Michael Caine
Maurice Joseph Micklewhite

Michael Caine
° 14-03-1933
Londen
Verenigd Koninkrijk
Leeftijd: 91


genomineerd Oscars ® 1967
1 keer genomineerd voor een Oscar

acteur/actrice
(124)

2022
Medieval → Lord Bors
2020
Fopur Kids and It → It (stem)
Goed 2020
Tenet → Crosby
2018
Sherlock Gnomes → lord Redbrick (stem)
2017
Dear Dictator →  Anton Vincent
2016
2016
Now You See Me 2 →  J. Daniel Atlas
Gewoon 2015
The Last Witch Hunter → Dolan de 36e
Goed 2014
Interstellar → professor Brand
Goed 2014
Youth → Fred Ballinger
Gewoon 2013
Now You See Me →  Arthur Tressler
2013
Mr. Morgan's Last Love →  Matthew Morgan
Bijna zeer goed 2012
Middelmatig 2011
Gnomeo and Juliet → lord Redbrick' (stem)
2011
Cars 2 → Finn McMissile (stem)
Meesterwerk 2010
Inception → Miles
2009
Harry Brown → Harry Brown
2009
Is Anybody There ? →  Clarence
Bijna zeer goed 2008
The Dark Knight → Alfred
2008
Flawless → Hobbs
Gewoon 2007
Sleuth → Andrew Wyke
Goed 2007
The Prestige → Cutter
Goed 2006
Children of Men → Jasper
2005
Bewitched → Nigel Bigelow
Goed 2005
Batman Begins → Alfred
Middelmatig 2005
The Weather Man → Robert Spritz
2004
Around the Bend → Henry Lair
Gewoon 2003
Secondhand Lions →  Garth McCann
2002
Austin Powers In Goldmember → Nigel Powers
2002
Last Orders →  Jack
2002
The Quiet American → Thomas Fowler
2001
2000
Shiner →  Billy Shiner Simpson
Goed 2000
1999
Curtain Call →  Max Gale
Gewoon 1994
On Deadly Ground →  Michael Jennings
1992
1992
Noises Off →  Lloyd Fellowes
1992
1991
1990
Mr. Destiny →  Mike
1988
Dirty Rotten Scoundrels → Lawrence Jamieson
1988
Without a Clue → Sherlock Holmes/Reginald Kincaid
1987
The Fourth Protocol →  John Preston
1987
Surrender →  Sean Stein
1987
Jaws : The Revenge →  Hoagie Newcombe
1986
1986
Mona Lisa →  Mortwell
1986
Sweet Liberty → Elliott James
1985
1984
Blame It on Rio → Matthew Hollis
Goed 1983
Educating Rita → dokter Frank Bryant
1983
Beyond The Limit → Charley Fortnum
Gewoon 1982
Deathtrap → Sidney Bruhl
1981
The Hand → Jon Lansdale
1981
1980
The Island → Blair Maynard
Gewoon 1979
Ashanti → dokter David Linderby
1979
1978
1978
California Suite →  Sidney Cochran
Goed 1977
A Bridge Too Far → luitenant-kolonel Vandeleur
1975
1973
1972
1971
1969
Battle Of Britain → eskadronleider Canfield
1968
1968
1967
Billion Dollar Brain → Harry Palmer
1966
1966
Alfie → Alfie Elkins
1966
Funeral In Berlin → Harry Palmer
1965
The Ipcress File → Harry Palmer
1963
Zulu → luitenant Gonville Bromhead

Michael Caine werd als zoon van een schoonmaakster en een vismarkt-arbeider geboren in Zuid-Londen op 14 maart 1933, de periode van de depressie. De familie Caine was arm en leefde in een appartement in Camberwell zonder elektriciteit met slechts twee kamers. Tijdens de tweede wereldoorlog verhuisde hij samen met zijn moeder en zijn broer Stanley naar een boerderij in Norfolk. Na de oorlog trok de familie Caine in in een appartement in East End, in Londen. Zijn eerste stappen op de arbeidsmarkt deed hij als speciemenger en bouwvakker, maar hij werkte ook een tijdje op de vleesmarkt. In zijn jeugdjaren werkte hij al aan toneelvoorstellingen voor school en regisseerde zelf al bepaalde stukken in een plaatselijke jeugdclub. Caine wilde immers helemaal niet voldoen aan de verwachtingen van zijn familie om later ook in de visindustrie te gaan werken. Hij verliet door zijn rebelse attitude de school op slechts 16-jarige leeftijd, sloot zich aan bij het Britse leger en werd door de Royal Fusiliers zelfs een tijd naar Duitsland en Korea gestuurd.

Caines carrière ging pas echt van start nadat hij reageerde op een advertentie in The Stage. Hierna sloot hij zich aan bij de Horsham Repertory Company in Sussex als assistent-toneeldirecteur. Op film- of acteervlak sloot hij zich aan bij een repertoire-gezelschap en toen men een Londens accent nodig had, kreeg hij op slag het rolletje in kwestie toebedeeld. Zo was hij actief bij de theatre workshop van Joan Littlewood, waarmee hij vijf jaar lang rondtrok en links en rechts ook wat televisiewerk deed. Op een gegeven ogenblik werd hij ook als reserve aangeduid voor de rol van Peter O'Toole als soldaat Bamforth in het Londense stuk The Long, the Short and the Tall. Toen O'Toole uitviel, nam hij de rol over en trok zes maand lang rond, waardoor zijn populariteit enkel maar steeg en verzilverd werd met tv- en filmrollen. Het is ook in deze beginperiode dat Michael Caine werkte aan het Lowestoft Repertory Theater in Suffolk, trouwde met en scheidde al na twee jaar van de inmiddels overleden Patricia Haines die hij daar had leren kennen. Uit dit huwelijk werd één kind geboren - Dominique, bekend als Nikki - waar Caine nog steeds een heel nauwe band mee heeft.

