Mission Impossible - Rogue Nation

Goed
Mission Impossible - Rogue Nation
KT
05/08/2015
2015
langspeelfilm
131 minuten
Actie

verdeler

Sony Pictures Releasing

acteur/actrice (15)

Tom Cruise Tom Cruise →  Ethan Hunt
Ving Rhames Ving Rhames →  Luther
Alec Baldwin Alec Baldwin →  Alan Hunley
Simon Pegg →  Benj
Jeremy Renner →  Brandt
Rebecca Ferguson →  Ilsa Faust
Sean Harris →  Solomon Lane
Simon McBurney →  Atlee
Jingchu Zhang →  Lauren
Tom Hollander →  Eerste Minister
Jens Hulten
Sean Cronin
Alec Utgoff
William Roberts
Patrick Poletti

regisseur (1)

Christopher McQuarrie

producent (6)

J.J. Abrams
Bryan Burk
David Ellison
Dana Goldberg
Don Granger
Mission Impossible - Rogue Nation

Geen wonder dat Paramount besloot om de oorspronkelijke releasedatum van “Mission: Impossible – Rogue Nation” te vervroegen van december naar juli. Zo werd alvast de confrontatie met “The Force Awakens” vermeden en bovendien kon Ethan Hunt zo zijn vijfde bioscoopmissie uitvoeren vooraleer James Bond de bokshandschoen opneemt tegen “Spectre”. Deze “Rogue Nation” zou trouwens moeiteloos passen in de Bondreeks: een actiestunt voor de begingeneriek, heel veel globetrottende locaties, stunts en actie a gogo, een plot waarin de wereldvrede wordt bedreigd door een nietsontziende snoodaard, gadgets – zij het hier zonder comic-ondertoon – en een pulserende soundtrack waarin een oorwormthema subtiel zit verwerkt … wie vergelijkend wil afvinken, komt niet van een kale kermis thuis.

Negentien jaar na Brian De Palma’s nog steeds ingenieus ogende groteschermversie van de klassieke televisiereeks die tussen 1966 en 1973 internationale lof oogstte, zit er duidelijk nog geen sleet op de franchise. Die was er wel even met de door John Woo geregisseerde eerste sequel. Die schandvlek is gaandeweg echter weggewerkt onder auspiciën van J.J. Abrams, Brad Bird en nu dus Christopher McQuarrie, met wie Tom Cruise eerder het geslaagde “Jack Reacher” draaide.

Mission Impossible - Rogue Nation

McQuarrie (Oscarwinnaar voor het script van Bryan Singers “The Usual Suspects”) pakt uit met een vrij traditionele spionageïntrige waarin overdrijvingen de kunst vormen. Het IMF maakt onder leiding van Ethan Hunt (Cruise die hier zoveel klappen krijgt dat hij op het eind zowaar met een kras op de neus door het leven moet) jacht op het Syndicaat, een organisatie die aanslagen pleegt om de wereldvrede te ontwrichten en tegelijkertijd van plan is om af te rekenen met het IMF. Niet het enige probleem waar Hunt en de zijnen mee kampen: het CIA (onder leiding van Alec Baldwin) is de uitspattingen van het IMF beu en wil hen aan banden leggen. Het een en ander leidt tot een hinkstapsprong die van Londen naar Wenen en Casablanca terug naar Londen leidt, en waarin de stedelijke weefsels netjes naar behoren wordt gebruikt.

Het verschil met de meeste andere blockbusters – of franchises – is dat het hier de ster van de film is die de touwtjes strak in handen houdt. Bij “Mission: Impossible” hebben niet de studiobonzen het voor het zeggen, maar wel Tom Cruise Hemzelve. Hij kiest zelf steeds de regisseur, keurt het scenario goed, is betrokken bij de postproductie en keurt zelfs de cast goed. Zo koos hij zelf Rebecca Ferguson uit nadat hij haar van jetje zag geven in de BBC-reeks “The White Queen” waarin ze de hoofdrol vertolkte. Megalomanie die in veel gevallen faliekant afloopt, maar dusver wel steeds voor geslaagde blockbusters zorgt – John Woo’s aflevering buiten beschouwing gelaten.

Mission Impossible - Rogue Nation

“Rogue Nation” overleeft bij gratie van de van de pot gerukte plot en een paar heerlijk vormgegeven setpieces. Een etappe in de opera van Wenen flirt door de setting en klankband met Hitchcock en De Palma, een onderwaterkraak roept herinneringen op met de balancerende stunt uit de eerste “Mission: Impossible” en een geëlaboreerde achtervolging met motoren moet niet onderdoen voor eender welke krachttoer van 007. Actiesequenties die uiteindelijk leiden naar een slimme thrillerclimax, waarin Cruise alsnog tijd vindt om door een contingent glazen deuren en vensters te springen. De Cruisester ging vorige zomer met “Edge Of Tomorrow” voor een laidback-aanpak, hier cultiveert hij zijn supersterstatus opnieuw als een rasecht volksmenner, hevig gemediatiseerde vliegtuigstunt op kop. Dat Cruise zijn medespelers evneens hun plaats onder de zon gunt – vooral Simon Pegg heeft opvallend veel schermtijd als tweede viool – siert zowel hem als de franchise. Rebecca Ferguson zorgt voor extra punch als dubbelspionne Ilsa Faust. Onze linkernavelflap eraf als die doordouwende deerne niet van de partij zal zijn in de onvermijdelijke zesde mission we will choose to accept.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
31-07-2015 Plaats 1 $ 55.520.089
07-08-2015 Plaats 1 $ 28.502.372
14-08-2015 Plaats 2 $ 17.186.540
21-08-2015 Plaats 2 $ 11.451.746
28-08-2015 Plaats 3 $ 8.155.581
04-09-2015 Plaats 5 $ 7.236.006
11-09-2015 Plaats 5 $ 4.150.000
18-09-2015 Plaats 8 $ 2.213.360

Synopsis

Ethan en zijn team aanvaarden de onmogelijke missie om het Syndicaat, een internationale misdaad organisatie die het IMF wil vernietigen, uit te schakelen.

De film wordt opgenomen in Wenen, Marokko en Londen, de opnames gingen van start eind augustus 2014.