Brad Pitt

Brad Pitt
° 18-12-1963
Shawnee
Oklahoma
Verenigde Staten
Leeftijd: 60acteur/actrice
(59)

2024
Middelmatig 2023
2022
The Lost City → Jack Trainer
Middelmatig 2022
Bullet Train → Ladybug
Klasse 2019
Goed 2018
Ad Astra → Roy McBride
2017
War Machine → Glen McMahon
2016
Allied →  Max Vatan
Matig 2015
By the Sea → Roland
Zeer goed 2015
The Big Short →  Ben Hockett
2014
Fury →  Don 'Wardaddy' Collier
2013
World War Z → Gerry Lane
Middelmatig 2013
The Counselor → Westray
Bijna zeer goed 2013
Goed 2012
Killing Them Softly →  Jackie Cogan
2011
Happy Feet 2 →  'Will the Krill' (stem)
Bijna zeer goed 2011
Moneyball →  Billy Bane
2010
Megamind →  Metro Man (stem)
Zeer goed 2009
Inglourious Basterds → luitenant Aldo Raine
Goed 2008
Burn After Reading → Chad Feldheimer
Gewoon 2008
Middelmatig 2007
Ocean's 13 → Rusty Ryan
Bijna zeer goed 2006
Babel →  Richard
Middelmatig 2005
Mr. and Mrs. Smith →  John Smith
Goed 2004
Troy → Achilles
Middelmatig 2004
Ocean's Twelve → Rusty Ryan
2002
Full Frontal →  Francesca/Catherine
Gewoon 2001
Spy Game →  Tom Bishop
Goed 2001
Ocean's Eleven → Russ Rusty Ryan
2000
1999
Fight Club →  Tyler Durden
Zeer goed 1998
Meet Joe Black →  Death
1997
Seven Years in Tibet →  Heinrich Harrer
1997
The Devil’s Own →  Rory Devaney
1996
1995
Seven → Mills
Goed 1995
1995
Twelve Monkeys →  Jeffrey
1994
Legends of the Fall → Tristan
1994
The Favor →  Elliott
1993
Kalifornia →  Early Grayce
Bijna zeer goed 1993
True Romance →  Floyd
1992
1992
Cool World →  Frank Harris
Zeer goed 1992
A River Runs Through It →  Paul Maclean
Bijna zeer goed 1991
Thelma & Louise → J.D.

Brad Pitt werd geboren in Shawnee Oklahoma maar groeide op in Springfield Missouri. Hij liep school aan de University of Missouri in Columbia en volgde er de richting journalistiek, aangevuld met een specialisatie in publiciteit en reclame. Net voor hij zou afstuderen verhuisde hij naar Los Angeles met als bedoeling om er de richting reclame en grafisch ontwerp te gaan volgen maar in plaats hiervan startte hij zijn carrière als acteur, hij studeerde er samen met Roy London. Vrij snel kreeg hij zijn eerste rolletjes in TV-producties als Glory Days (Fox), The Image (HBO) en het door de pers positief onthaalde Too Young to Die.  In die beginperiode was hij ook te zien in afleveringen van Dallas (!) en Growing Pains.

Hierna volgde onder andere een rol in Johnny Suede die in 1992 op het Filmfestival van Locarno nog de Golden Leopard Prijs won, de prijs voor beste Film.

Maar eigenlijk is het dank zij zijn rol van verleidelijke lifter in Thelma & Louise van Ridley Scott (met Susan Sarandon, Geena Davis en Harvey Keitel) dat Brad Pitt destijds internationaal is doorgebroken. In de film liet Pitt de twee dames kennismaken met het plezier van seks en het overvallen van kruidenierswinkels, dat was althans zijn idee.  Later volgden nog rollen als seriemoordenaar (Kalifornia), die van Paul MacLean in A River Runs Through It van Robert Redford en de bloeddorstige Louis is de vampieren-film Interview with the vampire van Neil Jordan.

