Billy Crystal

Billy Crystal
° 14-03-1947
Long Beach
New York
Verenigde Staten
Leeftijd: 77acteur/actrice
(33)

2021
Here Today → Charlie Burnz
2021
Monsters aan het werk → Mike Wazowski (stem)
2016
The Comedian →  Zichzelf
Goed 2013
Monsters University →  Mike (stem)
2012
Parental Guidance →  Artie Decker
Goed 2006
Cars → Mike Car (stem)
2004
Howl's Moving Castle →  stem (orig. versie)
Gewoon 2002
Analyze That → Ben Sobel
Zeer goed 2001
Monsters Inc. →  Mike Wazowski (stem)
Gewoon 1998
My Giant → Sammy
Gewoon 1997
Fathers’ Day →  Jack Lawrence
1996
Hamlet →  1e Grafdelver
1995
Forget Paris →  Mickey Gordon
1992
Mr. Saturday Night → Buddy Young Jr.
Gewoon 1991
City Slickers →  Mitch Robbins
1989
1988
Memories Of Me →  Abbie
1987
Throw Momma From The Train → Larry Donner
Gewoon 1987
The Princess Bride → miracle Max
1986
Running Scared →  Danny Costanzo
1984
This Is Spinal Tap →  Morty
1980
Animalympics →  (stem)

Misschien herinner je je Billy Crystal nog toen hij jaaaaaaren geleden een rol vertolkte in Soap (opgenomen tussen 1977 en 1981), een serie waarin hij de rol vertolkte van Jodie Dallas, overigens de eerste échte homo-rol in een televisie-serie. Daarvoor was hij al op toernee geweest met Billy Joel, Barry Manilow, Neil Sedaka en Sha Na Na.

Billy Crystal is opgegroeid in New York, zijn familie was de eigenaar van het platenlabel Commodore, zijn vader Jack was producent van concerten van legendarische jazz-grootheden zoals Billie Holliday bijvoorbeeld. In Amerika werd Billy Crystal voor het eerst bekend door met een eigen komische show in nachtclubs op te treden. Hij werd hierbij ontdekt omwille van zijn kwaliteiten en kreeg zelfs een eigen show aangeboden : The Billy Crystal Comedy Hour. Dit leidde uiteindelijk zelfs tot een vaste stek in de wereldberoemde show Saturday night Live tijdens het seizoen 1984-1985. Vooral zijn imitaties van Sammy Davis Jr. en zijn typetje Willie de masochist sloegen enorm aan bij het Amerikaanse publiek.

Voor hij zijn medewerking ging verlenen aan langspeelfilms was hij in diverse gastrolletjes te zien in o.a. Love Boat, Breaking up is hard to do en meerdere tv-films. Hij was voor het eerst in een echte bioscoopfilm te zien in Rabbit Test (1978), een prent geregisseerd door Joan Rivers. Misschien herinner je Crystal's rol ook nog in Running scared uit 1986 toen hij net als Gregory Hines de rol van een politieagent vertolkte.

Zoals dat wel meer gebeurt bij acteurs (en vooral komieken) leende Billy Crystal al verschillende keren zijn stem aan een (animatie)film. Zo was hij te horen als Mike Wazowski in het fantastische Monsters Inc., net als John Goodman trouwens. Maar natuurlijk ook als stem van de Mike Car in de originele versie van... Cars natuurlijk !

Billy Crystal was in het verleden ook al actief als schrijver, producent en zelfs regisseur. Zo is hij de bedenker van de serie Sessions die hij overigens ook zelf schreef en produceerde. Met zijn one man show Midnight Train to Moscow, één van de vier die hij had opgenomen voor het HBO-netwerk, werd hij de eerste komiek die te zien was in de toenmalige Sovjet-Unie. Hij stond in voor de regie van 61, een film gebaseerd op het waar gebeurde verhaal van Babe Ruth en zijn record aan home runs. Billy Crystal was hierbij overigens ook nog uitvoerend producent. De film kreeg maar liefst 12 Emmy-nominaties, inbegrepen die voor beste regie.

Het komisch talent van Crystal loopt als een rode draad door zijn ganse carrière. Zo was hij al drie maal te zien als presentator van de Grammy Awards en zeven keer als host van de Oscar-show, iets wat niet iedereen gegeven is (én een bevestiging van zijn talent)...

Billy Crystal heeft zich in het verleden al meerdere keren actief ingezet voor de minderbedeelden. Zo was hij samen met Robin Williams en Whoopi Goldberg de host van maar liefst acht televisiemarathons die meer dan 40.000.000 $ opbrachten voor huisvesting en medicijnen voor de vele daklozen in de States.

Hij was in 2010 nog te zien in een klein rolletje in de zwakke komedie Tooty Fairy waarin Dwayne Johnson zowaar zich zelf meer belachelijk maakt dan dat hij anderen aan het lachen brengt.
In Crystal's prijzenkast staan zes Emmy onderscheidingen, zes American Comedy Awards en zeven Cable Ace Awards.

Billy Crystal is al meer dan 30 jaar gehuwd met zijn vrouw Janice, samen hebben ze twee dochters : Jennifer en Lindsay.