Spider-Man 2

Gewoon
Spider-Man 2
2004
14/07/2004
langspeelfilm
128 minuten
actie

verdeler

Sony Pictures Sony Pictures

acteur/actrice (16)

Tobey Maguire Tobey Maguire → Peter Parker/Spider-Man
Kirsten Dunst Kirsten Dunst → Mary Jane Watson
James Franco James Franco → Harry Osborn
Alfred Molina Alfred Molina → dokter Otto Octavius
J.K. Simmons J.K. Simmons → J. Jonah Jameson
Dylan Baker Dylan Baker → Dr. Curt Connors
Bill Nunn Bill Nunn
Willem Dafoe Willem Dafoe
Bruce Campbell Bruce Campbell
Stan Lee Stan Lee
Rosemary Harris → tante May
Donna Murphy → Rosalie Octavius
Daniel Gilles → J. Jonah Jameson
Vanessa Ferlito → Louise
Ted Raimi
Brent Briscoe

regisseur (1)

Sam Raimi Sam Raimi

producent (2)

Avi Arad Avi Arad
Laura Ziskin

director of photography (1)

Bill Pope

uitvoerend producent (3)

Stan Lee Stan Lee
Kevin Feige Kevin Feige
Joseph M. Caracciolo

scenarist (1)

Alvin Sargent

beeldmonteur (1)

Bob Murawski

productieontwerper (1)

Neil Spisak

kostuumontwerper (2)

James Acheson
Gary Jones

componist (1)

Danny Elfman Danny Elfman

Een poster van Spiderman mijnheer ? vroeg de kassierster mij toen ze hoorde om welke film het mij deze keer te doen was. Het was ons nog nooit overkomen en verraste ons daarom des te meer. Niet dat dit een kadootje was van Kinepolis of zo, zeker niet. De lange rij sponsors onderaan de mini-poster bewijzen dat het niet de centen van de bioscoopuitbaters zijn die werden gebruikt om Itsy-bitsy-spiderman door de drukpers te halen. Aan de ingang van zaal 10 bleken weinig anderen te beschikken over het kleinood dat mij in de handen was geduwd. Kan ook moelijk anders want er zijn mensen die een ganse zak snoep verorberen, aansluitend een zak chips medium formaat leegpeuzelen en er een liter Cola bij drinken, allemaal binnen het tijdsbestek van een langspeelfilm. Nog anderen presteren het om, afgewisseld met een regelmatig trekje uit de grote Cola-cup een hoeveelheid popcorn naar binnen te duwen die past in een heuse emmer van een formaat waarmee je, eens gevuld met water, een volledige auto kunt wassen. De ingeslagen proviand was dus groot bij Spider-Man 2, begrijpelijk als je weet dat je pas na meer dan twee uur de donkere zaal opnieuw kunt inruilen voor het felle (zon)licht. De postertjes aan de kassa werden dus aanvaard door diegenen die ze konden dragen, de overgrote meerderheid anderen kunnen nauwelijks alle eet- en drinkwaren binnensjouwen in de zaal en aangezien er tot nader order nog geen winkelwagentjes worden beschikbaar gesteld om alle suikergoed en mini-menu's tot aan de soms plakkerige, vieze bioscoopzetel te rijden laten velen het Spiderman-postertje links liggen. Ondanks de posteraanbieding hebben wij toch de indruk dat de marketing-machine voor de tweede Spiderman-film niet op hetzelfde hoge toerental draait als bij de eerste Spiderman. Men kan het zich bij Columbia permitteren natuurlijk. Met een Amerikaans startcijfer vorig jaar van boven de 100 miljoen dollar dat uiteindelijk uitmondde in 820 miljoen Dollar wereldwijd kan het moelijk anders of ook de sequel wordt een schot in de roos, tenminste wanneer de belangrijkste ingediénten worden overgenomen. En reken maar dat dit zo is...

