Tobey Maguire
Tobias Vincent Maguire

Tobey Maguire
° 27-06-1975
Santa Monica
Californië
Verenigde Staten
Leeftijd: 48acteur/actrice
(26)

Middelmatig 2023
Middelmatig 2021
Spider-Man: No Way Home → Peter Parker/Spider-man
2017
The Boss Baby →  Verteller (stem)
2015
Pawn Sacrifice →  Bobby Fischer
2013
Labor Day →  Henry Wheeler als volwassene
2013
The Great Gatsby → Nick Carraway
2012
The Details →  Jeff Lang
Gewoon 2009
Brothers →  Sam Cahill
Middelmatig 2006
The Good German →  Tully
Goed 2006
Spider-Man 3 →  Peter Parker/Spiderman
Gewoon 2004
Spider-Man 2 → Peter Parker/Spider-Man
Goed 2003
Seabiscuit → Johnny Red Pollard
Gewoon 2002
Spider-Man →  Peter Parker/Spider-Man
1998
Pleasantville →  David
1996
1994
1992
This Boy's Life →  Chuck Bolger
1989
The Wizard →  Lucas (Armageddon Video)

Zelf zegt Tobey Maguire dat hij super-duper poor opgroeide in Washington State, Oregon, Brits Columbia en Zuid-Californië.
Zijn vader was kok en aanvankelijk leek Tobey in de voetsporen van zijn vader te zullen treden maar ooit werd het verhaal verspreid dat zijn moeder, om dat te vermijden, hem op een dag 100 Dollar gaf om acteerlessen te gaan volgen.
Aanvankelijk was Tobey Maguire naast reclamefimpjes ook te zien in shows op TV als daar waren Blossom en Roseanne maar ook zijn rol in de sitcom Great Scott! werd positief onthaald. Er was ook een gastrolletje in Parenthood, een tv-show waar ook Leonardo Di Caprio in te zien was. Later maakte Tobey Maguire overigens zijn filmdebuut met zijn vriend Di Caprio in This Boy’s Life. Een andere film waarin de twee te zien waren was het opmerkelijke Don’s Plum.

Maguire is wel in meer films te zien met Di Caprio, zo vermelden we zeker nog het door Baz Luhrmann geregisseerde The Great Gatsby die wereldwijd meer dan 350.000.000 Dollar opbracht.

De kortfilm Duke of Groove van Griffin Dunne, overigens genomineerd voor een Oscar, is ook een belangrijke keuze gebleken in het carrièreverloop van de acteur maar de absolute doorbraak heeft Tobey Maguire natuurlijk te danken aan zijn rollen als spinneman zelf in de Spiderman-franchise; Spider-Man, Spider-Man 2 en Spider-Man 3 vormen  één van de meest succesvolle franchises aller tijden en bracht wereldwijd meer dan 2.5 miljard Dollar (!) op.

Voor zijn rol in Brothers van Jim Sheridan werd Tobey Maguire genomineerd voor een Golden Globe. En een deel van zijn filmografie geeft ook aan dat hij in heel wat grote films te zien was: Seabiscuit van Gary Ross (zeven Oscar-nominaties waaronder die voor Beste film), The Cider House Rules (ook al zeven Oscar-nominaties waaronder Beste film) en natuurlijk ook nog Wonder Boys, goed voor drie Academy Award nominaties.
In Pawn Sacrifice was Tobey Maguire te zien als Bobby Fischer, een heuse schaaklegende uit de jaren ’70.
Tobey Maguire heeft ook zijn eigen productiebedrijf onder de naam Material. Die waren ondermeer verantwoordelijk voor de productie van de SF-prent Z for Zachariah.