Final Analysis

Middelmatig
Final Analysis
1992
16/04/1992
langspeelfilm
thriller

verdeler

Warner Bros Warner Bros

acteur/actrice (8)

Uma Thurman Uma Thurman → Diana Evans
Richard Gere Richard Gere → Isaac Barr
Kim Basinger Kim Basinger → Heather
Eric Roberts Eric Roberts → Jimmy
Paul Guilfoyle Paul Guilfoyle → Mike O'Brien
Keith David Keith David → rechercheur Huggins
Harris Yulin Harris Yulin → Procureur des Konings
Erick Avari → moderator

regisseur (1)

Phil Joanou

Vertrouw nooit een mooie vrouw die met de meest prangende problemen komt aankloppen.  Een wijze raad, waarbij ik me wel niet aansprakelijk stel voor de gevolgen die hij kan teweegbrengen bij de meerderheid van de lezeressen, maar het is toevallig wel de kern van Final Analysis, een nieuwe thriller die duchtig ploegt in de voedingsbodem die Hitchcock (wie anders) achterliet.  En om een film naar waarde te beoordelen, is de bloednuchtere analyse van de kern wel eens meer noodzakelijk, vandaar dit nogal bruusk begin.

Bovendien lopen in Final Analysis twee vrouwen rond die nogal wat problemen ontmoeten in hun levensweg.  Psychiater Isaac Barr (Richard Gere) krijgt een zekere Diana (Uma Thurman) over de vloer, die te kampen heeft met mysterieuze dromen die verband houden met geheimen uit haar kindertijd.

Als Isaac haar zuster Heather (Kim Basinger) tegen het lijf loopt, is hij prompt verliefd en verloren. Want ook Heather heeft haar problemen. Zo is ze geestelijk niet altijd in evenwicht, en is ze ook nog gehuwd met een gangster van Griekse makelijk (Eric Roberts, de broer van Hooks Tinkerbell). Op een avond vermoordt ze, weliswaar in een vlaag van zinsverbijstering, die wederhelft.

Dankzij de hulp van Isaac en zijn collega's wordt ze niet veroordeeld, al moet ze wel een observatietijd doorbrengen in een psychiatrische instelling. En van dan af beginnen de problemen pas goed voor Isaac...

Meer vertellen over de inhoud zou heel wat schade toebrengen aan de plot, de rest moet je dan ook maar zelf komen ontdekken. Hou wel rekening met het advies uit de eerste zin, indien je tenminste niet teveel op het verkeerde spoor wil terechtkomen.
Scenarist van Final Analysis is Wesley Strick, van wie je een paar zalen verder Cape Fear bent/kunt gaan bekijken.  De regiestoel werd ingepalmd door Phil Joanou, vooral bekend van de U2-documentaire Rattle and Hum.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
07-02-1992 Plaats 3 $ 6.411.441
14-02-1992 Plaats 5 $ 6.291.854
21-02-1992 Plaats 6 $ 3.621.885
28-02-1992 Plaats 7 $ 2.302.216


Synopsis

Isaac Barr is een briljant psychiater, die vooral grote faam geniet als expert bij het gerechtshof van San Francisco. Hij is een man met een bijzonder scherpzinnige geest. Elke nieuwe zaak, waarmee hij geconfronteerd wordt, benadert hij als een detectiveroman, waarvan hij de mysteries en verdrongen gevoelens, de dwaalsporen en onvoorziene wendingen tracht op te helderen.
Isaac interesseert zich in het bijzonder voor het gevoel van Diana Baylor, een schuchtere en kwetsbare jonge vrouw, die in haar jeugd het slachtoffer was van incest. Om Diana's traumatische dromen beter te kunnen begrijpen, aanvaardt hij haar oudere zuster, Heather, te ontmoeten. Het wordt liefde op het eerste gezicht.

Van een bevriend advokaat, Mike O'Brien, verneemt Isaac dat Heather gehuwd is met Jimmy Evans, een zakenman die zich in verdachte kringen ophoudt. Wanneer hij Heather over haar echtgenoot uitvraagt, geeft ze toe dat ze doodsbang is voor de woede-uitbarstingen van haar opvliegende en ziekelijk jaloerse man. Enkele dagen later brengt ze Jimmy, onder invloed van alkohol, waar ze uiterst gevoelig aan is, een fatale klap toe.

Isaac doet beroep op O'Brien om Heather te verdedigen en kan ook een collega psychiater ertoe brengen om Heather ontoerekeningsvatbaar te verklaren op het moment van de doodslag. Na een bewogen proces wordt Heather tenslotte vrijgesproken. Eerst moet zij echter voor onbepaalde tijd in een pyschiatrische instelling verblijven. Vanaf dat ogenblik begint Isaac tegenstrijdige feiten te ontdekken in het verleden van zijn knappe minnares en van de geheimzinnige Diana...