Brad Pitt werd meermaals genomineerd voor een Golden Globe. Een eerste keer voor zijn rol van Tristan in Legends Of The Fall (met Anthony Hopkins), een tweede keer voor zijn bijrol in Terry Gilliam's Twelve Monkeys (waar hij de nominatie kon verzilveren) en een derde keer voor zijn rol in Babel.  Voor zijn rol in Twelve Monkeys werd Brad Pitt genomineerd voor een Oscar.

Andere films met Brad Pitt zijn ondermeer de Steven Soderbergh films Ocean's Eleven, de sequel Ocean's Twelve, Spy Game van Tony Scott (met Robert Redford), The Mexican met Julia Roberts en James Gandolfini, Snatch van Guy Ritchie, alsook de cameo-rolletjes in Full Frontal van Steven Soderbergh en Confessions of a Dangerous Mind van George Clooney. Met zijn rol van Achilles in Troy van Wolfgang Petersen had Brad Pitt opnieuw een belangrijke film te pakken. Wereldwijd bracht de prent 481.000.000 $ op. Brad Pitt stelde ook zijn stem ter beschikking voor de animatiefilm Sinbad - The legend of the seven seas.

Samen met zijn toenmalige echtgenote Jennifer Aniston en hun vriend Brad Grey richtte hij Plan B Productions op die inmiddels instond voor de productie van ondermeer Troy, Charlie and the Chocolate Factory met Johnny Depp, de met een Academy Award bekroonde The Departed van Martin Scorsese, Ryan Murphy's Running With Scissors, A Mighty Heart met Angelina Jolie, Moneyball (genomineerd voor een Oscar en geomineerd voor een Golden Globe !) en The Tree of Life (winnaar van de Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes in 2011).

Het sprookjeshuwelijk Pitt-Aniston heeft lang standgehouden maar in januari 2005 besloten de twee dan toch uit elkaar te gaan, zij het op een serene manier voor de buitenwereld/hun fans. In een officieel statement werd verklaard We would like to announce that after seven years together we have decided to formally separate. For those who follow these sorts of things, we would like to explain that our separation is not the result of any of the speculation reported by the tabloid media. This decision is the result of much thoughtful consideration. We happily remain committed and caring friends with great love and admiration for one another. We ask in advance for your kindness and sensitivity in the coming months. Hierna deden echter al snel de geruchten de ronde als zou Brad Pitt iets hebben met Angelina Jolie, niet zo onverwacht nadat de twee in dezelfde film te zien waren : Mr. and Mrs. Smith, niet alleen relationeel maar ook commercieel een groot succes, de film bracht wereldwijd 428.000.000 $ op !  De geruchten bleken verre van loos alarm te zijn want zoals je weet hadden de twee kort hierna een relatie.

Toen de twee hun (eerste...) (Aziatische) kind adopteerden zette dat bij velen kwaad bloed, boze tongen beweerden dat ze hierbij een voorkeursbehandeling kregen en zetten hun stelling kracht bij door te stellen dat een adoptie in normale omstandigheden tot een half jaar kan duren maar de celebs konden de procedure afwerken in slechts een paar weken.  En het bleef dus niet bij die ene/eerste jongen.  Zo adopteerde het paar ook al de 3-jarige Pax Thien die in een weeshuis was terechtgekomen nadat hij als baby in de steek werd gelaten.  Om de tel nog enigszins bij te houden melden we dat er ondertussen al vier kids zijn ten huize van Jolie-Pitt.  Naast de drie geadopteerde kinderen uit Cambodja, Ethiopië en Viëtnam (Maddox, Pax en Zahara) is er nog Shiloh Nouvel, en dat is er eentje waarvan Brad Pitt en Angelina Jolie de biologische ouders zijn.  En alsof het nog niet genoeg is (op vlak van kinderen) raakte begin 2008 bekend dat Angelina Jolie opnieuw zwanger was.  Cijfermatig bekeken dus nummer vijf.

Andere films met Brad Pitt zijn onder andere Inglorious Basterds van Quentin Tarantino, Killing Them Softly en natuurlijk World War Z van Marc Forster, een film die Pitt overigens ook zelf produceerde.