Cars (DVD)

Goed
Cars (DVD)
Alle leeftijden
13/12/2006
2006
DVD
111 minuten
animatie
Dolby Digital 5.1 Ⓡ
16:09

acteur/actrice (17)

Owen Wilson Owen Wilson → Lightning McQueen (stem)
Paul Newman Paul Newman → Doc Hudson (stem)
Michael Keaton Michael Keaton → Chick Hicks (stem)
Billy Crystal Billy Crystal → Mike Car (stem)
John Goodman John Goodman → Sullivan Truck (stem)
Tom Hanks Tom Hanks → Woody Car (stem)
Bonnie Hunt → Sally Carrera (stem)
Larry The Cable Guy → Mater (stem)
Cheech Marin → Ramon (stem)
Tony Shalhoub → Luigi (stem)
Jennifer Lewis → Flo (stem)
Paul Dooley → Sarge (stem)
John Ratzenberger → Mack (stem)
Guido Quaroni → Guido (stem)
Michael Wallis → Sheriff (stem)
George Carlin → Fillmore (stem)
Katherine Helmond → Lizzie (stem)

regisseur (1)

John Lasseter

producent (1)

Darla K. Anderson

director of photography (1)

Jeremy Lasky

scenarist (6)

Dan Fogelman
John Lasseter
Joe Ranft
Kiel Murray
Phil Lorin
Jorgen Klubien

beeldmonteur (1)

Ken Schretzmann

productieontwerper (2)

William Cone
Bob Pauley

componist (1)

Randy Newman
Cars (OV)


Politiewagen. Racewagen. Brandweerwagen. Takelwagen. Sportwagen. Je zegt het maar. Ze zitten er allemaal in, in de nieuwste animatiefilm van Pixar. Kan moeilijk anders natuurlijk met zo'n titel, Cars.

Eigenlijk waren we al gecharmeerd door de trailer die we van deze film zagen bij wijze van opwarming voor het bekijken van een andere door Buena Vista verdeelde animatiefilm lang geleden. Maar we stelden ons ook wel de vraag of het mogelijk was een film rond auto's te maken die zou aanslaan. Het leek allemaal zo eenvoudig, té eenvoudig eigenlijk om boeiend genoeg te zijn. En uiteindelijk is het dan zover, na een succesvolle bioscooprelease is het ogenblik gekomen dat men de prent op DVD op de markt gooit. En net zoals alle vorige/andere films van Pixar is het resultaat ook nu weer héél bevredigend. Niet dat we ooit gedacht hebben dat we zouden teleurgesteld zijn maar dit overtreft toch weer onze verwachtingen.

Cars (OV)

Eigenlijk is het heel eenvoudig om uit te leggen hoe je een film als Cars maakt. Je schrijft een eenvoudig scenario waarin mensen de rollen vertolken, en hierna vervang je alles en iedereen door auto's. Na dit toverstaf-moment kom je tot situaties waarin auto's verliefd worden op elkaar, waarin de brandweerauto heel verlegen is, met een ganse stad (Radiator Springs) vol autobewoners uitkijkend naar autobezoekers om enige economische activiteit (die dan weer met auto's te maken heeft natuurlijk) te kunnen noteren. Scènes waarin verkeersovertredingen behandeld worden voor een rechtbank bevolkt door een oude, nors uitziende rechter-auto (of auto-rechter, kies maar) en een advokaat-auto die zorgt voor de verdediging van de sportwagen die terechtstaat. En een 'autolijke' jury, auto-bezoekers die het allemaal willen volgen, camera-auto's die de rechtszaak 'verslaan', een racecircuit waarin de 200.000 toeschouwers auto's zijn, met tweelingen-auto's, camping-cars, mobilhomes, woonwagens,...

En vergeet zeker de stemmen niet, een oude (auto-)legende heeft nood aan een stem van iemand op een zekere leeftijd, de stem van de super-auto ? Lightning McQueen - die centraal staat in het verhaal moet van een opgewekt, enthousiast iemand zijn (Owen Wilson). De Fiat 126 (klopt toch hé ?) moet met een Italiaans accent spreken en heel goed weten hoe betekenisvol Ferrari's wel zijn in het autowereldje. Het VW-busje van decennia geleden (jaren '60- '70), omkaderd met wat flower power elementen kraamt enkel onzin uit die perfect past in de tijdsgeest van toen, en natuurlijk is er nog meer, veel meer.

Cars (OV)

Het denkwerk van Pixar is al even belangrijk als de kwaliteit van het eindproduct dat afgeleverd wordt. De pre-productie fase, het brainstormen, de voorbereiding van wat men in gedachten heeft, de creatieve fase van het filmmaken, storyboarding, het zijn dit soort zaken die van cruciaal belang zijn bij dit soort films en ook nu weer zal iedereen verbluft worden door het huiswerk dat men heeft gemaakt voor men aan het écht maken van de film toe kwam. Het is allemaal weer schitterend inventief allemaal. Genieten dus met volle teugen van deze animatie-voltreffer !

Drie van de vier extra's kunnen het best omschreven worden als uitlopertjes van de film. 'Mater &: the Ghostlight' is gewoon een extra filmpje met dezelfde auto's, best wel leuk. Net als 'One Man Bound', nog een kortfilmpje rond de toffe bende auto's. De 'Epilogue' is dan weer een opeenvolging van scènes waarvan de meeste al in de film zelf te zien waren. In 'Inspiration for Cars' komt John Lasseter aan het woord. Hij legt uit hoe hij tot het project en de idee rond de film is gekomen, aangevuld met nog wat interessante informatie rond zijn laatste animatie-film.

Koenraad Adams

Extra informatie


Extra's

  • Mater & the ghostlight (6 '51)
  • One man Bound (4' 21)
  • Epilogue (4' 07)
  • Inspiration for Cars (7' 05)

Zie ook...