Ingrid Bergman

Ingrid Bergman

°

29-08-1915
Stockholm
Zweden

+

29-08-1982
winnaar
genomineerd Oscars ® 1944
genomineerd Oscars ® 1946
genomineerd Oscars ® 1949

Biografie

Ingrid Bergman verloor haar ouders al op jonge leeftijd waarna ze werd opgevoed door familieleden.  Na het afmaken van de Middelbare School schreef ze zich in voor een  opleiding aan de Koninklijke Toneelschool van Zweden.

Binnen het jaar kreeg ze meerdere hoofdrollen in Zweedse films en werd ze één van de meest beloftevolle actrices op de Zweedse schermen.

In 1939 werd haar talent dank zij haar rol in “Intermezzo” van Gustaf Molander (1936) ook opgemerkt door David O. Selznick die haar naar Hollywood haalde en haar een rol aanbood in de Amerikaanse versie van de film - “Intermezzo : a Love Story” - waarin ook Leslie Howard te zien was.  Het jaar daarop maakte ze haar Broadway-debuut in ‘Liliom’.

Bergman wou niet dat ze omwille van haar uiterlijk zou beperkt worden in haar mogelijkheden op vlak van rollen en was dus niet al-tijd te zien als heldin.  Sommige films met haar waren absolute kleppers : “Casablanca”, “For Whom the Bell Tolls”, “Gaslight”, “Notorious”, “Joan of Arc”, enz… 

Bergman kleurde op een aantal vlakken niet altijd tussen de lijntjes : Eind de jaren ’40 begon ze een buitenechtelijke verhouding met de Italiaanse regisseur Roberto Rossellini wat voor de nodige opschudding en verontwaardiging zorgde bij het publiek én voor haar terugkeer naar Europa.  Het huwelijk met Dr. Peter Lindstrom, een tandarts waar ze mee gehuwd was in 1937, kwam hierdoor aan een eind waarna ze in 1950 trouwde met Rossellini en er ook verschillende films mee maakte die niet alleen commercieel geen succes werden maar ook niet gewaardeerd werden door critici.  Uit het huwelijk Rossellini-Bergman “ontsproten” ook kinderen zoals dat heet : een zoon en een tweeling waaronder Isabella Rossellini.

Het publiek had inmiddels een sterke aversie tegen de actrice

Oscars ® 1949 Genomineerd Beste actrice in een hoofdrol
Actress
Joan of Arc
Oscars ® 1946 Genomineerd Beste actrice in een hoofdrol
Actress
The Bells of St. Mary’s
Oscars ® 1945 Gewonnen Beste actrice in een hoofdrol
Actress
Gaslight
Oscars ® 1944 Genomineerd Beste actrice in een hoofdrol
Actress
For Whom the Bell Tolls