Michael Todd
Avram Goldenbogen

Michael Todd
° 22-07-1908
Minneapolis
Minnesota
Verenigde Staten
+ 22-03-1958
✞ Leeftijd bij overlijden: 49

winnaar
1 keer een Oscar gewonnen


Michael Todd probeerde meermaals een bedrijf op te starten dat al van bij de start als risicovol werd aanzien. Toen dat niet echt leek te lukken begon hij in 1936 met het produceren van Broadway-toneelstukken, gaande van The Hot Mikado (1939) over Catherine Was Great met Mae West tot The Naked Genius. In dat laatste stuk was de hoofdrol weggelegd voor Joan Blondell. Die was in de jaren ’40 een tijd getrouwd met de producent.

In 1945 kwam hij in de filmwereld terecht en richtte Michael Todd Productions op. Nog datzelfde jaar ging hij nauw samenwerken met Lowell Thomas. Todd was één van de oprichters van Cinerama, een filmmaatschappij. Die introduceerde een nieuw systeem met drie schermen, This is Cinerama was één van de eerste realisaties. In 1953 verkocht hij de aandelen die hij had in het bedrijf en stortte zich vol enthousiasme op iets nieuws : zijn interesse en gedrevenheid om nieuwe technieken te gebruiken bij films zorgde er voor dat hij samen met filmmagnaat Josph M. Schenck de Magna Corporation oprichtte. Die ontwikkelde een nieuwe 65 mm-techniek onder de noemer Todd-AO. Die werd voor het eerst gebruikt bij de opnames van Oklahoma ! (1955).

Around The World in 80 Days was niet alleen één van zijn favoriete projecten maar ook één van de meest spectaculaire. De film die hij ook zelf had geproduceerd werd bijzonder positief onthaald door het publiek en deed de kassa’s in de bioscopen massaal rinkelen.

De filmproducent, soms ook vermeld als Mike Todd, kwam om bij een vliegtuigongeval. Dat gebeurde toen hij met zijn privévliegtuig onderweg was naar New York voor een diner met de Nationale Vereniging van bioscoopeigenaars. De bedoeling was dat hij daar zou uitgeroepen worden tot Showman of the Year maar zover kwam het dus niet. Het vliegtuig noemde overigens The Lucky Liz, verwijzend naar zijn echtgenote Elizabeth Taylor waar hij het jaar daarvoor was mee getrouwd nadat die zich had bekeerd tot het judaïsme.

Beelden prijsuitreiking(en)
1957 : Michael Todd wint Academy Award/Oscar in de categorie Beste film voor Around the World in 80 Days.