakte zal brengen. In een spervuur van vuisten, geweerschoten en piepende banden moet Hutch zijn familie redden van een gevaarlijke tegenstander en ervoor zorgen dat hij nooit meer wordt onderschat als een nobody.