Zijn eerste echt grote rol op filmvlak had hij in 1963 met de Joseph E. Levine productie Zulu, waar hij de rol vertolkte van de Engelse legerofficier Luitenant Gonville Bromhead die in de film eigenlijk een echte rotzak is. Officieel was het een bijrol maar Caine vertolkte die als een man die eigenlijk zwak was maar van zichzelf dacht dat hij sterk was waardoor het een heuse hoofdrol werd, niet voor niets zegden en schreven de critici dat hij er de show mee stal.
De acteur had inmiddels zijn naam veranderd in Michael Caine (zijn echte naam is Maurice Joseph Micklewhite), de combinatie van zijn bijnaam en één woord uit The Caine Mutiny.  Verder was hij te zien als antiheld en geheim agent Harry Palmer in een drietal films, gebaseerd op de boeken van Len Deighton (de spionagethriller The Ipcress File (zijn eerste van meer dan dertig BAFTA-nominaties!), Funeral in Berlin en Billion Dollar Brain), gevolgd door hoofdrollen in zowel Engelse als Amerikaanse films.
Eind de jaren '60 was Michael Caine al te zien geweest in meer dan 100 tv-shows. Hij heeft ook een tijdje op een flat gewoond, samen met acteur Terence Stamp en componist John Barry.

Velen zien Michael Caine als het prototype bij uitstek die als held fungeert in het arbeidersmilieu. Hij wordt gekenmerkt door zijn charmante voorkomen en uitstraling. Voor zijn rol in Hannah and her Sisters van Woody Allen kreeg hij de Oscar voor de beste bijrol.

In 1986 keerde Caine na een afwezigheid van twintig jaar terug naar het werk voor televisie en was hij te zien in de vier uur durende miniserie Jack the Ripper, één van de meest succesvolle TV-drama's ooit in Engeland vertoond. Hij werd voor de rol genomineerd voor een Golden Globe.

Met zijn vaste partner, producent Martin Bregman richtte hij M & M Productions op, waardoor hij de kans kreeg om in Engelse films een rol te vertolken of die zelfs te regisseren. De eerste film die men op de markt bracht was het door Russell Mulcahy geregisseerde Blue Ice met Sean Young.
In november 1992 verscheen bij Turtle Bay Books nog de autobiografie What's It All About? van de acteur, geschreven door hemzelf. Het was overigens niet het enige boek dat Caine schreef tot hiertoe, hij is ook de schrijver van Acting on Film, gebaseerd op de reeks lezingen die hij gaf op de BBC televisie waar overigens ook een videotape werd van uitgebracht.
Het was ook al in 1992 dat Caine tijdens de feestelijkheden voor de verjaardag van de Queen de titel Commander in Chief of the Order of the British Empire, soms ook afgekort als CBE, kreeg.
In 2010 werd The Elephant to Hollywood, een nieuwe verzameling van Caines memoires, uitgebracht.

Na lang wachten kreeg Michael Caine in 2000 zijn tweede Oscar voor zijn rol in The Cider House Rules. In datzelfde jaar werd hij overigens door koningin Elizabeth II tot ridder geslagen, waardoor hij vanaf dan aangesproken werd als Sir Michael Caine...

Tot hiertoe was Michael Caine al in meer dan 100 films en meer dan 100 tv-drama's te zien. De twee Oscars zijn weliswaar de meest prestigieuze filmprijzen, maar de prijzenkast van Caine is goed gevuld. We vermelden hier de belangrijkste maar het lijstje is niet volledig, eigenlijk te lang om ze hier allemaal te vermelden. Zo kreeg hij de New York Critics Best Actor prijs voor Alfie (door Britse filmcritici verkozen tot Beste film van het jaar), een Golden Globe en een British Academy Award voor Educating Rita, twee Golden Globes voor Dirty Rotten Scoundrels en Little Voice, terwijl hij ook nog zes keer een Academy Award'nominatie kreeg voor zijn rollen in Alfie, Sleuth, Hannah and Her Sisters, Educating Rita, The Cider House Rules en The Quiet American.
Michael Caine gaf ooit aan dat hij zijn filmrollen koos op basis van de locatie waar ze werden gedraaid én het bedrag dat hij er voor werd betaald. Je kan niet zeggen dat hij niet eerlijk is/was natuurlijk.

Children of Men is nog een film waarin Michael  te zien was en U kent allicht ook het drama The Prestige (London Film Critics Circle Award) van Christopher Nolan. In 2009 was Caine nog te zien in de topper Inception met onder meer Leonardo DiCaprio.

Michael Caine was een tijd medeëigenaar van verschillende horeca-zaken in Londen: Langan's Brasserie, Langan's Bistro en Odin's maar ook The Canteen in Cheslea. Hij waagde zich zelfs aan het openen van een tropische brasserie in South Beach Miami in Florida.

Michael Caine huwde in 1973 met de in Guyana geboren Shakira Baksh, een gewezen eredame op de Miss Universe verkiezing van 8 januari 1973, die aan zijn zijde te zien was in The Man Who Would Be King (1975). Samen hebben ze twee dochters: Natasha en Nikki.

Oscars ® 1967 Genomineerd Beste acteur in een hoofdrol
Actor
Alfie
Quotes - citaten
  • "I'll always be there because I'm a skilled professional actor. Whether or not I've any talent is beside the point."
  • "John Wayne once advised me, talk low, talk slow and don't talk too much. And then I went and made Sleuth."
  • "I'm a sort of boy next door. If that boy  has a good scriptwriter."