Finding Nemo (DVD)

Meesterwerk
2-Disc Speciale Uitvoering
Finding Nemo (DVD)
2002
31/03/2004
dvd
97 minuten
animatie
1.78

acteur/actrice (15)

Albert Brooks Albert Brooks →  Marlin (stem)
Willem Dafoe Willem Dafoe →  Gill (stem)
Brad Garrett Brad Garrett →  Bloat (stem)
Allison Janney Allison Janney →  Peach (stem)
Austin Pendleton Austin Pendleton →  Gurgle (stem)
Stephen Root Stephen Root →  Bubbles (stem)
Geoffrey Rush Geoffrey Rush
Elizabeth Perkins Elizabeth Perkins
Ellen DeGeneres →  Dory (stem)
Alexander Gould →  Nemo (stem)
Vicki Lewis →  Deb (& Flo) (stem)
Joe Ranft →  Jacques (stem)
Andrew Stanton
Nicholas Bird
Bob Peterson

regisseur (1)

Andrew Stanton

producent (1)

Graham Walters

Toen ik vorig jaar tijdens een exclusief interview met Andrew Stanton hem één van de meest creatieve mensen ter wereld noemde, deed ik dit niet om wat stroop aan de baard te smeren of hem in een goeie stemming te brengen, ik meende het ook voor de volle 100 %. De regisseur van Finding Nemo is een bescheiden man en counterde het compliment door onmiddellijk te verwijzen naar Pixar. Het zou mij verbazen mocht zijn ingesteldheid sterk zijn veranderd sinds hij eerder dit jaar op het hoogste spreekwoordelijke film-schavotje een heuse 'Academy Award' mocht in ontvangst nemen. Akkoord, er was een klasseverschil met de andere twee genomineerden maar er zijn weinig films die kunnen wedijveren met de klasse en de kwaliteit van dit meesterwerkje. De regelmatige bezoekers/lezers weten dat wij nogal zuinig omspringen met adjectieven maar we moeten diep in de grabbelton met bijvoeglijke naamwoorden tasten om deze verbluffende 3D-animatiefilm de hemel in te prijzen. Finding Nemo is quasi perfect op technisch vlak, uniek qua verhaal, oogverblindend mooi, grappig, spannend... De makers van Finding Nemo zijn erin geslaagd om de grenzen weer wat te verleggen tot op een punt waarbij kan gesteld worden dat het moeilijk nog vernieuwender en beter kan dan bij deze Nemo-film het geval is. De film puilt uit van de creatieve vondsten, prachtige 3D beelden, perfecte stemmetjes... De personages die overwegend van dierlijke oorsprong zijn vormen hier de basis voor. De guitige Nemo bijvoorbeeld die op zijn eerste schooldag eens wil bewijzen dat hij meer durft dan men van hem denkt. Of de bezorgde Marlin (uiterlijk verschillen de twee niet veel van elkaar maar zo vader zo zoon natuurlijk...) die op zoek moet naar de enige overgebleven telg nadat zijn echtgenote en al hun andere nog niet geboren kindjes/vis-eitjes ten prooi vielen aan een oceaan-bewoner die veel veel sterker was dan de doorsnee-clownvis. De zoektocht naar zijn zoon leidt naar het verre Australië en gelukkig ontmoet Marlin een geschikte, gevinde partner om hem op zijn lange tocht te vergezellen. Dory is een blauwe soort-genoot/vis die kampt met een probleem in haar kortetermijn-geheugen maar dat is geen beletsel om samen met papa Marlin op zoek te gaan naar Nemo die door een duiker is meegenomen... Het wordt een bijzonder avontuurlijke tocht die leidt naar een tandartsenpraktijk in Sidney. Daar is Nemo ondergebracht in een aquarium. En dat is eigenlijk al een verhaal op zich...

De extra's dan. 2 schijfjes in de box, het is alvast veelbelovend. Na een korte introductie door Stanton en Unkrich (de co-regisseur) kan je de film herbekijken met daaraan toegevoegd verschillende info-blokjes die na de betreffende scènes waren gemonteerd. Heel interessant is dat je deze extra's tussen de extra's ook afzonderlijk kunt bekijken. Zo kan je even piepen achter de schermen tijdens de opname-sessies van de stemmen, kan je een scène bekijken zonder stemmentjes - enkel met muziek en speciale effecten, verneem je alles over het gummi-effect en kom je te weten dat een aantal dingen in de film ook specifieke verwijzingen zijn naar zaken in/uit het leven van regisseur Andrew Stanton. Maar de hoofdbrok blijft natuurlijk het woordje uitleg die verschillende mensen van de crew geven over hun taak bij het volbrengen van een specifieke techniche realisatie. De 'Sneak Peek' is spijtig genoeg slechts een korte trailer van de nieuwste Pixar-film The Incredibles en wie niet genoeg kan krijgen van de prachtige kleuren en onderzee-wereld van Finding Nemo kan zich te goed doen aan het staren naar maar liefst zeven verschillende onderwaterbeelden à la Finding Nemo.

