Ad Fundum

Middelmatig
Ad Fundum
07/10/1993
1993
langspeelfilm
90 minuten
Drama

Verdeler

Independent Films

acteur/actrice (7)

Tom Van Landuyt →  Tom Smits
Matthias Sercu →  Dennis Verwey
Sven De Ridder →  Sammy Raes
Tom Van Bauwel →  Guy Bogaerts
Senne Rouffaer →  Rektor Schoeters
Tania Poppe
Margot Van Doorn

regisseur (1)

Erik Van LooyErik Van Looy

producent (1)

Marc Punt

Zoals u weet speelt “Ad Fundum” zich af in het studentenmilieu waar ieder jaar de traditionele doop wordt gehouden, waarbij de kersverse uniefstudenten worden ingewijd door de oudere generatie.

In de fictieve, doch tastbare wereld van “Ad Fundum” volgt het scenario de drie nieuwe universiteitsgangers Tom, Dennis & Sammy die samen een kot delen. Tom (Tom Van Landuyt) en Dennis (Matthias Sercu) zijn de losbollen, Sammy (Sven De Ridder) is het schuchtere blokbeesttype.

Tom en Dennis vinden het doopritueel, waar drank en gore grappen hand in hand gaan, best wel leuk. Voor Sammy, die net niet mans genoeg is om zich niet te laten meeslepen door het gebeuren, wordt het een hel. En de hemel, want een ‘grap’ loopt fataal uit de hand wanneer de doopmeester (Tom Van Bauwel) het doopfeest laat ontaarden in een sadistische en groteske klucht...

De film heeft het meest te danken aan de goed samenhangende vertolkingen van de jonge cast die hun personages levend houden en er zelfs in de fletsere scènes een gevuld cachet aan geven. Dat zorgt uiteraard ook in de scharniermomenten voor sterke en verrassende momenten.

Solide steun is er van de vibrerende soundtrack die met agressieve en tedere omlijsting de beelde nop de juiste momenten treffend ondersteunt. Professionele bagage genoeg dus, waarvoor regisseur Van Looy het geheel vastberaden op het doek kan afsturen. Ook al worden er een paar tussenlandingen gemaakt.

Alex De Rouck

Synopsis

Tom Smits (Tom Van Landuyt), Dennis Verwey (Matthias Sercu) en Sammy Raes (Sven De Ridder) hebben zich ingeschreven voor het eerste jaar rechten aan de universiteit. Bij de start van het academiejaar zijn de verwachtingen hoog gespannen. Ze worden meteen opgevangen door de 'anciens', de oudere studenten, onder leiding van praeses Guy Bogaerts (Tom Van Bauwel). De studententraditie wil dat nieuwkomers die er écht bij willen horen, eerst 'gedoopt' of 'ontgroend' moeten worden. Wat begint als een wild maar onschuldig studentenfeest, loopt door overmatig drankgebruik en vooral onder impuls van de harde kern van het praesidium geleidelijk fout, behoorlijk fout. En uiteraard schuift dan plots iedereen de verantwoordelijkheid van zich af...