Joan Blondell

Joan Blondell
° 30-08-1906
New York City
New York
Verenigde Staten
+ 25-12-1979
✞ Leeftijd bij overlijden: 73


genomineerd Oscars ® 1952
1 keer genomineerd voor een Oscar

Haar vader Eddie Bondell was een stand up comedian. Zelf was Joan Blondell pas drie jaar toen ze al op de (toneel)planken stond (!). Het grootste deel van haar kindertijd reisde ze de wereld rond als lid van een variété-gezelschap waar ook haar beide ouders deel van uitmaakten. De Verenigde Staten, Europa, China, Australië, de familie Blondell was wereldwijd te zien.

Nadat ze een Miss Dallas schoonheidswedstrijd had gewonnen trok ze naar New York. Daar was ze te zien in de Broadway-producties Tarnished, The Trial of Mary Dugan en de Ziegfeld Follies waarin ze eigenlijk haar debuut maakte.

In 1929 kreeg ze niemand minder dan James Cagney aan haar zijde op Broadway in de musical Penny Arcade. Warners haalde haar naar Hollywood voor Sinner’s Holiday (1930), de filmversie van het stuk die een jaar later werd uitgebracht.

De jaren ’30 waren voor Blondell de productiefste. Elk jaar was ze te zien in pakweg 10 films wat haar bij Warner Bros. de bijnaam van virtual workhorse (virtueel werkpaard) bezorgde.

Joan Blondell was te zien in heel wat musicals van Warner maar ook in de eerste gangsterfilms. In de jaren ’40 richtte ze zich meer op dramatische en komische rollen, in de jaren ’50 was ze meer in toneelstukken dan in films te zien waarna ze voluit voor karakterrollen ging.

Haar rol in The Blue Veil was één van haar beste vertolkingen uit haar carrière maar ook die van pokerspeelster in The Cincinnati Kid én die van tante Sissy in A Tree Grows in Brooklyn zijn het vermelden waard.

Ze werd twee keer genomineerd voor een Emmy Award voor haar rol van Lotti in de televisieserie Here Come the Brides (1968 – 1970), overigens maar één van haar vele tv-projecten.

Jane Blondell is drie keer getrouwd geweest : eerst met cameraman George Barnes (1932-1936), daarna met acteur Dick Powell (1936 – 1944) en afsluitend met producent Michael Todd (1947 – 1950).

In 1972 werd haar roman Center Door Fancy uitgebracht, eigenlijk losjes gebaseerd op haar eigen leven en carrière.

Haar zus Gloria Blondell was ook te zien in films én op tv.

In 1979 overleed Joan Blondell aan leukemie.

Oscars ® 1952 Genomineerd Beste actrice in een bijrol The Blue Veil