James Stewart
James Maitland Stewart

James Stewart
° 20-05-1908
Indiana
Pennsylvania
Verenigde Staten
+ 02-07-1997
✞ Leeftijd bij overlijden: 89

winnaar
1 keer een Oscar gewonnen

genomineerd Oscars ® 1940
genomineerd Oscars ® 1947
genomineerd Oscars ® 1951
genomineerd Oscars ® 1960
4 keer genomineerd voor een Oscar

James Stewart studeerde architectuur aan de Universiteit van Princeton, gevolgd door theaterwerk bij de University Players waar ook Henry Fonda en Margaret Sullavan deel van uitmaakten.

in de Tweede Wereldoorlog was Stewart actief als piloot van een bommenwerper en ook in het leger zorgde zijn ambitie en gedrevenheid voor resultaten : zo bereikte hij in deze periode zelfs de graad van Kolonel (!).

Zijn rol als jonge, slungelige en verlegen idealist in Mr. Smith Goes to Washington van Frank Capra betekende voor James Stewart de absolute doorbraak maar je kent hem misschien ook van The Philadelphia Story waar hij de spreekwoordelijke strijd moet aanbinden met Cary Grant om kans te maken op een huwelijk met Katharine Hepburn.  Zijn rol in It's a Wonderful Life- ook al van Frank Capra - is zeker ook het vermelden waard.

In de jaren '50 was James Stewart te zien in een reeks westerns die geregisseerd werden door Anthony Mann waarvan we enkel Winchester '73 en The Man From Laramie vermelden.  Alfred Hitchcock wist dat de karakteracteur die Stewart eigenlijk was ook perfect gecast kon worden als het personage gekenmerkt door een ziekelijke seksuele obsessie  in Vertigo en Rear Window.  Ging ook al niet onopgemerkt voorbij : zijn rol van een advocaat die in de rechtszaal een paar dameskousen omhoog houdt in Anatomy of a Murder van Otto Preminger.  Het lijstje is nog niet af want zijn rol van Ranse Stoddard in The Man Who Shot Liberty Valance sprak ook al tot de verbeelding.

Oscars ® 1960 Genomineerd Beste acteur in een hoofdrol Anatomy of a Murder
Oscars ® 1951 Genomineerd Beste acteur in een hoofdrol
Actor
Harvey
Oscars ® 1947 Genomineerd Beste acteur in een hoofdrol
Actor
It's a Wonderful Life
Oscars ® 1941 Gewonnen Beste acteur in een hoofdrol
Actor
The Philadelphia Story
Oscars ® 1940 Genomineerd Beste acteur in een hoofdrol
Actor
Mr. Smith Goes to Washington