Star Wars Episode III Revenge of the Sith

Bijna zeer goed
Star Wars Episode III Revenge of the Sith
18/05/2005
2005
langspeelfilm
140 minuten
sciencefiction

verdeler

20th Century Fox 20th Century Fox

acteur/actrice (15)

Ewan McGregor Ewan McGregor →  Obi-Wan Kenobi
Natalie Portman Natalie Portman →  Padmé Amidala
Christopher Lee Christopher Lee →  Graaf Dooku
Samuel L. Jackson Samuel L. Jackson →  Mace Windu
Frank Oz Frank Oz →  Yoda
Hayden Christensen →  Anakin Skywalker
Ian McDiarmid →  Palpatine
Temuerea Morrison →  Commandant Cody
Jimmy Smits →  Senator Bail Organa
Anthony Daniels →  C-3PO
Kenny Baker
Bruce Spence
David Bowers
Oliver Ford Davies

regisseur (1)

George Lucas

producent (1)

Rick McCallum
Star Wars Episode III Revenge of the Sith

Een Star Wars film is altijd iets speciaals natuurlijk. Anders ook in zekere zin. Mannen in maatpak met metaaldetectoren die postvatten bij de ingang van de zaal waar Star Wars - The revenge of the Sith voor het eerst aan de pers wordt voorgesteld bijvoorbeeld. (Gelukkig) beleefde kerels die je niet fouilleren maar toch wel in de meegebrachte tas (waarin onze vriend de laptop de reis naar Brussel heeft gemaakt) snuffelen. Maar we begrijpen het (en velen met ons), piraterij, klandestiene opnames, stiekem gemaakte foto's, enz... dat kan een verdeler missen als kiespijn. Het blijft natuurlijk de vraag of je de slechterikken die zich met dit soort praktijken inlaten onder Perslui moet gaan zoeken. Zaal 23, bovenste verdieping van Kinepolis Brussel, ook al uitzonderlijk dat we zo hoog boven de zeespiegel een film zien. De kwaliteit dan. Digitaal, zowel beeld als klank, het moet de filmervaring een stuk intenser maken. En dat hebben we wel geweten na dik 140 minuten... Een Star Wars film is altijd anders ook, we schreven het daarnet al. En beter, veel beter dan de vorige in dit geval. Alle vorige zelfs. Echt verbaasd moet je niet zijn dat de nacht van 17 op 18 mei 2005 een aantal werknemers van Kinepolis nachtdienst hebben omwille van de eerste visies die om 00:01 (en allicht heel wat stipter dan alle persvisies) op het gretige publiek worden losgelaten. En reken maar dat flink wat zalen zullen gevuld worden met Star Wars fans die er als de kippen willen bij zijn om als eerste deze laatste aflevering in de succesvolle 'saga' te zien. En reken maar dat ze niet zullen teleurgesteld zijn !

Star Wars Episode III Revenge of the Sith

In 'Episode III' staat Anakin Skywalker centraal. Het lijkt er op dat hij binnenkort een keuze zal moeten maken tussen de raad van de Jedi's waar hij zich minder en minder bij betrokken voelt en aan de andere kant Kanselier Palpatine, de gijzelaar van Generaal Grievous die Skywalker en Kenobi nog maar pas hebben bevrijd. Eens Palpatine terug veilig is probeert hij Anakin te overtuigen dat hij kan redden wie hem dierbaar is en ervoor kan zorgen dat zijn krachten nog veel sterker kunnen worden, nog sterker dan de krachtigste Jedi. Het lijkt er op dat de leden van de Jedi-raad de machtswissel en de overloper niet zullen kunnen tegenhouden.' Master Yoda' en Obi-Wan Kenobi moeten de ultieme strijd aangaan met Darth Sidious en de Siths... Veel meer willen we niet kwijt over deze derde Episode III van de Star Wars reeks als ultiem sluitstuk na Star Wars : Episode IV A New Hope uit... 1977 (!) jawel... Alhoewel de échte fans nu al de meeste ontbrekende stukjes zullen kunnen invullen en enkel nog wat kunnen gissen in welke concrete omstandigheden de Darth Vader-geboorte zich afspeelt. De nog resterende gaatjes kunnen bij het zien van Episode III dus gemakkelijk opgevuld worden, de cirkel is rond zeg maar... Episode III werd ondermeer opgenomen in China, Thailand, Zwitserland en Tunesië. Enerzijds kan je stellen dat de echte opnames voor Episode III van start gingen eind juni 2003 terwijl ook de stelling dat deze film toch wel bijna 30 jaar in ontwikkeling was een gefundeerde stelling is. George Lucas had dan ook redenen genoeg om tevreden te zijn toen hij de allerlaatste scène met Hayden Christensen inblikte op 'Stage 8' van de Elstree Studios in Borehamwoord (Engeland), precies dezelfde plaats waar hij de eerste opnames voor A New Hope in 1976 maakte... Met deze alternatieve aanpak of 'omgekeerde manier van werken' als je wil maakte George Lucas het zichzelf niet echt makkelijk. Zo moest de corridor van het ruimteschip dat in de openingsscène van A New Hope te zien was en waar R2-D2, C-3PO en Darth Vader voor het eerst in beeld kwamen, opnieuw gebouwd worden, geen sinecure als je weet dat die na de opnames destijds werd afgebroken en er zoveel jaar later enkel nog wat blauwdrukken van bestaan... Dezelfde stelling gaat ook op voor het kostuum van Darth Vader, zonder twijfel de belangrijkste van de 500 plunjes die werden gemaakt voor deze film. De mooiste moet dan weer die van Natalie Portman zijn... In Star Wars Episode III zorgden de film-tovenaars van ILM (Industrial Light and Magic) voor meer dan 2.200 'visual effects shots', een indrukwekkend aantal. Voor het ultieme gevecht tussen Anakin en Obi-Wan werden zelfs eerder gemaakte opnames van de uitbarstende Etna-vulkaan verwerkt, gecombineerd met zelfgemaakte lava (duizenden liters methylcel, een verdikkingsproduct dat in milkshakes wordt gebruikt).

