Cars 2 (Blu-ray)

Middelmatig
Combo-pack (Blu Ray+DVD)
Cars 2 (Blu Ray)
2011
16/11/2011
Blu-ray
101 minuten
animatie
16:09

acteur/actrice (5)

Owen Wilson Owen Wilson → lightning McQueen (stem)
John Turturro John Turturro → Francesco Bernoulli (stem)
Michael Caine Michael Caine → Finn McMissile (stem)
Emily Mortimer Emily Mortimer → Holley Shiftwell
Larry The Cable Guy → Mater (stem)

regisseur (1)

John Lasseter John Lasseter

componist (1)

Michael Giacchino

Het moest er eens van komen natuurlijk: Pixar die een film aflevert die niet op de zegen van de recensenten kan rekenen. Nadat het er elf keer kloef op was met (hou je vast, hier gaan we) Toy Story, A Bug’s Life, Toy Story 2, Monsters Inc., Finding Nemo, The Incredibles, Cars, Ratatouille, Wall-E, Up en Toy Story 3 sputtert de machine een beetje moedeloos over de streep met Cars 2. De schuld ligt zeker niet bij de animatie, want die is terug fenomenaal goed. Schuldige is vooral (om niet te schrijven uitsluitend) het scenario dat nergens en nooit het niveau haalt van de vorige Pixars. En dat komt in hoofdzaak omdat John Lasseter (de grote bezieler van Pixars Cars-universum) de weinig slimme zet deed om van Cars 2 een vehikel te maken voor takelwagen Mater.

Die Mater (of Takel, voor wie in het Nederlands kijkt) is immers een vrij vervelende snuiter. Dat viel niet zo meteen op in de eerste Cars uit 2006, daar de takelwagen daar maar een bijrolletje had. Intussen kreeg Mater echter een boost door zijn hoofdrol in de tv-animatiereeks Cars Toons en uiteraard door de uiterst lucratieve merchandising die sinds de release van de eerste prent stratosferische hoogtes inneemt. Kleding, boeken, speelgoed, gadgets, broodtrommels … je zal lang moeten zoeken om een kind tussen 0 en 10 te vinden die niets van Mater, Lightning McQueen of een andere inwoner van Radiator Springs in huis heeft.

We kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat Cars 2 er vooral gekomen is uit economische en lucratieve overwegingen. Dat zal bij de Toy Story-sequels ook wel zo geweest zijn, maar daar hadden we het gevoel dat ze bij Pixar na het eerste avontuur van Woody en Buzz Lightyear daadwerkelijk nog wat te vertellen hadden. Een gevoel dat we hier nooit krijgen. De sequel speelt zich trouwens niet af in Radiator Springs (een klein overgangsdeel uitgezonderd). Lightning McQueen (stem van Owen Wilson) neemt in Cars 2 deel aan een internationale race, en die brengt hem naar verschillende manches in Japan, Italië en Engeland. Hij wil daarbij vooral de Italiaanse opschepper Francesco Bernoulli (John Turturro) verslaan in de hoop de snoever voor eens en altijd het zwijgen op te leggen. Mater (Larry The Cable Guy) vergezelt Lightning op zijn trip, omdat hij nu eenmaal zijn beste vriend is, en vrienden zijn er nu eenmaal om elkaar te steunen.

De vriendschap tussen de twee voertuigen wordt zwaar op de proef gesteld tijdens de wereldreis: Mater is nogal onhandig en opdringerig, en zorgt ervoor dat McQueen vaak een slechte beurt maakt. En daar is de snelheidskampioen niet mee opgezet. Bovendien verzeilt Mater zonder dat hij het weet in een internationale spionageplot. De Britse geheim agenten Finn McMissile (Michael Caine) en Holley Shiftwell (Emily Mortimer) denken dat de stuntelige Mater zijn Amerikaanse contact is, waardoor de takelwagen in het vizier komt van de vileine professor Zündapp die een formule heeft ontworpen om biologisch breekbare benzine te saboteren.

Kinderen zullen de achtervolgingen, grappen en explosies hoogstwaarschijnlijk leuk vinden, de meer kwaliteit verwachtende grote meneren en mevrouwen die bij Pixar steevast hopen op verwondering, originaliteit en magie zullen zich met recht en reden bekocht voelen in deze sequel die vooral grossiert in lawaaierige scènes die welhaast bij de afdankertjes van Dreamworks Animation lijken gejat. Gelukkig redt de animatie een deel van de meubels. De vele details die zichtbaar zijn op de voor- en achtergrond bewijzen eens te meer dat Pixar eender wat vlekkeloos kan animeren. En dat leidt vooral in de scènes die openlijk knipogen naar het James Bond-universum tot geslaagde momenten. De openingsscène bijvoorbeeld zet de toon voor een film die we helaas nooit te zien krijgen: de gebalde actie, het laconieke accent van Michael Caine en de passende soundtrack van Michael Giacchino laten het beste verhopen, maar jammer genoeg haalt het vervolg het niet bij dat aftrapmoment. Hopelijk krijgen we deze zomer een mooie revanche van Pixar met het (afgaand op de trailer) alvast veelbelovende hooglandepos Brave. En neigt de prequel op Monsters Inc. eerder naar Toy Story 3 in plaats van naar deze Cars 2.

De extra’s zijn aan de schaarse kant, maar heeft met het audiocommentaar van John Lasseter alvast een troef in huis voor wie geïnteresseerd is in het productieproces van Cars 2. Daarnaast bevat het schijfje nog twee korte filmpjes: Air Mater is een typisch nietszeggende 'Cars Toon' die uitsluitend op het kleine grut mikt. Beter geslaagd is het viersterren Hawaiian Vacation dat bewijst dat er nog steeds leven zit in het Toy Story-huishouden. Deze animatieparel, waarin Ken en Barbie met de hulp van Woody, Buzz en co een vakantie in Hawaii kunnen beleven, was ook in de bios te zien bij de vertoningen van Cars 2 en biedt op amper vijf minuten meer gezonde lachpartijen dan de hoofdschotel op anderhalf uur.

Alex De Rouck

Extra's

  • Audiocommentaar van John Lasseter
  • Korte film: Hawaiian Vacation (5’ 40”)
  • Korte film: Air Mater (5’ 03”)