Kirsten Dunst

Kirsten Dunst
° 30-04-1982
Point Pleasant
New Jersey
Verenigde Staten
Leeftijd: 42acteur/actrice
(51)

Goed 2024
Civil War → Lee Smith
Goed 2021
2017
Woodshock →  Theresa
Goed 2017
The Beguiled →  Edwina
Bijna zeer goed 2016
Hidden Figures →  Vivian Mitchell
2015
2015
Midnight Special →  Sarah
Middelmatig 2014
The Two Faces of January →  Collette
2012
Bachelorette →  Regan
2010
All Good Things →  Katie Marks
Goed 2006
Marie-Antoinette → Marie Antoinette
Goed 2006
Spider-Man 3 →  Mary Jane Watson
Goed 2005
Elizabethtown →  Claire
2004
Kaena : The Prophecy →  Kaena (stem)
Gewoon 2004
Spider-Man 2 → Mary Jane Watson
Matig 2004
Wimbledon →  Lizzie Bradbury
2003
Levity →  Sofie Mellinger
Slecht 2003
Mona Lisa Smile →  Betty Warren
Gewoon 2002
Spider-Man →  Mary Jane Watson
2000
2000
1999
1999
Goed 1997
Anastasia → (stem)
Goed 1995
1995
Jumanji →  Judy
1994
Little Women → Amy March (10 jaar)
1994
Greedy → Jolene
Gewoon 1990
The Bonfire of the Vanities → Campbell McCoy
1989
Kiki's Delivery Service →  Kiki (stem)
1988
New York Stories →  Lisa's Dochter

Hoe ver haar lieve snoet-carrière ook mag reiken, de in New Jersey geboren Kirsten Dunst zal vooral bekend blijven als Mary Jane Watson, het liefje van Peter Parker in de zowel bij de recensenten als bij het publiek scorende Spider-Man-trilogie van Sam Raimi. Nochtans acteert ze reeds van op heel jonge leeftijd.

Zo had ze jonge bijrollen in films als Jumanji, Interview With The Vampire (ze kreeg een Golden Globe nominatie voor haar vertolking van jonge bloedzuigster), Little Women, Wag The Dog, Small Soldiers en The Virgin Suicides, het regiedebuut van Sofia Coppola. Het echte werk begon nog vroeger: toen ze drie was verscheen ze reeds in televisiecommercials.

Haar filmdebuut (na meer dan 100 commercials!) kwam er in 1989 in Woody Allen's New York Stories waar ze de rol van Mia Farrow speelde. Ook op het kleine scherm maakte ze regelmatig haar opwachting: net zoals elke rechtgeaarde actrice acteerde ze in een paar melige tv-films, maar ze had ook rollen in E.R. en de SF-reeks The Outer Limits. Voor haar rol van tienerprostituée in E.R. noemde The Hollywood Reporter haar 'best young star'. Andere prijzen kreeg ze vooral voor Interview With The Vampire: naast hogervermelde Golden Globe nominatie kreeg ze er ook een Blockbuster Video Award voor 'Best Supporting Newcomer', een Saturn Award voor beste actrice en een MTV Award voor beste doorbraakrol voor. En ze bleef populair bij de MTV-kijkers ten tijde van de eerste Spider-Man-film waar ze een prijs kreeg voor 'best female performance' en voor 'best kiss' (de scène waarin Spidey haar ondersteboven kuste maakte dus blijkbaar heel veel indruk op het jonge volkje).

Dunst schuwt ook het kleinere, onafhankelijke werk niet. Fans kunnen haar opsporen in films die in ons land rechtstreeks op dvd kwamen: Levity (naast Billy Bob Thornton en Morgan Freeman) en The Cat's Meow waar ze de minnares speelt van de befaamde multimiljonair Randolph Hearst. Kirsten Dunst was ook te zien naast Julia Roberts en een heel stel andere jonge beloftevolle actrices in Mona Lisa Smile, aan de zijde van Jim Carrey en Kate Winslet in Eternal Sunshine Of The Spotless Mind en in de romantische komedie Wimbledon. In 2005 was ze nog te zien in de nieuwste film van Cameron Crowe Elizabethtown waar ze het hoofd van Orlando Bloom op hol mocht brengen.

Na Spider-Man 3 leek het wel alsof Kirsten Dunst een soort rustpauze had ingebouwd. Het was wachten tot How To Lose Friends and Alienate People, een komedie met ondermeer Jeff Bridges, Gillian Anderson en Danny Huston voor ze weer op het grote scherm te zien was. Daarna volgden nog ondermeer All Good Things van Andrew Jarecki, Melancholia van Lars Von Trier en natuurlijk On The Road van Walter Salles.

Kirsten Dunst maakte haar regie-debuut met Welcome waarin ondermeer Winona Ryder te zien was.  De film werd vertoond op het Filmfestival van Sundance.  Recenter regiewerk van Dunst was de kortfilm Bastard met Juno Temple die te zien was op het Filmfestival van Tribeca en Cannes (2010).

Dunst leeft momenteel in Los Angeles, waar ze zich ook inzet voor het goede doel, onder meer voor de Pediatric Aids Foundation.

Halfweg juni 2022 trouwde Kirsten Dunst met acteur Jesse Plemons. De twee leerden elkaar kennen op de de set van Fargo toen het tweede seizoen werd opgenomen, in de serie speelden ze overigens al een getrouwd koppel. Het roddelballetje ging een jaar later aan het rollen toen Kirsten Dunst gespot werd op de uitreiking van de Golden Globes met een ring die toch wel heel erg op een dure verlovingsring leek. De twee waren daarna al samen te zien in The Power of the Dog en hadden op het moment van het ja-woord samen al twee kinderen. Het paar was eigenlijk al twee jaar samen maar de corona-pandemie zorgde ervoor dat het huwelijk meermaals werd uitgesteld. Men koos voor de plechtigheid uiteindelijk voor het Golden Eye luxeresort in Jamaïca maar daar was de pers helemaal of nauwelijks niet van op de hoogte.