Grease (DVD)

Slecht
Grease (DVD)
Alle leeftijden
DVD
106 minuten
Dolby 2.0 Ⓡ
16:09

acteur/actrice (13)

Stockard ChanningStockard Channing
Oliva Newton-John
Jeff Conaway
Didi Conn
Sid Caesar
Edd Byrnes
Alice Ghostly
Dody Goodman
Lorenzo Lamas
Michael Tucci

regisseur (1)

Randal Kleiser

1978 was een goed jaar. Niet alleen omdat ondergetekende het levenslicht zag, maar ook omdat Grease voor velen dé film van dat jaar was. Wie Grease nog nooit heeft gezien, weet niet wat hij of zij mist. Een zingende en dansende John Travolta die het hart op hol doet slaan van Olivia Newton-John, en dat is nog maar het begin. Het muziekspektakel verschijnt na zijn 2de bioscoopcarrière (in 1998) nu op een glimmend DVD-schijfje. Haal die vetpotjes en kammen maar boven, en verras jezelf én je medemens eens met een dikke kuif. Grease is the word !

Danny (John Travolta) en Sandy (Olivia Newton-John) beleven samen een heerlijke vakantie. Maar met het einde van de zomer in zicht, komt er ook een einde aan de vakantieliefde. Of toch niet. Danny keert terug naar zijn school Rydell High, waar hij de lieveling is van vele meisjes. Als spilfiguur van de T-Birds moet hij een reputatie hoog houden, en dat doet hij met een zwarte leder jekker en een vet haarkapsel. Zonder dat hij het weet, is Sandy verhuisd en gaat ze voortaan naar dezelfde school. Betty Rizzo (Stockard Channing) leidster van de Pink Ladies werd ooit door Danny gedumpt en die ruikt nu haar kans om via Sandy wraak te nemen.

Opvallend is dat hoe groot het succes van Grease ook was, niemand van de cast & crew heeft er echt de vruchten van geplukt. John Travolta had eerder zijn naam gemaakt met Saturday Night Fever (1977), maar buiten Staying Alive (1983) bleef de bevestiging uit tot Pulp Fiction (1994). Olivia Newton-John scoorde nog met de film Xanadu (1980) en de hitsingle Let's Get Physical, maar daar is het zowat bij gebleven. Ook regisseur Randal Kleiser heeft het succes nooit kunnen overdoen. Enkel de prent The Blue Lagoon uit 1980 is het vermelden waard. Zelfs Grease 2 (1982) met Michelle Pfeiffer kon niet aan het origineel tippen.

Grease is een unicum door de aaneenschakeling van heerlijke nummers en prachtig gechoreografeerde danspasjes. Daarvan is de danswedstrijd een goed voorbeeld. Alleen op basis van de soundtrack is dit een meesterlijke film. Nergens anders hoor je betere nummers zoals Grease door Frankie Valli, het duet Summer Nights door Travolta en Newton-John en de memorabele scène waarin Travolta op de tonen van Greased Lightning laat zien wat hij allemaal in huis heeft. De DVD bevat eveneens een boekje met de songteksten, ideaal voor iedereen die zijn zangtalent wil tonen. Verder krijg je er ook nog interviews met de cast en filmmakers, maar op het vlak van extra's verdient Grease beter, veel beter. Je zal wel geen probleem hebben om de DVD te vinden in de winkel dankzij de roze hoes.

Didier Van Hoorebeke

 

Extra's

  • Interviews met cast en filmakers (16' 45)
  • Bioscooptrailer, Boekje met de songteksten

Zie ook...