Tobey Maguire bijvoorbeeld. Hij mag als Peter Parker opnieuw het Spiderman-pak aantrekken. Alleen gebruikt hij zijn bijzondere krachten nu niet alleen als onverslaanbare, vliegensvlugge 'backup' van de N.Y.P.D., maar ook wanneer de leveringstermijn van 29 minuten voor de pizza's die hij moet leveren dreigt overschreden te worden. Het zal allicht wel hierdoor zijn dat de spinneweb-schietende handen soms niet naar behoren functioneren en het laten afweten. Kirsten Dunst is net als 'de vorige keer' het meisje waar hij stapelverliefd op is, maar ook nu weer slaagt Spinnemans er niet in om haar zijn liefde te verklaren, laat staan haar richting altaar te krijgen. Of op tijd te komen. Want dat is nog een zwak punt van Peter Parker. Hij kan moeilijk kiezen tussen het aardse leven inbegrepen de menselijke liefde en het ter hulp snellen van mensen in nood. Wanneer Mary Jane Watson om 20:00 uur haar opwachting maakt in het stuk The importance of being Earnest blijft die ene zetel steeds leeg omdat Parker de prioriteiten op dat moment elders legt. Maar hij weet natuurlijk ook dat hij zich moeilijk kan binden omdat zoiets meteen een teken van zwakte is dat zou kunnen uitgebuit worden. De held en de romantiek hebben we al, nu nog iemand die stokken in de wielen kan steken of de strijd wil aangaan met de man in het pak met spinnenweb-motief en we hebben in een handomdraai de belangrijkste gemeenschappelijke elementen van elke Spider-Man film voor jou opgesomd. Deze keer is 'Doc Ock' de slechterik, een ambitieuze geleerde die met de financiële steun van OsCorp op het punt staat om een droom van jaren te gaan realiseren en door middel van 'fusie' te zorgen voor energie. Een beetje gemakkelijk uitgelegd, maar daar komt het wel op neer. Tijdens een demo voor de verzamelde pers toont 'Doctor Octopus' hoe hij één wordt met een viertal lange en bijzonder beweeglijke metalen tentakels waar hij de volledige controle over heeft. Tot het experiment, in aanwezigheid van Parker-ik-moet-nu-snel-even-Spiderman-worden uit de hand loopt en iedereen mag lopen voor zijn leven.

Als je zelf even met de scenario-blokjes zou mogen schuiven zou je waarschijnlijk de confrontatie tussen Doc en Spiderman afwisselen met wat romantiek en ervoor kiezen om naar het einde toe Parker's grote liefde te laten ontvoeren door de Octopus-man die met een nieuw experiment ook nog een bedreiging gaat vormen voor gans New York. Gekruid met wat kunst- en vliegwerk van de superheld natuurlijk en guess what... dat is nu precies wat er gebeurt in Spider-Man 2... Je merkt het, er wordt opnieuw uit hetzelfde vaatje getapt, enkel de held lijkt een ander te zijn. Het enige wat ons heeft verrast is dat Spiderman voor heel wat mensen het masker afzet en dus niet langer een volslagen onbekende blijft. Waar we ons dan weer aan ergerden was het groene achterpoortje als gemakkelijkheidsoplossing voor de volgende Spider-prent. Veel makkelijker kan het voor een scenarist niet zijn om met dat gegeven een volgend Spiderman-verhaal te gaan schrijven. De slordigheidjes of (kleine ?!) onvolmaaktheden in wat getoond of gezegd wordt zal voor anderen dan weer een pijnpunt zijn. Het zal voor velen geen nieuws zijn dat voor het eerst sprake was van de strip-figuur SpiderMan in de laatste editie van de strip Amazing Fantasy. De nieuwkomer in de wereld van de 'comic books' sloeg in die mate aan dat de strip van naam veranderde in The amazing Spider-Man en opnieuw verscheen in maart 1963. Na meer dan veertig jaar blijkt de mega-'franchise' nog een enorm potentieel in te houden, de cijfers bewijzen het. In Amerika mogen ze de record-cijfers in de filmarchieven weeral eens gaan aanpassen... De inkt was nog niet droog bij het inschrijven van het record van Shrek 2 voor een 4 dagen weekend (95.600.000 $) of men mocht er alweer een streep doortrekken en 115.800.000 $ boven vermelden. Of je warm loopt of niet voor Spider-Man 2 hangt af van je inlevingsvermogen en je idee over bijvoorbeeld creaturen als die van Alfred Molina, na het experiment. De bezoekersaantallen tot hiertoe geven echter aan dat ook wiens stripverleden zich beperkt tot de Jommekes en de Suskes-en-Wiskes van vroeger deze film ook nu weer niet links laat liggen en dat vinden wij opmerkelijk.

Koenraad Adams
Weekend Box Office VS
02-07-2004 Plaats 1 $ 88.156.227
09-07-2004 Plaats 1 $ 45.180.743
16-07-2004 Plaats 2 $ 24.775.450
23-07-2004 Plaats 4 $ 15.015.872
30-07-2004 Plaats 5 $ 8.613.693
06-08-2004 Plaats 7 $ 5.431.777
13-08-2004 Plaats 10 $ 3.512.027
09-05-2014 Plaats 2 $ 35.501.212


Synopsis

In “Spider-Man™ 2” keert Tobey Maguire terug als de vriendelijke Peter Parker, die jongleert met de moeilijke balans tussen zijn dubbelleven als student en als bovenmenselijke misdaadbestrijder. Peters leven wordt nog ingewikkelder als hij het opneemt tegen een nieuwe vijand, de briljante Otto Octavius, die is gereïncarneerd als de maniakale Doc Ock met meerdere tentakels. Wanneer Doc Ock MJ ontvoert, moet Spider-Man weer in actie komen voor een ongekend spannend avontuur.