Star Wars Episode III Revenge of the Sith

Echte Star Wars fans zijn wij niet en toch heeft deze laatste George Lucas film bij ons toch even de mond doen openvallen bij het zien van zoveel pracht, zoveel kleuren, zoveel decors, zo'n 'set design', zo'n indrukwekkende gevechten,... Er is uitzonderlijk veel aandacht besteed aan het aankleden van de film. Alle (virtuele) decors en achtergronden zijn adembenemend. Je komt ogen te kort om alles in je op te nemen, de indrukwekkende achtergrond tijdens de volledige film is op zich al een bezoek waard. Let maar eens op het uitzicht die de fimmakers voor jou hebben gecreëerd op het moment dat Anakin Skywalker ontwaakt uit in een nachtmerrie en even een luchtje gaat scheppen om te bekomen van de intense emoties die de droom van daarnet ondersteunden. Schitterend gewoon, magisch zelfs. Maar mis ook op het prachtig shot niet bij het neerstorten van de helft van een ruimteschip en vooral de manier waarop de camera maar heel weinig tijd heeft om de omgeving te registreren maar wel perfect de overlevenden in de ruime cockpit in het vizier neemt wanneer het gevaarte tot stilstand komt. Ook het machtige overzicht dat je krijgt op de immense 'Senaat'(sruimte) is heel imponerend. Andere keren vormende voorbij-cruisende of strijdende ruimteschepen op de achtergrond al bijna een film op zichzelf. Star Wars - The revenge of the Sith is dus eerst en vooral visueel verbluffend maar dat volstaat voor ons, kritisch als wij zijn, niet om met Filmfreak-sterren te gaan gooien. Het verhaal was deze keer wél interessant, iets wat wij bij Star Wars : Episode II - Attack of the Clones nooit hebben gezegd of geschreven. Het gaat een flink stuk dieper dan we gewoon waren geworden bij de eerdere afleveringen in deze reeks sf-films van George Lucas. Er is meer aan de hand dan louter wat battles in space en wat geleuter over Jedi's en dergelijke. Er is de strijd tussen goed en kwaad op een manier zoals we die bij eerdere Star Wars films nog niet hebben ervaren, over het kwaad/The dark side zoals we die nog niet op zo'n sterke manier hebben aangevoeld, de verduidelijking achter het ontstaan van het personage Darth Vader en jawel, een bevalling in space door een actrice met een pure schoonheid die nog beter tot zijn recht komt in een gepaste film tegen een passende achtergrond. In Star Wars dus, met de eerder bejubelde decors van deze film. Er werd dus ook aandacht besteed aan de personages, zowel individueel als hun relatie tot en met de andere figuren in de film en het verhaal op zich. Opvallend is ook dat humor in de film een (belangrijker) plaatsje kreeg nu, voornamelijk in het eerste half uurtje. En waar de kunstjes van master Joda ons vroeger nog stoorden of zelfs irriteerden is het verschijnen van het groene, performante mannetje op het strijdtoneel nu wel aanvaardbaar, genietbaar en soms best wel grappig.

Koenraad Adams
Weekend Box Office VS
20-05-2005 Plaats 1 $ 108.435.841
27-05-2005 Plaats 1 $ 55.205.972
03-06-2005 Plaats 3 $ 25.088.336
10-06-2005 Plaats 3 $ 14.851.474
17-06-2005 Plaats 4 $ 10.038.498
24-06-2005 Plaats 7 $ 6.113.071
01-07-2005 Plaats 8 $ 4.082.150
08-07-2005 Plaats 10 $ 2.600.800