Smile (DVD)

Goed
Smile (DVD)
2022
10/12/2022
dvd
115 minuten
horror
16:9

Blu-ray-/dvd-verdeler/streamingdienst (1)

Dutch Filmworks Dutch Filmworks

acteur/actrice (9)

Kal Penn Kal Penn → Dr. Morgan Desel
Sosie Bacon → Dr. Rose Cotter
Jessie T. Usher → Trevor
Kyle Gallner → Joel
Robin Weigert → Dr. Madeline Northcott
Caitlin Stasey → Laura Weaver
Rob Morgan → Robert Talley
Judy Reyes → Victoria Munoz
Gillian Zinser → Holly

regisseur (1)

Parker Finn

producent (4)

Marty Bowen Marty Bowen
Wyck Godfrey Wyck Godfrey
Isaac Klausner
Robert Salerno

director of photography (1)

Charlie Sarroff

uitvoerend producent (1)

Adam Fishbach

beeldmonteur (1)

Elliot Greenberg

productieontwerper (1)

Lester Cohen

artdirector (1)

Larry Brown

kostuumontwerper (1)

Alexis Forte
Smile

Elk jaar is er op zijn minst een horrortitel die het veel beter doet dan door de makers verwacht of verhoopt. 2022 telde er op zijn minst drie: Barbarian (budget: 4,5 miljoen – wereldwijde recette: 45,4 miljoen), The Black Phone (budget: 18 miljoen – wereldwijde recette: 161,2 miljoen) en deze Smile (budget: 17 miljoen – wereldwijde recette: 216,1 miljoen). En mooi aan deze zaak: dat het alle drie best geslaagde horrorfilms waren ook. Ook al bedienen ze zich daarom niet van een origineel of vernieuwend idee. Ook Smile zal geen originaliteitsprijzen winnen, maar dat neemt niet weg dat dit langspeeldebuut van Parker Finn geestig horrorvoer in de aanbieding heeft en zelfs al is het allemaal niet even toonvast … een aanbevelenswaardige griezelfilm is het wel geworden.

Smile

Finn is meteen een van de vele genreregisseurs die de kans krijgt om te debuteren met een langspeler die een uitbreiding is van een eigen kortfilm. In zijn geval ligt de basis vervat in het uit 2020 stammende Laura Hasn’t Slept. Andere namen die hun debuut baseerden op een eigen kortfilm zijn onder meer Fred Walton, David F. Sandberg, Andres Muschietti, Jennifer Kent en Neil Blomkamp. Edoch, dit allemaal terzijde.

Centraal in Smile staat arts Rose Cotter – vertolkt door Sosie Bacon, dochter van de Kevin en Kyra Sedgwick. Zij werkt op de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis en is er op een niet zo vreugdevolle dag getuige van hoe een jonge patiënte die duidelijk een emotionele crisis meemaakt zelfmoord pleegt door met een brede grijns op het gezicht haar gelaat en keel te doorkerven met een scherp stuk keramiek. Meteen het moment waarop Roses algemeen welzijn een oplawaai krijgt: na die zelfmoord ziet ze immers regelmatig een breedlachende entiteit verschijnen en Rose vermoedt daardoor dat zijzelf de volgende zal zijn die zelfmoord pleegt. Of ze die vloek nog kan tegenhouden is natuurlijk nog maar de vraag.

Smile

En hiermee weet je meer dan genoeg om mee te surfen op de golfbewegingen van deze lachebekhorror die het midden houdt tussen onder meer The Entity, The Conjuring, The Ring, It Follows en eender welke andere brok paranormale gein. Finn schudt daarbij een paar fijne springschrikmomenten uit de mouw en gaat zelfs een paar keer de eightiesnachtmerrietoer op met make-upsteun van oudgedienden Tom Woodruff en Alec Gillis Jr. Goed nieuws toch wel voor de fans van gelaatsvel dat zich in een vloeiende beweging laat losrukken zoals dat bijvoorbeeld ook het geval was in de hoogtijdagen van Poltergeist en Prince Of Darkness.

De filmgerelateerde extra’s zijn aan de magere kant met enkel de inlassing van een verwijderde scène die je met of zonder audiocommentaar van Finn kan bekijken. Wel tof, cool en sympathiek is de inlassing van Finns in de recensie aangehaalde Laura Hasn’t Slept, die je als aperitief of dessert bij de hoofdfilm kan nuttigen.

Alex De Rouck

Extra’s
Verwijderde scene: Panic Attack (8’41”)
Kortfilm: Laura Hasn’t Slept (10’53”)