Met de tweede DVD kan je een virtueel aquarium op je televisie toveren, een beetje zoals een screensaver op je computer. In De enclyopedie van Mr. Ray geeft men aan de hand van wat prachtige beelden een woordje uitleg over de échte clownvis, het échte zeepaardje, de echte kwal(len), kortom over de belangrijkste personages én de mooiste vissen in de film. Net als de andere extra's op dit schijfje kan je ze niet in het Engels bekijken met ondertitels. De taalkeuze die je maakt bij het invoeren van de DVD bepaalt welke taal wordt gesproken bij alle extra's die je hierna selecteert. Bij vissenraadsels nemen we zoals steeds wanneer spelletjes zijn voorzien zijn op een DVD, één van onze kinderen op de schoot. De bedoeling van dit spelletje is om op basis van de getoonde afbeelding die gevormd wordt door een aantal vissen op het scherm, je kiest uit vier figuren onderaan om aan te geven wat uiteindelijk zal gevormd worden qua afbeelding. Wanneer het kind (in jou) na twee keer zegt nog een keer weet je dat het goed zit natuurlijk... Het verhalenboek is zoals de titel al laat vermoeden ook iets voor de allerkleinsten. Bewegende beelden over Nemo en zijn vriendjes en een verhaaltje dat erbij wordt verteld of het kind zelf kan lezen aan de hand van de ondertitels zijn ook best wel interessant voor hen. In het korte stukje waarin je het koraalrif kunt ontdekken komt Jean-Michel Cousteau aan het woord, iemand die met kennis van zaken spreekt en zijn ganse leven al het leven onderwater heeft onderzocht. Dit brokje extra info had beter en interessanter gekund want de onderzoeker wordt bij zijn mini-documentaire regelmatig gestoord door Dory, Nemo en Marlin. Leuk en soms grappig, dat wel, maar dit was een gelegenheid waarbij men de nadruk moest gelegd hebben op de info.

De belangrijkste extra op deze 2-Disc speciale uitvoering was vanzelfsprekend 'Behind the scenes'. Naast honderden (!) foto's, alle trailers, een rondleiding bij Pixar door Alexander Gould (die zorgt voor Nemo's stem), een leuk en origineel brokje interview waarbij Nemo, Marlin en Dory de geïnterviewden zijn, is vooral 'Making Nemo' interessant. Daarin komen heel wat mensen van de 'crew' aan het woord en wordt in een klein halfuurtje tijd duidelijk dat een animatiefilm niet in een handomdraai wordt gemaakt. Als kers op de animatiefilm-taart krijg je de kortfilm Knick Kncack op deze DVD, met muziek van Bobby McFerrin. Nooit eerder zo'n kort filmpje gezien dat zo goed was !

Finding Nemo is dus een meesterwerkje waar bijna vier jaar werd aan gewerkt en dat wordt voor een stuk ook uitgestraald door de extra's. Die konden allicht nog een stuk langer geweest zijn, maar meer dan een halve dag naar extra's kijken is voor ons bijna altijd te veel van het goede, enkele uitzonderingen daar gelaten. Het blijft afwachten wat de tovenaars bij Pixar in de toekomst nog uit de hoge hoed zullen toveren...

Koenraad Adams
Extra informatie

Extra's

 • Disc 1 : Trailers (4)
 • Disc 1 : Inleiding (01' 15)
 • Disc 1 : Visuele toelichting met nooit eerder vertoond scènes (35' 32)
 • Disc 1 : Virtueel aquarium (7)
 • Disc 1 : Sneak Peek : The incredibles (01' 15)
 • Disc 2 : Inleiding (01' 08)
 • Disc 2 : Het koraalrif ontdekken (07')
 • Disc 2 : Knick Knack (03' 34)
 • Disc 2 : De encyclopedie van Meester Ray
 • Disc 2 : Vissenraadsels
 • Disc 2 : Verhalenboek
 • Disc 2 : Behind the scenes (1u 01' 30)
 • Disc 2 : Virtual aquarium (01' 42)