Batman Begins

Goed
Batman Begins
2005
15/06/2005
langspeelfilm
140 minuten
actie

verdeler

Warner Bros Warner Bros

acteur/actrice (10)

Christian Bale Christian Bale → Bruce Wayne/Batman
Michael Caine Michael Caine → Alfred
Liam Neeson Liam Neeson → Henri Ducard
Katie Holmes Katie Holmes → Rachel Dawes
Gary Oldman Gary Oldman → Jim Gordon
Cillian Murphy Cillian Murphy → dokter Jonathan Crane
Tom Wilkinson Tom Wilkinson → Carmine Falcone
Rutger Hauer Rutger Hauer → Richard Earle
Morgan Freeman Morgan Freeman → Lucius Fox
Ken Watanabe → Ra's al Ghul

regisseur (1)

Christopher Nolan Christopher Nolan

producent (3)

Charles Roven Charles Roven
Emma Thomas
Larry Franco

director of photography (1)

Wally Pfister

uitvoerend producent (2)

Benjamin Melniker
Michael E. Uslan

scenarist (2)

Christopher Nolan Christopher Nolan
David S. Goyer

beeldmonteur (1)

Lee Smith

productieontwerper (1)

Nathan Crowley

kostuumontwerper (1)

Lindy Hemming

componist (2)

Hans Zimmer Hans Zimmer
James Newton Howard James Newton Howard
Batman Begins

Er zijn tegenwoordig nogal wat films die als het ware in verschillende afleveringen van achter naar voor gefilmd worden. Zelden gaat het om een vooraf bepaalde strategie (Star Wars is één uitzondering), meestal om het niet kunnen weerstaan aan de verleiding om nog méér geld binnen te rijven door nog een vervolgje te gaan maken op één of meer films die in het verleden succesvol bleken. X-Men, X-Men 2 en straks X-Men 3, Spiderman, Spiderman 2, en straks Spiderman 3, het zijn slechts enkele voorbeelden die we opvissen uit het (DC) Comics segment... Vervolgjes dus of... in dit geval een prequel.

Zoals de titel al laat vermoeden gaat het in Batman Begins om wat zich heeft afgespeeld voor de spectaculaire avonturen uit de eerste Bat-film én volgende. Hoe en waarom Batman Batman werd dus. Het is de avond waarop de ouders van Bruce Wayne Christian Bale - Reign of Fire) werden vermoord kort nadat ze een vleermuisachtige toneelvoorstelling verlieten, een gebeurtenis die Bruce vervult met woede, maar ook met schuldgevoelens want was hij het niet die bang werd van sommige passages in het stuk? Maar het schuldgevoel overheerst op de drang naar vergelding. Tot Bruce ene Ducard Liam Neeson ook al te zien in Kinsey, Kingdom of Heaven en Star Wars Episode III) ontmoet. Die stelt luidop de vraag waarom Bruce niet op zoek ging naar vergelding voor de moord op zijn ouders en besluit hem klaar te stomen om het kwade van Gotham te gaan bestrijden. Panter, Ninjitsu, ninja, Bruce wordt met deze en nog meer (gevechts)disciplines vertrouwd gemaakt en krijgt uiteindelijk een specifieke opdracht die hem tot bij Ra's al Ghul (Ken Watanabe - The Last Samurai) brengt. Die ziet in Wayne een (nieuwe) klaargestoomd krijger die hij voor zijn eigen plannen wil inzetten. Maar Bruce 'Batman in spé' Wayne heeft andere plannen...

Batman Begins

Batman mag dan al wat verschillende gezichten gekend hebben door de jaren heen, eigenlijk is het strippersonage in mensenlevens-jaren uitgedrukt een bejaard iemand. Het was al in mei 1939 dat de door Bob Kane getekend en ontworpen Batman voor het eerst op papier de (strip-)wereld werd ingestuurd als personage in de DC Comics nr. 27. Heel veel is er niet gewijzigd aan de look van Batman, in tegenstelling tot de 'Bat Mobile' bijvoorbeeld.

De performante vierwieler waarmee onze held zich in Batman Begins verplaatst werd ontworpen vanaf nul zeg maar. Wat begon met het aaneenkleven van schaalmodelletjes resulteerde in iets wat de makers zelf omschrijven als een kruising tussen een Lamborghini en een Humvee. Met een motor van 5.7 liter, een vermogen van 340 Pk, een gewicht van 2,5 ton en een acceleratie-vermogen van 0 naar 100 km/uur in minder dan vijf seconden is de batman mobiel toch een bijzonder karretje...Men bouwde voor de film maar liefst acht exemplaren waarvan er vijf volledig operationeel waren, één elektrisch exemplaar en twee stuks die voor de actie-scènes konden/mochten weggecatapulteerd worden. Om de veiligheid van de stuntmensen en de crew te verzekeren tijdens de opnames ging men bijzonder ver in het testen van de vierwielers in de overtuiging dat men beter dan brokken maakte dan in de problemen kwam tijdens de opnames zelf!

Batman Begins

Deze Batman Begins verschilt in veel opzichten van zijn voorgangers. Eerst en vooral neemt men de nodige tijd om het hoofdpersonage te gaan inleiden. Het is iets wat op zich natuurlijk geïmpliceerd wordt door het feit dat het hier om een prequel gaat maar het draagt in elk geval ook bij tot de aanwezigheid van een verhaal, daar waar het bij de vorige BM films voornamelijk ging om een actie-film, gebaseerd op een stripheld. Tweede verschilpunt ligt hem in het feit dat men geen moeite doet om de film op te fleuren door verschillende bizarre, gekke of bonte- en felgekleurde personages aan te voeren, iets wat ook al positief is. Geen pinguins, pinguin-bazen, batgirls of andere gemaskerde of vreemde schepsels die de boel moeten opfleuren dus, maar... wel/enkel een voortreffelijke Batman. Regisseur Christopher Nolan (Memento, Insomnia) houdt het allemaal sterk gecontroleerd en beheerst. Een filmproductie als Batman Begins kent maar weinig budgettaire beperkingen en de kans is groot dat een regisseur zich hierdoor laat meevoeren met een CGI-, blue screen-, special effects- en actie-wind en meteen ook alle geloofwaardigheid overboord gooit. Maar Christopher Nolan mijdt dus een aantal valkuilen en levert een geslaagde Batman film af.

Koenraad Adams
Weekend Box Office VS
17-06-2005 Plaats 1 $ 48.745.440
24-06-2005 Plaats 1 $ 27.589.389
01-07-2005 Plaats 2 $ 15.609.638
08-07-2005 Plaats 3 $ 10.012.444
15-07-2005 Plaats 5 $ 6.035.300
22-07-2005 Plaats 9 $ 4.727.469


Synopsis

Na de wereld te hebben rondgereisd op zoek naar middelen om onrecht te bestrijden, keert Bruce Wayne terug naar Gotham City en ontketent zijn alter ego, Batman, die zijn kracht, intellect en high-tech wapens gebruikt om het kwaad te bestrijden.